Un șofer care și-a făcut un obicei din mici încălcări ale legii va ajunge după gratii după insistențele procurorilor
El a încălcat în mai multe rânduri legislația rutieră, conducând băut sau fără permis.
Magistrații Judecătoriei au vrut să-l facă scăpat pe un șofer vinovat de multiple încălcări ale normelor rutiere. El va ajunge însă după gratii, pentru că procurorii au fost la fel de perseverenți, iar legea era de partea lor.
Polițiștii Secției 6 au oprit în seara zilei de 20 mai 2020 un VW care se deplasa dinspre capăt CUG spre Podu Roș. După primele verificări, oamenii legii au constatat că șoferul deținea permis de conducere, dar acesta apărea în baza de date cu mențiunea „reținut – fără drept de conducere”.
Tânărul nu se afla la prima abatere de la legislația rutieră
Pe 1 martie 2020, Ionuț Balcan fusese depistat conducând cu o îmbibație alcoolică de 0,54‰ în aerul expirat. La acea dată, fusese întocmit un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului și îi fusese reținut permisul de conducere. În mai, a fost deschis un al doilea, pentru conducere fără permis.
Acest al doilea dosar a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei. Aici, magistrații au ținut cont de faptul că tânărul nu provocase niciun accident și că avea cunoștințele teoretice și practice necesare pentru a conduce. Balcan nu se afla la prima abatere de la legislația rutieră. La începutul anului trecut, primise o amendă penală de 5.000 lei tot pentru conducere fără permis. În decembrie 2018, fusese amânată executarea unei pedepse de 8 luni de închisoare, pentru o infracțiune de aceeași natură.
Bărbatul a mai fost iertat și în 2018
Judecătorii au remarcat continua sfidare a legii manifestată de Balcan. Totuși ei au considerat că s-ar putea comporta mai bine în viitor. Faptul că în ultimul timp, șoferul nu mai încălcase legea a fost apreciat și el ca un element pozitiv de către magistrați. „Scoaterea din societate şi trimiterea în mediul carceral, alături de infractori periculoşi care au comis fapte grave şi foarte grave, nu este cea mai echitabilă măsură ce se poate lua faţă de acest inculpat deoarece, de la data comiterii faptelor pentru care a fost cercetat a trecut o perioadă de timp mare, în care inculpatul s-a preocupat intens de adoptarea unui comportament conform normelor de conduită în societate, cunoscând un real salt calitativ al vieţii”, au apreciat magistrații. Ei au dispus amânarea aplicării unei pedepse de un an de închisoare pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.
Soluția magistraților Judecătoriei era evident nelegală. Amânarea aplicării unei pedepse fusese dispusă deja în 2018, fără vreun rezultat pozitiv. Dimpotrivă, fapta pentru care era judecat fusese comisă pe parcursul termenului de încercare de doi ani dispus în decembrie 2018. Magistrații Judecătoriei nu aveau dreptul, conform legii, să dispună o nouă amânare. Ei ar fi trebuit să dispună revocarea amânării și să aplice o pedeapsă cu închisoarea. Acest argument a fost invocat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie în apelul declarat împotriva sentinței.
La Curtea de Apel nu i-a mai mers
Opinia procurorilor a fost aprobată de magistrații Curții de Apel. Aceștia au subliniat că Balcan săvârșise, cu intenție, o nouă infracțiune pe parcursul termenului de supraveghere. „Revocarea amânării se impune și atrage aplicarea și executarea pedepsei. Prin urmare, nu este legal posibilă o altă modalitate de executare decât cea privativă de libertate”, au arătat judecătorii. În defavoarea lui Balcan a cântărit și faptul că acesta nu-și plătise amenda de 5.000 de lei aplicată anul trecut. Pe rolul Judecătoriei se află la această oră încă o acțiune judiciară îndreptată împotriva lui Balcan, solicitându-se înlocuirea amenzii cu închisoarea sau cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității. Magistrații Curții de Apel au dispus revocarea amânării pedepsei și aplicarea unui spor de două luni la aceasta. Balcan urmează să fie încarcerat timp de 10 luni. Decizia Curții de Apel este definitivă.
Publicitate și alte recomandări video