Un singur confirmat cu COVID-19, ieri. Dispute dure privind aparatul de plasmafereză
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un singur confirmat cu COVID-19, ieri. Dispute dure privind aparatul de plasmafereză

GALERIE
covid
  • covid
- +

Tot ieri a fost înregistrat şi un deces aici, numărul total al victimelor coronavirusului ajungând în judeţ la 24. Per total, în Iaşi de la debutul pandemiei şi până acum, jumătate dintre infectaţi s-au vindecat.

Un singur ieşean confirmat în ultimele 24 de ore cu COVID 19 şi tot un singur ieşean a pierdut lupta cu infecţia cu SARS CoV2. Numărul deceselor în judeţ a ajuns ieri la 24 de persoane. În schimb, de la debutul pandemiei, jumătate dintre cei confirmaţi s-au vindecat. Odată ridicată starea de urgenţă, spitalele şi-au redeschis porţile cu alte reguli, iar infecţioniştii atrag atenţia asupra păstrării regulilor de distanţare sociale.

Bilanţ după starea de urgenţă: 36 de morţi, din care trei fără alte boli

Singurul spital care va rămâne deocamdată strict ca etalon în bătălia COVID 19 rămâne Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, care odată cu ridicarea stării de urgenţă şi-a făcut bilanţul. În acest moment, spitalul funcţionează aproape la maximum. Din cele aproximativ 200 de locuri, mai sunt 10 libere la pacienţi confirmaţi cu COVID 19, şi 5 locuri libere la cei suspecţi. În rest, la pacienţii cu forme medii şi la Terapie Intensivă, toate paturile sunt ocupate.

„În cele 60 de zile de stare de urgenţă am spitalizat 537 de pacienţi din toate judeţele Regiunii de Nord-Est, dintre care 313 s-au vindecat. S-au înregistrat 36 de decese, majoritatea din alte judeţe, şi, de asemenea, majoritatea pacienţilor decedaţi aveau vârsta peste 65 de ani. Sigur, printre cei decedaţi am avut şi trei pacienţi cu vârste de 27, 46 şi 51 de ani, fără boli asociate“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul spitalului.

Cele trei decese în rândul adulţilor tineri i-au luat prin surprindere pe medicii infecţionişti. Specialiştii au declarat că virusul acţionează imprevizibil, că are mutaţii şi că, în acest moment, tratamentele sunt concepute personalizat pe fiecare pacient în parte. De aceea, alternativa tratamentului cu plasmă convalescentă, care a avut succes în ţările din UE, China sau SUA, este aşteptată şi la Iaşi, mai ales că există aparatul de plasmafereză. Din păcate însă, toţi cei patru donatori prezenţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine au fost declaraţi neeligibili. Directorul CRTS, dr. Lavinia Scripcaru, a spus că aceştia fie au fost anemici, cu greutate sub limita admisă, fie au avut boli asociate.

Dispute dure privind aparatul de plasmafereză

Florin Hozoc, directorul firmei care a donat aparatul de plasmafereză, o contrazice însă.

„Doamna director nu ştie carte. E simplu. Pe toate site-urile care publică criteriile de eligibilitate, toate aceste posibile boli asociate au diferite grade de limitări. Nu există în momentul de faţă limitări severe decât la foarte puţine boli asociate, şi în principal la bolile asociate cu transmitere prin sânge, dacă ai prezenţă virală, şi bineînţeles, mai sunt boli asociate care fac ca starea generală de sănătate a donatorului să fie una proastă. Am întâlnit inclusiv motivul că e diabetic şi nu poate dona. Diabeticul peste tot în lume poate dona în condiţiile în care, când vine la donare, i se monitorizează foarte atent glicemia, pentru ca nu cumva să facă o criză de hipoglicemie. De fapt, motivul principal este frica. Se tem să facă o procedură pe care nu o ştiu. Lucrul ăsta este foarte grav, pentru că România este singura ţară care nu a făcut până acum plasmafereză, deşi echipamentul a fost inventat acum 40 de ani“, a subliniat Florin Hozoc.

El a adăugat că o problemă în continuare rămâne metodologia extrem de birocratică de donare şi administrare plasmă, şi reclamă faptul că nu s-a mers pe ghidurile similare din UE sau SUA. Acesta a adăugat că a încheiat un protocol cu laboratoarele private care efectuează teste de depistare a anticorpilor, prin care firma pe care o reprezintă achită contravaloarea testului.

„Am încheiat un protocol cu Patronatul Furnizorilor Privaţi de Analize şi Servicii Medicale, astfel încât fiecare posibil donator care ştie că a fost în carantină, pentru că a fost în contact direct cu o persoană confirmată sau a fost în autoizolare pentru că a avut simptome uşoare şi medii, cu o adeverinţă de la medicul de familie sau de la DSP, îşi poate face testul de anticorpi la orice laborator privat. Testul îl plătesc ei, Se duc la CRTS cu testul şi primesc un voucher prin care eu, nebunul de Hozoc, firma mea, le decontează aceste teste, ca să nu mai spună doamna director de la Iaşi că nu are donatori“, a adăugat Florin Hozoc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.