Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un studiu despre ritualurile de împerechere ale scorpionilor constipați a câștigat premiul Ig Nobel

GALERIE
scorpioni
  • scorpioni
- +

În ce măsură schimbă constipația ritualurile de împerechere ale scorpionilor? Care este cel mai bun mod de a roti clanța de la ușă? De ce înoată rațele una după alta? Sunt câteva dintre studiile care au câștigat Premiile Ig Nobel din acest an, care „îi fac pe oameni să râdă, apoi îi pun pe gânduri”, relatează CNN. 

„A 32-a primă ceremonie anuală a Premiilor Ig Nobel” – o parodie a prestigioaselor premii Nobel – a premiat descoperirile ciudate ale anului. Printre cei 10 câștigători ai premiilor s-au numărat Solimary Garcia-Hernandez și Glauco Machado de la Universitatea din Sao Paulo din Brazilia, care au câștigat premiul pentru biologie pentru cercetările lor despre modul în care constipația afectează perspectivele de împerechere ale scorpionilor. Când sunt atacați de prădători, scorpionii își pot desprinde o parte din coadă pentru a fugi, au explicat cercetătorii în timpul ceremoniei. Dar, deoarece anusul se află pe segmentul de coadă care este lăsat în urmă, scorpionul nu mai poate „defeca niciodată”, ceea ce provoacă constipație, a spus Machado.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, în ciuda faptului că scorpionii își pierd o parte din tractul digestiv, ei sunt capabili să trăiască și să copuleze, sugerând că constipația nu este un obstacol în calea unei vieți amoroase împlinite. Un alt studiu a constatat că oamenii care sunt atrași unul de celălalt la prima întâlnire pot avea ritmuri cardiace sincronizate, în timp ce premiul pentru Literatură a fost acordat echipei care a scris un studiu de șapte pagini despre motivul pentru care documentele juridice sunt prea greu de înțeles: sunt pur și simplu scrise prost. Râvnitul premiu Ig Nobel pentru pace a fost acordat unui studiu internațional, pentru algoritmul care îi ajută pe bârfitori să decidă când să spună adevărul și când să mintă, punând în lumină „rolul vital al bârfei în menținerea păcii mondiale.

” Premiul pentru fizică a fost acordat pentru două cercetări „care încearcă să înțeleagă cum reușesc rățuștele să înoate în șir”, în timp ce un studiu din Italia a obținut premiul pentru Economie, folosind matematica pentru a explica de ce oamenii norocoși au mai mult succes decât cei mai talentați. Premiul pentru inginerie a fost câștigat de un studiu care a arătat că, cu cât clanța unei uși e mai mare, cu atât e nevoie de mai multe degete pentru a o roti. Premiile la ceremonia desfășurată online au fost acordate de laureați ai adevăratelor premii Nobel. Câștigătorii au primit un premiu din hârtie, cu imagini cu dinți umani și o bancnotă de 10 trilioane de dolari din Zimbabwe, țara care a avut cea mai mare inflație din lume. Cu acești bani, în 2009 se putea cumpăra o pâine. Între timp, a renunțat cu totul la moneda națională, iar cumpărăturile se fac cu dolari americani sau cu randul sud-african.

Sursa: digi24

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri