anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Advertorial (P)

Un subiect neplăcut pentru unii

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Am certitudinea că subiectul pe care îl voi aborda astăzi nu va fi pe placul multora, dar din nefericire pentru noi românii, acesta, adică ajutorul social este o tristă realitate. Se pare că pe la noi s-a născut şi perpetuează o nouă profesie, cea de asistat social.

Nu este o glumă atât timp cât circa 1,5 milioane de români primesc ajutoare sociale sub diverse forme, cu toate că numărul lor a scăzut față de anul precedent. Şi apoi, unii care nu se împacă prea bine cu munca probabil s-ar pune în pielea beneficiarilor de ajutoare sociale şi ar renunta la un serviciu plătit cu salariul minim pe economie optând pentru acel ajutor de… stat degeaba.

Să nu uităm că de mai bine de 25 ani, primari, preşedinți de Consilii județene şi chiar miniştri s-au plâns de efectele secundare ale ajutorului social nemeritat, cel mai important efect fiind încurajarea nemuncii. Eu, personal, am rămas stupefiat acum câteva luni în urmă când am citit despre o comună de prin sud-est_ul țării în care ponderea celor asistați social se apropia de 100%. Și la noi, dacă priveşti în lung şi în lat ai posibilitatea să vezi zeci şi sute de hectare nelucrate de ani buni şi datorită faptului că unii semeni primesc prea uşor ajutoare din partea statului, cu excepția zonelor unde au existat întreprinzători, cel mai adesea tineri, care au înființat asociații agricole sau ferme zootehnice şi astfel au putut prelua în arendă terenurile proprietarilor.

Este foarte adevărat că sunt şi multe comunități îmbătrânite, care nu mai au forța necesară pentru a-şi lucra ogoarele, dar sunt şi comunități populate cu forță de muncă tânară revenită la baştină de prin oraşe, dar care nu fac altceva decât să se întrețină luând “la caiet” şi aşteptând ajutorul social. Dacă sunt solicitați pentru o mână de lucru de vreun septuagenar, condiția vine tranşant: 80 lei pe zi de muncă, 3 mese, licoarea de rigoare şi țigările aferente. Oare şi-a pus careva dintre aceştia întrebarea: munca mea se ridică la nivelul pretențiilor?

Trebuie însă să recunoaştem că sunt semeni de-ai noştri care au cu adevărat nevoie de acest sprijin din partea statului, dar vorba românescă “să alegem grâul şi să dăm deoparte neghina”, iar pe aceasta din urmă să o educăm să muncească pentru că această țară nu-şi mai permite a clădi viitorul pe ajutoare sociale şi nemuncă.

De aici firesc derivă întrebarea: cât ar trebui să fie venitul minim garantat şi cum ar trebui acordat pentru a-şi atinge scopul social fără să distorsioneze piața muncii şi să irosească banii publici şi aşa nu prea suficienți?  Eu totuşi cred că românii nu-şi doresc ajutor social, ci un loc de muncă, muncă pe baza căreia să poată trăi cu demnitate şi onestitate.  

Imaginați-vă cum ar arăta bugetul național alimentat şi de taxele şi impozitele plătite de încă vreo 1,5 milioane de semeni care ar avea serviciu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.