Un șofer care s-a urcat băut la volan și a continuat să servească și pe drum a fost tras pe dreapta doi ani

vineri, 13 decembrie 2024, 04:21
2 MIN
 Un șofer care s-a urcat băut la volan și a continuat să servească și pe drum a fost tras pe dreapta doi ani

Un șofer profesionist și-a riscat prostește carnetul și locul de muncă urcându-se băut la volan și continuând să bea pe drum. Inevitabilul s-a produs în cele din urmă, șoferul fiind implicat într-un accident după aproape 120 km parcurși.

În noaptea de 6/7 martie 2022, Dragoș Moscalu băuse într-un bar din Botoșani în intervalul 21.00-5.00. Dimineața se culcase, dormind trei ore. Ulterior, în jurul orei 15.00, Moscalu s-a urcat la volanul unui Mercedes Sprinter, plecând spre Flămânzi. Aici a mai băut 1,5 litri de bere, după care și-a continuat drumul spre Bivolari, iar apoi spre Iași. Ajuns aproape de Popricani, pe o porțiune de drum drept, Moscalu a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat cu autoturismul în afara carosabilului. Accidentul nu a avut urmări grave, rezultând doar avarierea mașinii, dar șoferul s-a ales cu un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Buletinul de analiză toxicologică întocmit după accident a reținut o alcoolemie de 1,45‰ în sânge.

Magistrații Judecătoriei au reținut în defavoarea lui Moscalu faptul că era de profesie șofer, ceea ce ar fi trebuit să-l facă să respecte normele rutiere cu mai mult zel față de conducătorii auto amatori. Lipsa antecedentelor penale i-a făcut să opteze pentru o pedeapsă fără executarea în regim de detenție. Moscalu a fost condamnat la un an și 4 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Pe parcursul termenului de încercare, i s-a interzis să mai conducă autovehicule.

Sentința a fost contestată de șofer, care a cerut să se țină cont de faptul că de la data producerii accidentului trecuseră aproape trei ani, el considerând că ar putea să i se acorde dreptul de a conduce, pentru a-și putea relua profesia pentru care era calificat. În lipsa însă a unor probe noi în favoarea inculpatului, magistrații Curții de Apel nu au găsit niciun motiv să se arate mai îngăduitori decât cei ai Judecătoriei. Dimpotrivă și ei au subliniat faptul că un șofer profesionist era obligat să aibă un comportament responsabil. Sentința Judecătoriei a rămas definitivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii