anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un şofer a scăpat de puşcărie la Curtea de Apel. Ce greşeli făcuse în prima instanţă?

GALERIE
permis, conducere fals
 • permis, conducere fals
- +

Un moldovean cu dublă cetăţenie a scăpat la mustaţă de perspectiva de a face închisoare în România. Acesta a fost depistat la volan cu un permis de conducere fals. De regulă, la prima abatere, judecătorii aplică şoferilor pedepse cu suspendare, dar în cazul lui Gheorghe Vornicescu au fost la un pas de a decide altfel.

De profesie şofer, Vornicescu s-a prezentat la Albiţa, pe sensul de ieşire din România, în mai 2020, la volanul unui microbuz cu remorcă. A prezentat poliţistului de frontieră un permis de conducere moldovenesc, emis pentru categoria necesară, ale cărui elemente de siguranţă nu corespundeau însă celor oficiale. Luat la întrebări, Vornicescu a povestit că în 2019 urma cursurile unei şcoli de şoferi din Republica Moldova. A fost abordat de o persoană necunoscută, care i-a propus să-i facă rost de permis de conducere fără a mai trebui să dea examen, contra sumei de 250 de euro. Moldoveanul i-a dat banii, copii după actele de identitate şi două fotografii. Până la urmă, moldoveanul a mai plătit 100 de euro, dar după o lună avea în buzunar un permis eliberat, chipurile, în 2017.

Tânărul de 32 de ani şi-a recunoscut vina în faţa organelor de anchetă şi a fost trimis în judecată pentru fals intelectual, uz de fals şi conducere fără permis. A fost găsit vinovat pentru toate cele trei acuzaţii, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 1 an şi 3 luni de închisoare, dar cu executarea în regim de detenţie. Moldoveanul a făcut apel împotriva sentinţei. El nu a contestat pedeapsa în sine, ci doar regimul de executare a ei, considerându-l prea aspru, mai ales în condiţiile în care colaborase cu anchetatorii şi îşi recunoscuse fapta. Contestaţia a fost analizată miercuri de Curtea de Apel.

Aici, magistraţii au constatat că sentinţa dată de instanţa inferioară fusese corectă, fiind luate în calcul toate circumstanţele personale care ar fi putut duce la o pedeapsă mai uşoară. Moldoveanu făcuse însă două greşeli. În primul rând, nu se prezentase la proces, fiind judecat în lipsă. Ar fi putut primi o pedeapsă cu suspendare şi aşa, dacă măcar ar fi trimis prin poştă o declaraţie prin care să-şi dea acordul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii. Îndeplinirea acestei condiţii este obligatorie pentru a putea primi o pedeapsă cu suspendare. În faza de apel, Vornicescu şi-a îndreptat greşelile. S-a prezentat în persoană la proces şi şi-a exprimat acordul de a munci pentru comunitate. În aceste condiţii, judecătorii au acceptat să-i schimbe regimul de executare a pedepsei, moldoveanul fiind condamnat cu suspendare, şi stabilindu-i-se un termen de supraveghere de 2 ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.