anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Un tablou unicat al lui Horea, descoperit la Bucureşti şi expertizat la Sibiu

GALERIE
tablou_Horea
 • tablou_Horea
- +

Un tablou unicat al lui Horea, realizat de Ioan Constande, a fost adus recent la Sibiu, de un colecţionar din Bucureşti, pentru expertiză la Muzeul Naţional Brukenthal, unde conducerea instituţiei speră ca opera să poată fi văzută de public în cursul acestui an, a anunţat luni managerul interimar al muzeului, Alexandru Constantin Chituţă.

"Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române vă prezentăm un tablou inedit, necunoscut până acum, al unuia dintre căpeteniile răscoalei din 1784 - Horea. (...) Zilele trecute am primit pentru expertiză la Muzeul Naţional Brukenthal un tablou, dintr-o colecţie privată, realizat în ulei de Ioan Constande, ce îl înfăţişează pe Vasile Ursu Horea. Lucrarea este importantă din cel puţin două considerente. Unul este faptul că acest tablou în ulei este realizat de Ioan Constande. Astăzi se mai păstrează puţine lucrări în ulei realizate de acest artist transilvănean. Pe piaţa de artă, în muzee şi în colecţii private sunt însă multe gravuri realizate de Constande, însă nu lucrări în ulei. Şi în colecţia Muzeului Brukenthal avem gravuri realizate după desenele lui Constande. Un al doilea fapt important este acela că personajul întruchipat de Ioan Constande este Horea, o figură istorică importantă a României. Din toate aceste considerente, vă prezentăm această lucrare pe care o consider importantă atât pentru istoria artei, pentru recuperarea creaţiei lui Ioan Constande şi pentru întregirea galeriei artistice a chipurilor lui Horea realizate în decursul istoriei. Sperăm că această lucrare, prin generozitatea colecţionarului din Bucureşti, să poată fi expusă şi văzută de public anul acesta la Muzeul Naţional Brukenthal", a scris managerul interimar Alexandru Constantin Chituţă pe pagina de Facebook a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Potrivit sursei citate, "unul dintre cei mai valoroşi artişti transilvăneni care realizează diferite gravuri cu Horea, Cloşca, Crişan, Avram Iancu, Gheorghe Bariţiu este pictorul transilvănean Ioan Constande". "Născut în apropierea Sebeşului - Alba, la Rahău, a studiat între anii 1834 - 1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta şi Viena. Din acest considerent, în marea majoritate a lucrărilor sale se semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul din principalii pictori, dar mai ales desenatori şi litografi. A fost profesor la Institutul 'Terezianum' din Sibiu, din 1841 şi participant la Revoluţia din 1848 în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului", menţionează Alexandru Constantin Chituţă.

El reaminteşte că "artiştii transilvăneni Franz Neuhauser şi Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal, realizează chipurile lui Horea, Cloşca şi Crişan în timpul când erau întemniţaţi la Alba Iulia". "Lucrul acesta este menţionat şi în cel mai important volum dedicat răscoalei din 1784 "Răscoala lui Horea", de D. Prodan, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1984. Autorul spune: "La închisoare căpitanii au mai fost văzuţi şi de pictori. Unele portrete sunt evident autentice, făcute de cei care i-au văzut sau după asemenea portrete, imaginile sunt aceleaşi în maniere diferite. Cele mai aproape de realitate, mai vii, ne par cele păstrate în Muzeul Brukenthal din Sibiu, făcute de pictorul de la curtea guvernatorului", mai spune Alexandru Constantin Chituţă. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.