Un șofer își pierde locul de muncă pentru că a încălcat legea ca să ajungă la serviciu

joi, 29 august 2024, 03:04
2 MIN
 Un șofer își pierde locul de muncă pentru că a încălcat legea ca să ajungă la serviciu

Un șofer a condus băut peste 100 de kilometri pentru a ajunge la serviciu. La nici 200 de metri de destinație, el a fost implicat într-un accident, chiar în dreptul unei patrule de poliție. A primit pedeapsa minimă permisă de Codul Penal, dar modalitatea de executare stabilită de judecători echivalează cu pierderea carnetului și a locului de muncă.

Florin Jora lucra ca șofer, efectuând adesea curse internaționale. În după-amiaza zilei de 7 septembrie 2022, se afla la domiciliu în Halta Dodești, un sat așezat aproximativ la jumătatea distanței dintre Vaslui și Bârlad. Se așezase cu doi vecini la un pahar, consumând cu aceștia o sticlă de 1,5 litri de vin roșu. În jurul orei 18.00, a fost sunat de la firma la care lucra și a fost anunțat că trebuie să se prezinte la Autogara de Vest pentru a pleca cu un autocar condus de un coleg. A doua zi, urma să conducă el. Ulterior, Jora a povestit că a mers la gară pentru a lua trenul spre Iași. Cum însă trenul nu a venit, s-a hotărât să plece cu mașina, deși băuse.

Jora a condus fără probleme cale de aproape 110 km, până în zona Mora de Foc. În fața benzinăriei Rompetrol, un alt autoturism i-a tăiat calea. A pierdut controlul asupra direcției de mers și a acroșat cinci autoturisme parcate pe marginea străzii. Spre ghinionul său, în imediata apropiere se afla o patrulă de poliție. Jora a fost testat cu aparatul Dräger, rezultând o concentrație a alcoolului de 0,56‰ în aerul expirat. Analizele ulterioare au stabilit o alcoolemie de 1,19‰ în sânge.

Șoferul a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Mai fusese condamnat, în Italia, la 3 luni de închisoare și 150 de euro amendă pentru furt calificat, dar în România el nu era cunoscut cu antecedente penale. Faptul că șoferul era integrat social și nu avea abateri de la regimul circulației rutiere i-a făcut pe magistrații Judecătoriei să se orienteze spre o pedeapsă ușoară. Jora a fost condamnat la 8 luni de închisoare. Cum însă șoferul nu fusese doar depistat băut la volan, ci comisese un accident, judecătorii au apreciat că executarea pedepsei nu poate fi amânată. Ei au dispus suspendarea executării, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Această modalitate de executare a pedepsei ar echivala pentru Jora cu anularea permisului de conducere și, implicit, cu pierderea locului de muncă. O decizie în acest sens va fi luată de Curtea de Apel, care va analiza contestația depusă de Jora.

Etichete: Politia Rutiera, sofer

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii