Un subiect neplăcut pentru unii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Advertorial (P)

Un subiect neplăcut pentru unii

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Am certitudinea că subiectul pe care îl voi aborda astăzi nu va fi pe placul multora, dar din nefericire pentru noi românii, acesta, adică ajutorul social este o tristă realitate. Se pare că pe la noi s-a născut şi perpetuează o nouă profesie, cea de asistat social.

Nu este o glumă atât timp cât circa 1,5 milioane de români primesc ajutoare sociale sub diverse forme, cu toate că numărul lor a scăzut față de anul precedent. Şi apoi, unii care nu se împacă prea bine cu munca probabil s-ar pune în pielea beneficiarilor de ajutoare sociale şi ar renunta la un serviciu plătit cu salariul minim pe economie optând pentru acel ajutor de… stat degeaba.

Să nu uităm că de mai bine de 25 ani, primari, preşedinți de Consilii județene şi chiar miniştri s-au plâns de efectele secundare ale ajutorului social nemeritat, cel mai important efect fiind încurajarea nemuncii. Eu, personal, am rămas stupefiat acum câteva luni în urmă când am citit despre o comună de prin sud-est_ul țării în care ponderea celor asistați social se apropia de 100%. Și la noi, dacă priveşti în lung şi în lat ai posibilitatea să vezi zeci şi sute de hectare nelucrate de ani buni şi datorită faptului că unii semeni primesc prea uşor ajutoare din partea statului, cu excepția zonelor unde au existat întreprinzători, cel mai adesea tineri, care au înființat asociații agricole sau ferme zootehnice şi astfel au putut prelua în arendă terenurile proprietarilor.

Este foarte adevărat că sunt şi multe comunități îmbătrânite, care nu mai au forța necesară pentru a-şi lucra ogoarele, dar sunt şi comunități populate cu forță de muncă tânară revenită la baştină de prin oraşe, dar care nu fac altceva decât să se întrețină luând “la caiet” şi aşteptând ajutorul social. Dacă sunt solicitați pentru o mână de lucru de vreun septuagenar, condiția vine tranşant: 80 lei pe zi de muncă, 3 mese, licoarea de rigoare şi țigările aferente. Oare şi-a pus careva dintre aceştia întrebarea: munca mea se ridică la nivelul pretențiilor?

Trebuie însă să recunoaştem că sunt semeni de-ai noştri care au cu adevărat nevoie de acest sprijin din partea statului, dar vorba românescă “să alegem grâul şi să dăm deoparte neghina”, iar pe aceasta din urmă să o educăm să muncească pentru că această țară nu-şi mai permite a clădi viitorul pe ajutoare sociale şi nemuncă.

De aici firesc derivă întrebarea: cât ar trebui să fie venitul minim garantat şi cum ar trebui acordat pentru a-şi atinge scopul social fără să distorsioneze piața muncii şi să irosească banii publici şi aşa nu prea suficienți?  Eu totuşi cred că românii nu-şi doresc ajutor social, ci un loc de muncă, muncă pe baza căreia să poată trăi cu demnitate şi onestitate.  

Imaginați-vă cum ar arăta bugetul național alimentat şi de taxele şi impozitele plătite de încă vreo 1,5 milioane de semeni care ar avea serviciu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.