Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un sistem de propulsie rapidă a sondelor spaţiale aproape să devină realitate

GALERIE
sail
  • sail
- +

Noua tehnologie va permite navelor spaţiale să iasă din Sistemul Solar în circa 5 ani.

Sondele spaţiale robotizate ale viitorului ar putea beneficia de o nouă generaţie de sisteme de propulsie, bazate pe fire electrice activate de vântul solar, diferite faţă de propulsia cu vele solare. Acest nou sistem de propulsie are avantajul de a fi foarte rapid şi ar putea deveni realitate în următorii aproximativ 10 ani, conform unui material publicat de Live Science.


Ingineri şi tehnicieni lucrează deja la un sistem de propulsie denumit "electric sail" (e-sail), o "velă" spaţială formată din fire polarizate electric ce vor prelua din energia vântului solar, acel flux de protoni, electroni şi alte particule ionizate care se propagă continuu dinspre Soare cu viteze între 400 km/s şi 750 km/s. Sistemul de propulsie e-sail foloseşte presiunea dinamică a vântului solar, generând o "velă" virtuală formată din firele ce compun un câmp electric care deviază protonii din vântul solar, preluându-le impulsul. "Lucrurile arată foarte, foarte promiţător pentru viitorul explorărilor spaţiale" până la graniţele sistemului solar şi dincolo de acestea, conform lui Les Johnson, cercetător la Centrul Spaţial Marshall, aparţinând NASA.

Viteze de până la 150 de km/s

O sondă sau navetă spaţială ar fi conectată la 10 până la 20 de fire cu lungimea cuprinsă între 1 şi 20 de kilometri şi extraordinar de subţiri — diametru de doar 25 de microni în condiţiile în care, pentru comparaţie, un fir de păr uman are diametrul de 50 de microni. O astfel de sondă sau navetă va trebui probabil să se rotească pentru a menţine aceste fire întinse. "De-a lungul unor perioade de timp de ordinul lunilor, această mică forţă exercitată asupra firelor va ajunge să propulseze sonda spaţială cu viteze enorme, de 100 — 150 de km/s (20 — 30 UA pe an)", conform explicaţiilor oferite de echipa care lucrează la proiect. O AU, sau unitate astronomică, este egală cu distanţa medie de la Pământ la Soare, adică 150 de milioane de kilometri. Cel mai îndepărtat obiect lansat vreodată de oameni în spaţiu, sonda Voyager 1, aparţinând NASA, a străbătut aproximativ 134 UA de la lansarea sa în 1977 şi a pătruns în spaţiul interstelar din 2012.


Conceptul de e-sail este similar într-o oarecare măsură cu cel al velelor solare, a cărui aplicabilitate pentru călătoriile spaţiale a fost deja demonstrată. Ambele sisteme de propulsie nu necesită carburanţi. Diferenţa principală este însă legată de faptul că velele solare funcţionează prin acumularea la suprafaţa lor a presiunii radiaţiei solare (fotoni) şi nu a vântului solar (particule ionizate). Velele solare sunt construite din materiale reflectorizante şi nu din fire aflate sub sarcină electrică.
Avantajul sistemului e-sails este că o sondă dotată cu un astfel de tip de propulsie va continua să accelereze mult timp după ce una dotată cu vele solare ajunge la viteza maximă.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri