Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari

luni, 30 ianuarie 2023, 17:59
2 MIN
 Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari

Un tablou al pictorului flamand Anthony van Dyck, descoperit abandonat în hambarul unei ferme din Statele Unite şi al cărui precedent proprietar l-a cumpărat cu suma de doar 600 de dolari, s-a vândut cu 3,1 milioane de dolari la o licitaţie organizată săptămâna trecută de casa Sotheby's, informează CNN.

Lucrarea reprezintă un studiu pentru o pictură ulterioară a maestrului flamand, intitulată "St. Jerome". Tabloul final este deţinut în prezent de Muzeul Boijmans van Beuningen din Rotterdam. Studiul artistic, ce arată un bărbat vârstnic care stă gol pe un scaun, reprezintă o lucrare unică din mai multe motive, au precizat reprezentanţii casei Sotheby's. El este unul dintre cele doar două studii de mari dimensiuni pe care Van Dyck le-a realizat după modele reale. Potrivit casei Sotheby's, opera de artă a fost pictată cel mai probabil între 1615 şi 1618, când Van Dyck era un tânăr artist ce lucra alături de maestrul Peter Paul Rubens în oraşul Anvers.

Această pictură în ulei are şi o sursă de provenienţă neaşteptată. Studiul a fost identificat abia recent drept o lucrare a pictorului Van Dyck, au explicat reprezentanţii casei Sotheby's. Lucrarea a fost descoperită la sfârşitul secolului al XX-lea în hambarul unei ferme din Kinderhook, o localitate din statul american New York.

"Persoana care l-a găsit, Albert B. Roberts, era un colecţionar pasionat de lucrări 'pierdute', care îşi descria colecţia drept 'un orfelinat pentru arta pierdută ce a suferit din cauza neglijenţei", au adăugat organizatorii licitaţiei. Albert B. Roberts a cumpărat pictura cu suma de doar 600 de dolari, conform casei Sotheby's. Dar, la scurt timp după aceea, istoricul de artă Susan J. Barnes a publicat un articol în care afirma că a recunoscut în acel tablou "o lucrare surprinzător de bine conservată" a pictorului Van Dyck.

Joi, acest tablou s-a vândut la licitaţie cu 3,1 milioane de dolari. Pictura a fost oferită casei Sotheby's de fundaţia Roberts. O porţiune din încasări vor fi donate către Albert B. Roberts Foundation Inc, care asigură sprijin financiar pentru artişti şi asociaţii de caritate.

Tabloul a fost vândut în cadrul licitaţiei de joi a casei Sotheby's, intitulată "Master Paintings Part I", care a inclus şi lucrări realizate de Agnolo Bronzino, Titian şi Melchior de Hondecoeter.

SURSA: Agerpres

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii