Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un şofer a băut două pahare de vin şi vede la orizont 4 ani de închisoare

GALERIE
condamnre, sofer, baut
  • condamnre, sofer, baut
- +

Un şofer ar putea ajunge la închisoare pentru că a vrut mort-copt să vorbească cu avocatul său. Oprit de poliţişti şi având o alcoolemie de 0,46‰ în aerul expirat, acesta a refuzat să dea probe biologice înainte de a discuta cu avocatul. La ora 4.00 dimineaţa, acesta nu i-a răspuns la telefon.

Faptele s-au petrecut în februarie 2015, dosarul ajungând însă în instanţă abia patru ani mai târziu. Bogdan Osoianu fusese la restaurant cu o cunoştinţă. Plecaseră la ora 3.45, întrucât femeia nu se simţea bine. Tot ea s-a urcat la volanul autoturismului Audi A6. Întrucât se simţea tot mai rău, a oprit maşina, la volan trecând Osoianu, acesta vrând să meargă la o farmacie din Tudor Vladimirescu. După doar 100 de metri, au fost opriţi de un echipaj de poliţie. A recunoscut că băuse două pahare de vin şi a adăugat că mâncase şi o salată cu oţet, amănunt nesemnificativ, întrucât oţetul nu influenţează alcoolemia. Când i s-a cerut să meargă la spital pentru a i se recolta probe biologice, bărbatul a refuzat. A cerut un răgaz de 5-10 minute pentru a-şi contacta avocatul. Acesta nu a răspuns însă la telefon. În cele din urmă, poliţiştii au consemnat că refuză prelevarea de probe biologice. Condus la poliţie, a refuzat să semneze procesul-verbal, pentru că nu i se păruse corectă atitudinea poliţiştilor. Ulterior, s-a întors la sediul Poliţiei Rutiere şi a cerut să i se preleveze probe, dar a fost refuzat. Procesul-verbal era deja întocmit.

Declaraţia dată în faţa instanţei nu a avut darul de a-i convinge pe judecători. "Apărările inculpatului care a arătat că nu a refuzat să i se recolteze probe de sânge, ci doar a solicitat să se aştepte un termen, nu sunt de natură a infirma comiterea infracţiunii, ci de a o confirma, întrucât orice conducător auto are obligaţia de a se conforma solicitării organelor de poliţie de a se supune recoltării de probe biologice, fără a condiţiona această recoltare de trecerea unui timp, de contactarea unui avocat sau de orice altă împrejurare. Exercitarea dreptului la apărare prin contactarea unui avocat nu poate avea ca efect împiedicarea constatării de către organele de poliţie a comiterii unei infracţiuni: prin trecerea timpului, de la momentul opririi în trafic, analiza toxicologică îşi pierde din fiabilitate. Cât despre faptul că inculpatul nu a cunoscut că are obligaţia de a se supune prelevării de probe biologice, sub sancţiunea comiterii unei infracţiuni, instanţa constată că, în fapt, inculpatul invocă necunoaşterea legii penale, ceea ce nu constituie o cauză de neimputabilitate", au reţinut magistraţii Judecătoriei.

Osoianu a fost condamnat la 1 an de închisoare pentru conducere sub influenţa alcoolului. El nu se afla însă la prima abatere, la data incidentului aflându-se încă în termenul de încercare dispus pentru o condamnare la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare pentru contrabandă. Ca urmare, cele două pedepse au fost contopite, bărbatul fiind condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Contestaţia depusă de acesta împotriva sentinţei se află pe rolul Curţii de Apel, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 1 noiembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri