Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un specialist în teatru, noul rector al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu“

GALERIE
aurelian balaita1
  • aurelian balaita1
- +

Prof. Aurelian Bălăiţă a obţinut 60% din voturile celor prezenţi la urne.

Prof.dr. Aurelian Bălăiţă, de la Facultatea de Teatru, este noul rector al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu“ din Iaşi. Acesta a fost ales în cursul zilei de ieri, 6 februarie, când la nivelul instituţiei de învăţământ superior artistic au avut loc alegeri atât pentru desemnarea noului rector, cât şi pentru alegerea Senatului.

Profesorul a obţinut 99 de voturi din totalul de 178 posibile, în timp ce contracandidatul său, conf.dr. Doru Albu, a obţinut 66 de voturi, prezenţa la vot fiind una impresionantă, de aproximativ 92,7%.

„Aş spune că bucuria este normală când primeşti asemenea veşti. Le mulţumesc tuturor colegilor din universitate pentru votul lor, acesta arată interesul pentru destinul universităţii, şi gândurile mele sunt acelea de a face de acum înaintate tot ce le-am promis prin planul managerial, gândindu-mă la echilibrul în universitate şi la crearea unei atmosfere cât mai bune pentru lucru“, a declarat Aurelia Bălăiţă pentru „Ziarul de Iaşi“.

În planul său managerial, Aurelian Bălăiţă propune crearea unui Institut sau a unui Departament de cercetare, structură care să se ocupe şi de creaţia în domeniul artistic, care să aibă un aparat autonom şi presupune o serie de măsuri ce conduc la angajarea unor cercetători pe fiecare dintre cele trei ramuri: muzică, teatru şi arte vizuale.

„Această structură ar veni în sprijinul activităţii centrelor de cercetare existente, atât prin atragerea de noi proiecte sprijinirea şi încurajarea depunerii de proiecte de cercetare în competiţii naţionale şi internaţionale, cât şi printr-o mai bună valorificare a rezultatelor cercetării“, specifică în planul său Aurelian Bălăiţă.

Acesta îşi începe documentul cu un reproş voalat la nivelul conducerii municipiului Iaşi, spunând că Iaşul nu a devenit „Capitală Europeană a Culturii“ fiindcă universităţile ieşene nu au fost cooptate ca parteneriat de către „cei care şi-au asupra reprezentarea municipiului, să se implice efectiv în acest proces de concurenţă şi devenire“.

În ceea ce priveşte oferta educaţională, Aurelian Bălăiţă doreşte diversificarea ofertei educaţionale prin iniţierea unor programe noi, cu atractivitate şi corelate cu piaţa muncii, dar şi a unor programe postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă.

Propune ore de trunchi comun pe noţiuni de estetică, „văzută ca domeniu al filosofiei ce se ocupă, nemijlocit, de analiza frumosului în sens larg“, noţiuni de istoria culturii, noţiuni de filosofia artei, cu trimitere la „mecanismele de gândire filosofică aplicate fenomenelor de gândire artistică“, dar şi elemente de sociologia artei şi de pragmatică.

„Cred că merită reluată propunerea de înfiinţare a programului de Scenografie şi eveniment artistic, care ar aduce beneficii multiple pentru întreaga activitate a universităţii“, se precizează în document.

La nivel de puncte slabe, Aurelian Bălăiţă a identificat faptul că la universitate există o infrastructură insuficientă, care nu este la fel, fiind spaţii modernizate şi unele care prezintă riscuri în utilizare, că nu există o comunicare concretă între compartimentele academice, că nu există o cantină şi destule locuri de cazare şi un număr mic de profesori - specialişti, care să ţină cursuri în calitate de „visiting professor“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri