anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial (P)

Un subiect neplăcut pentru unii

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Am certitudinea că subiectul pe care îl voi aborda astăzi nu va fi pe placul multora, dar din nefericire pentru noi românii, acesta, adică ajutorul social este o tristă realitate. Se pare că pe la noi s-a născut şi perpetuează o nouă profesie, cea de asistat social.

Nu este o glumă atât timp cât circa 1,5 milioane de români primesc ajutoare sociale sub diverse forme, cu toate că numărul lor a scăzut față de anul precedent. Şi apoi, unii care nu se împacă prea bine cu munca probabil s-ar pune în pielea beneficiarilor de ajutoare sociale şi ar renunta la un serviciu plătit cu salariul minim pe economie optând pentru acel ajutor de… stat degeaba.

Să nu uităm că de mai bine de 25 ani, primari, preşedinți de Consilii județene şi chiar miniştri s-au plâns de efectele secundare ale ajutorului social nemeritat, cel mai important efect fiind încurajarea nemuncii. Eu, personal, am rămas stupefiat acum câteva luni în urmă când am citit despre o comună de prin sud-est_ul țării în care ponderea celor asistați social se apropia de 100%. Și la noi, dacă priveşti în lung şi în lat ai posibilitatea să vezi zeci şi sute de hectare nelucrate de ani buni şi datorită faptului că unii semeni primesc prea uşor ajutoare din partea statului, cu excepția zonelor unde au existat întreprinzători, cel mai adesea tineri, care au înființat asociații agricole sau ferme zootehnice şi astfel au putut prelua în arendă terenurile proprietarilor.

Este foarte adevărat că sunt şi multe comunități îmbătrânite, care nu mai au forța necesară pentru a-şi lucra ogoarele, dar sunt şi comunități populate cu forță de muncă tânară revenită la baştină de prin oraşe, dar care nu fac altceva decât să se întrețină luând “la caiet” şi aşteptând ajutorul social. Dacă sunt solicitați pentru o mână de lucru de vreun septuagenar, condiția vine tranşant: 80 lei pe zi de muncă, 3 mese, licoarea de rigoare şi țigările aferente. Oare şi-a pus careva dintre aceştia întrebarea: munca mea se ridică la nivelul pretențiilor?

Trebuie însă să recunoaştem că sunt semeni de-ai noştri care au cu adevărat nevoie de acest sprijin din partea statului, dar vorba românescă “să alegem grâul şi să dăm deoparte neghina”, iar pe aceasta din urmă să o educăm să muncească pentru că această țară nu-şi mai permite a clădi viitorul pe ajutoare sociale şi nemuncă.

De aici firesc derivă întrebarea: cât ar trebui să fie venitul minim garantat şi cum ar trebui acordat pentru a-şi atinge scopul social fără să distorsioneze piața muncii şi să irosească banii publici şi aşa nu prea suficienți?  Eu totuşi cred că românii nu-şi doresc ajutor social, ci un loc de muncă, muncă pe baza căreia să poată trăi cu demnitate şi onestitate.  

Imaginați-vă cum ar arăta bugetul național alimentat şi de taxele şi impozitele plătite de încă vreo 1,5 milioane de semeni care ar avea serviciu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X