anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un simbol al Iaşului a fost redat circuitului turistic şi liturgic (FOTO)

GALERIE
foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 731foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 729foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 730foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 734foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 738foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 736foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 737foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 741foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 747foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 748foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 749foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 750
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 731
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 729
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 730
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 734
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 738
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 736
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 737
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 741
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 747
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 748
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 749
 • foto DAN LUCA Biserica Sfantul Sava 750
- +

Lucrările la Biserica “Sf. Sava” din vecinătatea Liceului „V. Alecsandri” au fost finalizate în urma unei investiţii de 19,5 milioane de lei, bani proveniţi de la Uniunea Europeană.

Biserica “Sf. Sava” va fi redată circuitului turistic şi liturgic, începând de astăzi. Lucrările de construcţie, restaurare şi conservare, realizate din fonduri europene, au ajuns la final, după o investiţie de aproximativ 19,5 milioane de lei. Monumentul, aflat în vecinătatea Liceului „V. Alecsandri”, este o construcţie unică în Moldova, care îmbină elemente arhitecturale bizantine, orientale, gotice moldoveneşti şi munteneşti. Este una dintre cele mai vechi biserici din Iaşi, păstrându-se în forma actuală din anul 1625. „Proiectul european s-a derulat în condiţii foarte bune, începând din 2010, din toate punctele de vedere, atât din partea constructorului, cât şi a finanţatorului. Cel puţin vreo câteva sute de ani nu va mai fi nevoie de o intervenţie. Biserica a fost foarte mult timp în ruină, deteriorată”, a subliniat preotul paroh Narcis Constantin Axinte.
Pe lângă lucrările de consolidare a fundaţiei, zidurilor şi turlelor, pictura a fost refăcută, fiind păstrate doar câteva scene originale, care încă aveau claritate. „Când s-a stabilit soluţia de fundare, am descoperit urmele fostei biserici. Aşa ne-am explicat cauza fisurilor de înălţime. Am reuşit să găsim soluţii pentru a o consolida fără intervenţii majore în ceea ce priveşte elementele de finisaj. Cupola de la naos era aproape de colaps. Ca să putem salva pictura, am adus din Germania materiale speciale. Am reuşit să ne încadrăm în termen, chiar dacă am avut probleme în perioada de iarnă, când nu se poate lucra foarte mult”, a detaliat Gheorghe Băian, director tehnic la Iasicon.
Acesta a atras atenţia asupra faptului că există o problemă la nivel naţional, întrucât clădirile sunt consolidate, dar lipsesc activităţile de întreţinere. Urmările sunt grave, pentru că durata de viaţă a lucrării iniţiale scade considerabil.
Biserica „Sf. Sava” aduce încă o noutate în peisajul turistic, fiind pe cale de a acredita un punct muzeal în incinta sa. „Suntem primii care acreditează un astfel de muzeu. În Iaşi nu există alt muzeu acreditat, în afară de Palatul Culturii şi de Complexul Moldova. Am restaurat 80 de cărţi vechi, de la 1700, iar Palatul ne va ajuta cu obiecte pentru expus. Pe vremea când era deschis, o cameră din Palat era plină de obiecte găsite de-a lungul timpului în şantierul arheologic al bisericii”, a precizat Cristian Matache, manager al proiectului.
Ultima slujbă oficiată la „Sf. Sava” a avut loc pe 5 decembrie 2010, rugăciunile de astăzi fiind prilej de bucurie pentru credincioşii din parohie. Sfinţirea monumentului va avea loc în luna octombrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.