
Un șofer s-a ales cu o condamnare după ce a fost prins cu două cutii de Diazepam asupra lui. „Medicamentul este trecut în rândul substanțelor psihotrope”

Un moldovean era să ajungă după gratii pentru două cutii de Diazepam, care nici măcar nu-i aparțineau. Șofer pe un microbuz, a acceptat să ducă medicamentul la o moldoveancă plecată la muncă în Italia. A încercat să explice că habar n-avea că Diazepamul este supus aceluiași regim juridic ca și drogurile, dar nu a fost crezut. Era și cetățean român, calitate în care trebuia să cunoască legile țării.
Originar dintr-un sat de pe malul Nistrului, Vasile Afteni își luase și cetățenia română, având domiciliul legal în județul Bacău. Lucra ca șofer pe un microbuz care efectua curse regulate între Republica Moldova și Italia.
Pe 4 septembrie 2019, a primit de la un moldovean un colet conținând 60 de comprimate de Diazepam, pe care trebuia să-l predea la destinație în Italia. După cum avea să spună ulterior, Afteni nu știa cum îl cheamă pe compatriotul pentru care făcea comisionul. Era un client oarecare, pentru care transporta deseori colete. Îl interesa doar numele destinatarului, nu și pe cel al expeditorului.
Trafic internațional de droguri de risc
Pe 5 septembrie, microbuzul cu 7 călători în care se afla și Afteni ca al doilea șofer, a trecut fără probleme granița pe la Albița. În comuna Gorban, aproape de satul Zberoaia, un echipaj al Poliției de Frontieră Răducăneni a oprit microbuzul pentru un control. În geanta personală a lui Afteni, polițiștii au găsit cele 60 de comprimate de Diazepam. Medicamentul este menționat de legea 143/2000 în categoria drogurilor de risc. Cum Afteni nu primise medicamentele în România, ci în Republica Moldova, deci le introdusese în România, pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru trafic internațional de droguri de risc.
În cursul audierilor, Afteni a recunoscut introducerea în țară a Diazepamului, spunând că nu știa că medicamentul are un regim special. Nu știa că deținerea comprimatelor era interzisă în Români și și-a cerut scuze că nu s-a documentat cu privire la regimul juridic al medicamentului, pentru a evita problemele juridice.
Sinceritatea l-a ajutat într-o oarecare măsură
Magistrații Tribunalului ieșean, care au analizat dosarul lui Afteni în primă instanță, au respins apărarea acestuia. Ei au arătat că, în calitate de cetățean român, el era obligat să cunoască legislația țării. De altfel, Diazepamul este trecut în rândul substanțelor psihotrope și în legislația moldovenească. Judecătorii au ținut totuși cont de faptul că șoferul introdusese medicamentul în țară la solicitarea unei persoane pentru care mai transportase colete și că nu era cunoscut cu preocupări specifice traficanților de droguri. Lipsa antecedentelor penale și sinceritatea în fața anchetatorilor au contribuit și ele la decizia judecătorilor de a-i aplica o pedeapsă minimă. Afteni a fost condamnat de magistrații Tribunalului la 2 ani și 8 luni de închisoare. În mod obișnuit, în circumstanțe similare, executarea unei astfel de pedepse este suspendată. Afteni însă nu se prezentase în fața instanței pentru a declara că este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității și nici nu depusese o declarație scrisă la dosar în acest sens. Ca urmare, judecătorii au dispus executarea pedepsei în regim de detenție.
A executat două luni de închisoare
Moldoveanul nu a contestat sentința în termenul legal de apel. Declarase o altă adresă pentru comunicare decât cea la care locuia efectiv. Ca urmare, nu luase efectiv la cunoștință de citațiile pentru proces și de sentință decât când era prea târziu. A formulat apelul abia după încarcerarea efectivă. Neglijența ar fi putut să-l coste libertatea timp de 2 ani și 8 luni, dar a avut totuși noroc.
Magistrații Curții de Apel au remarcat că șoferul contestase sentința în termenul legal de 10 zile, calculat de la data încarcerării. Ca urmare, au acceptat repunerea apelului pe rol și au rejudecat cazul. De această dată, Afteni a dat declarația referitoare la munca neremunerată în folosul comunității, iar executarea pedepsei a fost suspendată pe durata unui termen de supraveghere de trei ani. Șoferul ghinionist a scăpat cu doar două luni de închisoare executată efectiv.
Publicitate și alte recomandări video