Un subiect neplăcut pentru unii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Un subiect neplăcut pentru unii

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Am certitudinea că subiectul pe care îl voi aborda astăzi nu va fi pe placul multora, dar din nefericire pentru noi românii, acesta, adică ajutorul social este o tristă realitate. Se pare că pe la noi s-a născut şi perpetuează o nouă profesie, cea de asistat social.

Nu este o glumă atât timp cât circa 1,5 milioane de români primesc ajutoare sociale sub diverse forme, cu toate că numărul lor a scăzut față de anul precedent. Şi apoi, unii care nu se împacă prea bine cu munca probabil s-ar pune în pielea beneficiarilor de ajutoare sociale şi ar renunta la un serviciu plătit cu salariul minim pe economie optând pentru acel ajutor de… stat degeaba.

Să nu uităm că de mai bine de 25 ani, primari, preşedinți de Consilii județene şi chiar miniştri s-au plâns de efectele secundare ale ajutorului social nemeritat, cel mai important efect fiind încurajarea nemuncii. Eu, personal, am rămas stupefiat acum câteva luni în urmă când am citit despre o comună de prin sud-est_ul țării în care ponderea celor asistați social se apropia de 100%. Și la noi, dacă priveşti în lung şi în lat ai posibilitatea să vezi zeci şi sute de hectare nelucrate de ani buni şi datorită faptului că unii semeni primesc prea uşor ajutoare din partea statului, cu excepția zonelor unde au existat întreprinzători, cel mai adesea tineri, care au înființat asociații agricole sau ferme zootehnice şi astfel au putut prelua în arendă terenurile proprietarilor.

Este foarte adevărat că sunt şi multe comunități îmbătrânite, care nu mai au forța necesară pentru a-şi lucra ogoarele, dar sunt şi comunități populate cu forță de muncă tânară revenită la baştină de prin oraşe, dar care nu fac altceva decât să se întrețină luând “la caiet” şi aşteptând ajutorul social. Dacă sunt solicitați pentru o mână de lucru de vreun septuagenar, condiția vine tranşant: 80 lei pe zi de muncă, 3 mese, licoarea de rigoare şi țigările aferente. Oare şi-a pus careva dintre aceştia întrebarea: munca mea se ridică la nivelul pretențiilor?

Trebuie însă să recunoaştem că sunt semeni de-ai noştri care au cu adevărat nevoie de acest sprijin din partea statului, dar vorba românescă “să alegem grâul şi să dăm deoparte neghina”, iar pe aceasta din urmă să o educăm să muncească pentru că această țară nu-şi mai permite a clădi viitorul pe ajutoare sociale şi nemuncă.

De aici firesc derivă întrebarea: cât ar trebui să fie venitul minim garantat şi cum ar trebui acordat pentru a-şi atinge scopul social fără să distorsioneze piața muncii şi să irosească banii publici şi aşa nu prea suficienți?  Eu totuşi cred că românii nu-şi doresc ajutor social, ci un loc de muncă, muncă pe baza căreia să poată trăi cu demnitate şi onestitate.  

Imaginați-vă cum ar arăta bugetul național alimentat şi de taxele şi impozitele plătite de încă vreo 1,5 milioane de semeni care ar avea serviciu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.