anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un student român a inventat un sistem care recunoaște mașinile în trafic după sunet și îi pune în gardă pe șoferi

GALERIE
Daniel Plângău
  • Daniel Plângău
- +

Daniel Plângău, student la Facultatea de Inginerie din Galaţi, a creat un sistem care foloseşte inclusiv inteligenţa artificială pentru a identifica sunetele emise de maşinile serviciilor de urgenţă, avertizând din timp conducătorii auto despre apropierea acestora, astfel încât să le acorde prioritate

Daniel Plângău (22 de ani), student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, este pasionat de tot ce înseamnă programare. Daniel a fost selectat şi în Cercul Ştiinţific din cadrul facultăţii, din care fac parte studenţii care vor să-şi pună la lucru ingeniozitatea. Recent, studentul a inventat un dispozitiv care alertează conducătorii auto când de autovehiculul lor se apropie maşinile de Poliţie, Ambulanţă, Pompieri, SMURD sau Jandarmerie.  „A creat un sistem compus din mai multe microfoane, care se amplasează în exteriorul caroseriei auto, şi un minicalculator, care analizează sunetele din afara maşinii şi detectează de la câţiva zeci de metri apariţia semnalelor sonore emise de maşinile serviciilor de urgenţă. Se întâmplă de multe ori ca şoferul să nu audă aceste semnale sonore din cauza configuraţiei clădirilor, dacă vorbim de oraşe, sau pentru că ascultă muzică mai tare, vorbeşte la telefon sau cu un alt pasager. Sistemul creat de Daniel îi pune practic în gardă pe şoferi când se apropie maşinile de Poliţie sau Ambulanţa, ca să le acorde prioritate“, explică Florin Marin Bogdan, doctor inginer şi coordonatorul Cercului Ştiinţific.

FOTO Valentin Trufaşu

Continuarea, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.