anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Un specialist de la USV explică modul în care trebui îngrijit un brad la ghiveci

GALERIE
brad-in-ghiveci-800x534
 • brad-in-ghiveci-800x534
- +

Specialiştii în peisagistică de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) au explicat cum trebuie îngrijiţi brazii la ghiveci, având în vedere că longevitatea lor depinde foarte mult de modul de îngrijire. 

În primul rând, atunci când luăm decizia de a cumpăra un astfel de brad, trebuie să ţinem cont de locul în care va fi aşezat, să nu uităm că are nevoie de apă, lumină şi alte aspecte legate de umiditate şi căldură.

„Este foarte important ca în momentul în care este adus în casă un astfel de exemplar viu să fim atenţi la aclimatizare. Altfel spus, nu se recomandă introducerea lui direct în locuinţă, la temperaturi ridicate. Trebuie ţinut câteva zile pe hol, o terasă, balcon închis sau într-un garaj luminos. În acest fel, se va obişnui treptat cu diferenţa de temperatură şi nu va suferi un şoc termic, atunci când va fi amplasat în camera unde dorim să-l împodobim”, a explicat asist. univ. dr. Roxana Paşcu, de la disciplina de peisagistică a Facultăţii de Horticultură a USV Iaşi.

Astfel, deşi un brad la ghiveci are nevoie de multă lumină, trebuie să nu fie aşezat aproape de o sursă directă de căldură. De asemenea, trebuie udat pentru că dacă nu este hidratat suficient, un astfel de exemplar se pierde în trei zile, iar ramurile nu trebuie încărcate cu foarte multe elemente.

Atunci când începe despodobirea, specialiştii recomandă scoaterea treptată din mediul în care a stat.

„Mai exact, trebuie scos prima dată într-un hol, din hol în balcon şi mai apoi plantat, când temperaturile sunt îndeajuns de crescute, adică substratul de plantat să nu fie îngheţat”, a mai spus asist. univ. dr. Roxana Paşcu. Bradul nu trebuie ţinut în interior mai mult de două săptămâni, iar dacă iarna este blândă, poate fi plantat imediat după ce este scos afară, însă doar dacă temperaturile sunt pozitive. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.