Un șofer prins băut la volan nu a fost trimis la închisoare ca să nu se deprindă cu năravurile deținuților

miercuri, 29 ianuarie 2025, 03:19
2 MIN
 Un șofer prins băut la volan nu a fost trimis la închisoare ca să nu se deprindă cu năravurile deținuților

Un ieșean a scăpat nepedepsit după ce a fost prins băut la volan. Judecătorii au apreciat că amânarea aplicării unei pedepse este suficientă ca avertisment. Astfel de sentințe vor dispărea în curând. De anul trecut, Codul Penal a fost modificat, iar posibilitatea amânării pedepsei pentru șoferii băuți a fost eliminată.

O bere, hai, trei sau poate chiar patru

Georgel I. a fost oprit în seara zilei de 12 iunie 2022 în cadrul unui control de rutină făcut de ofițerii Secției 1 Poliție Rurală pe un drum comunal din Dobrovăț. Șoferul emana halenă alcoolică și manifesta imprecizie în mișcări. Analizele ulterioare aveau să ateste o alcoolemie de 1,27‰ în sânge. Inițial, Georgel I. a spus că băuse o bere, cu aproximativ două ore înainte. Ulterior, și-a adus aminte că fuseseră trei sau poate patru beri. Băuse de hramul satului și acum se întorcea acasă, la cantonul silvic unde era angajat.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Șoferul a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Lipsa antecedentelor penale a cântărit în favoarea sa, dar și circumstanțele faptei. Se afla pe un drum comunal puțin circulat, la o oră târzie. Riscul provocării unui accident soldat cu victime sau pagube materiale semnificative era astfel redus. Studiile superioare, caracterizările făcute de angajator și colegi, i-au convins pe judecători că aplicarea unei pedepse nu este neapărat necesară.

Șoferul, nemulțumit, cu toate că a scăpat ieftin

În sarcina lui Georgel I. a fost stabilită o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare, dar aplicarea acesteia a fost amânată pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. „Pe de o parte, fapta inculpatului nu reclamă o executare efectivă a unei pedepse cu închisoarea, iar executarea unei pedepse în regim de detenţie ar putea avea ca efect pervertirea iremediabilă a inculpatului, prin valorizarea aspectelor negative ale personalităţii sale. Contagiunea criminală este inevitabilă în contextul supraaglomerării spaţiilor de deţinere, iar penitenciarele, adesea, au fost caracterizate, drept «şcoli ale crimei», prin faptul că, în executarea pedepsei, infractorii se cunosc între ei, formează legături, se specializează şi îşi dezvoltă un sentiment de apartenenţă la un anumit univers, în care ierarhia valorilor este una inversată”, au justificat magistrații. Deși blândă, sentința Judecătoriei a fost contestată de șofer. Procesul se va relua în fața Curții de Apel pe 19 februarie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii