anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Un tablou din Rusia, vandalizat într-o expoziție. Ochi falși puși cu pixul

GALERIE
tablou Anna Leporskaya vandalizat
 • tablou Anna Leporskaya vandalizat
- +

Un tablou semnat de Anna Leporskaya, cu o valoare asigurată de 75 de milioane de ruble, a fost vandalizat la Centrul Elțîn din Ekaterinburg. O persoană necunoscută a desenat ochi, cu un pix, pe fețele abstracte a două figuri din opera de artă. Poliția a refuzat să înceapă o urmărire penală, scrie The Art Newspaper Russia.

Pasta pixului a pătruns puțin în stratul de vopsea, deoarece albul de titan folosit pentru a picta fețele nu era acoperit de autor cu lac, așa cum se întâmplă adesea în pictura abstractă. Din fericire, vandalul a desenat cu un pix fără să apese puternic. Totuși, figura din stânga a suferit o detrerioare a stratului de vopsea.

„Îmbunătățirea” picturii a fost remarcată în seara zilei de 7 decembrie de doi vizitatori ai expoziției, care au alertat către un angajat al galeriei. Pânza a fost scoasă din expoziție și returnată la Galeria Tretiakov înainte de termen (expoziția continuă până pe 20 februarie). Galeria de Stat Tretiakov a ținut o ședință a consiliului de restaurare, a examinat pictura și a calculat costul lucrărilor de restaurare. Ar trebui să se ridice la 250 de mii de ruble, spun aceștia. Înainte de a fi trimisă la expoziție, lucrarea lui Leporskaya a fost asigurată de AlfaStrakhovanie pentru 74,9 milioane de ruble, iar restaurarea va fi plătită de această companie.

„Suntem conștienți de situația picturii și vom începe restaurarea acesteia”, a comentat Andrey Kucha, șeful departamentului de asigurări de bunuri culturale la AlfaStrakhovanie JSC.Este curios că direcția Centrului Elțîn a apelat la poliție cu o declarație despre acest eveniment abia pe 20 decembrie – la aproape două săptămâni de la incident. Totodată, deși în holuri erau camere de supraveghere video, muzeul nu a oferit informații despre înfățișarea celui care a comis actul de vandalism.

Atitudinea autorităților din Ekaterinburg față de pictură, o moștenire culturală a Federației Ruse, este de asemenea surprinzătoare. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse din oraș au efectuat o inspecție, însă au decis să refuze deschiderea unui dosar penal. „Prejudiciul cauzat este estimat la aproximativ 200.000 de ruble, ceea ce este nesemnificativ”, au motivat aceștia. În acest caz, nu există semne de infracțiune conform art. 167 din Codul penal al Federației Ruse, deoarece fotografia nu și-a pierdut proprietățile”, se arată în rezoluția inspectorilor.

Deocamdată, identitatea persoanei care a deteriorat opera de artă rămâne necunoscută.

Sursa: digi24

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.