Un sistem de propulsie rapidă a sondelor spaţiale aproape să devină realitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Un sistem de propulsie rapidă a sondelor spaţiale aproape să devină realitate

GALERIE
sail
  • sail
- +

Noua tehnologie va permite navelor spaţiale să iasă din Sistemul Solar în circa 5 ani.

Sondele spaţiale robotizate ale viitorului ar putea beneficia de o nouă generaţie de sisteme de propulsie, bazate pe fire electrice activate de vântul solar, diferite faţă de propulsia cu vele solare. Acest nou sistem de propulsie are avantajul de a fi foarte rapid şi ar putea deveni realitate în următorii aproximativ 10 ani, conform unui material publicat de Live Science.


Ingineri şi tehnicieni lucrează deja la un sistem de propulsie denumit "electric sail" (e-sail), o "velă" spaţială formată din fire polarizate electric ce vor prelua din energia vântului solar, acel flux de protoni, electroni şi alte particule ionizate care se propagă continuu dinspre Soare cu viteze între 400 km/s şi 750 km/s. Sistemul de propulsie e-sail foloseşte presiunea dinamică a vântului solar, generând o "velă" virtuală formată din firele ce compun un câmp electric care deviază protonii din vântul solar, preluându-le impulsul. "Lucrurile arată foarte, foarte promiţător pentru viitorul explorărilor spaţiale" până la graniţele sistemului solar şi dincolo de acestea, conform lui Les Johnson, cercetător la Centrul Spaţial Marshall, aparţinând NASA.

Viteze de până la 150 de km/s

O sondă sau navetă spaţială ar fi conectată la 10 până la 20 de fire cu lungimea cuprinsă între 1 şi 20 de kilometri şi extraordinar de subţiri — diametru de doar 25 de microni în condiţiile în care, pentru comparaţie, un fir de păr uman are diametrul de 50 de microni. O astfel de sondă sau navetă va trebui probabil să se rotească pentru a menţine aceste fire întinse. "De-a lungul unor perioade de timp de ordinul lunilor, această mică forţă exercitată asupra firelor va ajunge să propulseze sonda spaţială cu viteze enorme, de 100 — 150 de km/s (20 — 30 UA pe an)", conform explicaţiilor oferite de echipa care lucrează la proiect. O AU, sau unitate astronomică, este egală cu distanţa medie de la Pământ la Soare, adică 150 de milioane de kilometri. Cel mai îndepărtat obiect lansat vreodată de oameni în spaţiu, sonda Voyager 1, aparţinând NASA, a străbătut aproximativ 134 UA de la lansarea sa în 1977 şi a pătruns în spaţiul interstelar din 2012.


Conceptul de e-sail este similar într-o oarecare măsură cu cel al velelor solare, a cărui aplicabilitate pentru călătoriile spaţiale a fost deja demonstrată. Ambele sisteme de propulsie nu necesită carburanţi. Diferenţa principală este însă legată de faptul că velele solare funcţionează prin acumularea la suprafaţa lor a presiunii radiaţiei solare (fotoni) şi nu a vântului solar (particule ionizate). Velele solare sunt construite din materiale reflectorizante şi nu din fire aflate sub sarcină electrică.
Avantajul sistemului e-sails este că o sondă dotată cu un astfel de tip de propulsie va continua să accelereze mult timp după ce una dotată cu vele solare ajunge la viteza maximă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.