anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Un sociolog ieşean crede că strategia imunizării colective ar fi mult mai potrivită

GALERIE
Ciprian Iftimoaei
 • Ciprian Iftimoaei
- +

Sociologul ieşean Ciprian Iftimoaei susţine că pandemia COVID-19 ar putea fi abordată mai eficient, cel puţin din punct de vedere economic, printr-o strategie de imunizare colectivă decât prin izolare totală a populaţiei. "În ceea ce mă priveşte, şi e doar o opinie personală, în lupta cu COVID-19 mi se pare mai potrivită strategia imunizării colective, graduale şi controlate cu măsura prealabilă a izolării sociale a persoanelor vulnerabile (persoane vârstnice, persoane cu diferite afecţiuni etc.)", susţine Iftimoaei pe contul său de Facebook.

Ciprian Iftimoaei este lector asociat dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din IaşI şi şeful Direcţiei Judeţene de Statistică. Iată postarea integrală de pe pagina sa de Facebook:

"Am citit că OMS nu agreează această strategie. Însă, consecinţele economice şi sociale ale unei izolări complete pe o perioadă de timp nedeterminată va prăbuşi multe economii naţionale. Atenţie, nu susţin teza că trebuie să ne continuăm viaţa aşa cum a fost în urmă cu o săptămână sau două săptămâni! Deocamdată, sistemul medical face faţă, inclusiv la cazuri de infecţie asimptomatice care ar putea fi tratate în izolare la domiciliu, cu condiţia să nu fie persoane cu risc în aceeaşi gospodărie. Însă, vor veni şi cazurile complicate, care vor avea nevoie de intervenţie medicală care implică resurse umane şi materiale mari. Presiunea mediatică este foarte mare, frica personală şi colectivă de asemenea, politicienii acţionează şi cu ochii pe sondaje şi ţinând cont de perspectiva alegerilor (aşa e politica în toată lumea!), însă economia.... economia, dragilor!

Fraţii noştri care au venit şi vor mai veni din străinătate vor avea nevoie de locuri de muncă. Economia nu funcţionează, nu sunt locuri de muncă. Atunci, vor merge unii la şomaj, alţii la venitul minim garantat şi/sau alte tipuri de ajutoare sociale. Creşte numărul de şomeri şi numărul de beneficiari de suport social, va creşte şi presiunea pe bugetul de cheltuieli sociale.  Sistemul sanitar/ medical are nevoie de finanţare în momentul de faţă. Mediul privat are nevoie de finanţare, dar şi de oameni cu care să muncească. Nu toate activităţile economice se pot desfăşura de acasă!!! Cererea de finanţare va creşte.... de unde? De la bănci? Poate nu vor mai finanţa statul? De pe piaţa externă de capital, fain, la ce dobânzi? De la FMI, ok, dar va trebui să mai "restructurăm" câte ceva pe ici, pe colo. Banii de la organismele financiare internaţionale vin la pachet cu programele de ajustare macroeconomică, cu costuri sociale mari, într-o perioadă în care problemele sociale vor deveni extrem de mari.

Cu toată creşterea sa economică din anii anteriori, România a continuat să fie cea mai săracă ţară din UE-28 (acum UE-27), cu o rată a sărăciei relative de 23,5% în 2018. În lipsa unor transferuri financiare sunt forma beneficiilor sociale, rata sărăciei relative ar fi fost de 28%.  Haideţi, să discutăm în termeni de dezvoltare durabilă, chiar în condiţiile acestea de criză COVID-19!"

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.