anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari

GALERIE
tablou_Anthony_van_Dyck
  • tablou_Anthony_van_Dyck
- +

Un tablou al pictorului flamand Anthony van Dyck, descoperit abandonat în hambarul unei ferme din Statele Unite şi al cărui precedent proprietar l-a cumpărat cu suma de doar 600 de dolari, s-a vândut cu 3,1 milioane de dolari la o licitaţie organizată săptămâna trecută de casa Sotheby's, informează CNN.

Lucrarea reprezintă un studiu pentru o pictură ulterioară a maestrului flamand, intitulată "St. Jerome". Tabloul final este deţinut în prezent de Muzeul Boijmans van Beuningen din Rotterdam. Studiul artistic, ce arată un bărbat vârstnic care stă gol pe un scaun, reprezintă o lucrare unică din mai multe motive, au precizat reprezentanţii casei Sotheby's. El este unul dintre cele doar două studii de mari dimensiuni pe care Van Dyck le-a realizat după modele reale. Potrivit casei Sotheby's, opera de artă a fost pictată cel mai probabil între 1615 şi 1618, când Van Dyck era un tânăr artist ce lucra alături de maestrul Peter Paul Rubens în oraşul Anvers.

Această pictură în ulei are şi o sursă de provenienţă neaşteptată. Studiul a fost identificat abia recent drept o lucrare a pictorului Van Dyck, au explicat reprezentanţii casei Sotheby's. Lucrarea a fost descoperită la sfârşitul secolului al XX-lea în hambarul unei ferme din Kinderhook, o localitate din statul american New York.

"Persoana care l-a găsit, Albert B. Roberts, era un colecţionar pasionat de lucrări 'pierdute', care îşi descria colecţia drept 'un orfelinat pentru arta pierdută ce a suferit din cauza neglijenţei", au adăugat organizatorii licitaţiei. Albert B. Roberts a cumpărat pictura cu suma de doar 600 de dolari, conform casei Sotheby's. Dar, la scurt timp după aceea, istoricul de artă Susan J. Barnes a publicat un articol în care afirma că a recunoscut în acel tablou "o lucrare surprinzător de bine conservată" a pictorului Van Dyck.

Joi, acest tablou s-a vândut la licitaţie cu 3,1 milioane de dolari. Pictura a fost oferită casei Sotheby's de fundaţia Roberts. O porţiune din încasări vor fi donate către Albert B. Roberts Foundation Inc, care asigură sprijin financiar pentru artişti şi asociaţii de caritate.

Tabloul a fost vândut în cadrul licitaţiei de joi a casei Sotheby's, intitulată "Master Paintings Part I", care a inclus şi lucrări realizate de Agnolo Bronzino, Titian şi Melchior de Hondecoeter.

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.