Un sociolog ieşean crede că strategia imunizării colective ar fi mult mai potrivită
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Un sociolog ieşean crede că strategia imunizării colective ar fi mult mai potrivită

GALERIE
Ciprian Iftimoaei
  • Ciprian Iftimoaei
- +

Sociologul ieşean Ciprian Iftimoaei susţine că pandemia COVID-19 ar putea fi abordată mai eficient, cel puţin din punct de vedere economic, printr-o strategie de imunizare colectivă decât prin izolare totală a populaţiei. "În ceea ce mă priveşte, şi e doar o opinie personală, în lupta cu COVID-19 mi se pare mai potrivită strategia imunizării colective, graduale şi controlate cu măsura prealabilă a izolării sociale a persoanelor vulnerabile (persoane vârstnice, persoane cu diferite afecţiuni etc.)", susţine Iftimoaei pe contul său de Facebook.

Ciprian Iftimoaei este lector asociat dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din IaşI şi şeful Direcţiei Judeţene de Statistică. Iată postarea integrală de pe pagina sa de Facebook:

"Am citit că OMS nu agreează această strategie. Însă, consecinţele economice şi sociale ale unei izolări complete pe o perioadă de timp nedeterminată va prăbuşi multe economii naţionale. Atenţie, nu susţin teza că trebuie să ne continuăm viaţa aşa cum a fost în urmă cu o săptămână sau două săptămâni! Deocamdată, sistemul medical face faţă, inclusiv la cazuri de infecţie asimptomatice care ar putea fi tratate în izolare la domiciliu, cu condiţia să nu fie persoane cu risc în aceeaşi gospodărie. Însă, vor veni şi cazurile complicate, care vor avea nevoie de intervenţie medicală care implică resurse umane şi materiale mari. Presiunea mediatică este foarte mare, frica personală şi colectivă de asemenea, politicienii acţionează şi cu ochii pe sondaje şi ţinând cont de perspectiva alegerilor (aşa e politica în toată lumea!), însă economia.... economia, dragilor!

Fraţii noştri care au venit şi vor mai veni din străinătate vor avea nevoie de locuri de muncă. Economia nu funcţionează, nu sunt locuri de muncă. Atunci, vor merge unii la şomaj, alţii la venitul minim garantat şi/sau alte tipuri de ajutoare sociale. Creşte numărul de şomeri şi numărul de beneficiari de suport social, va creşte şi presiunea pe bugetul de cheltuieli sociale.  Sistemul sanitar/ medical are nevoie de finanţare în momentul de faţă. Mediul privat are nevoie de finanţare, dar şi de oameni cu care să muncească. Nu toate activităţile economice se pot desfăşura de acasă!!! Cererea de finanţare va creşte.... de unde? De la bănci? Poate nu vor mai finanţa statul? De pe piaţa externă de capital, fain, la ce dobânzi? De la FMI, ok, dar va trebui să mai "restructurăm" câte ceva pe ici, pe colo. Banii de la organismele financiare internaţionale vin la pachet cu programele de ajustare macroeconomică, cu costuri sociale mari, într-o perioadă în care problemele sociale vor deveni extrem de mari.

Cu toată creşterea sa economică din anii anteriori, România a continuat să fie cea mai săracă ţară din UE-28 (acum UE-27), cu o rată a sărăciei relative de 23,5% în 2018. În lipsa unor transferuri financiare sunt forma beneficiilor sociale, rata sărăciei relative ar fi fost de 28%.  Haideţi, să discutăm în termeni de dezvoltare durabilă, chiar în condiţiile acestea de criză COVID-19!"

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.