anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un tânăr aşteaptă despăgubiri după 5 ani de la producerea unui accident

GALERIE
accident ansamblu iasi
 • accident ansamblu iasi
- +

Un grav accident produs în urmă cu 5 ani încă mai produce efecte. Un autocar ce transporta copii participanţi la un festival folcloric, s-a răsturnat după ce s-a izbit de un parapet din beton. Patru dintre cei 30 de pasageri ai autocarului au decedat, inclusiv un copil. Unul dintre supravieţuitori încă încearcă să depăşească trauma provocată de tragedie. Pe rolul instanţelor ieşene se află un dosar care vizează plata unor daune morale care să compenseze această traumă.

La jumătatea lui aprilie 2016, ansamblul de dansuri populare "Hora Moldovei"din cadrul Palatului Copiilor trebuia să participe la Festivalul Internaţional de Folclor de la Arad. Intrat în judeţul Braşov, autocarul a oprit la popasul de pe dealul Perşani, pentru masă.

Aproape imediat după plecare, la poalele dealului, şoferul a pierdut controlul volanului, iar autocarul s-a izbit violent de parapetul care despărţea sensurile de mers şi s-a răsturnat.

Conform rezultatelor anchetei, şoferul nu şi-a adaptat viteza la condiţiile de drum, respectiv o curbă deosebit de periculoasă. În urma accidentului, şoferul, rezerva acestuia, dirijorul ansamblului şi unul dintre copii au murit pe loc.

Aflat pe prima banchetă din dreapta, Cristinel V. s-a trezit "brusc pe asfalt, printre cioburi, în dreapta sa fiind organele şoferului zdrobit între autocar şi parapet", după cum avea să povestească ulterior.

Deşi a avut nevoie de doar 6-7 zile de îngrijiri medicale, Cristinel V. a fost puternic afectat din punct de vedere psihologic, după cum a arătat o expertiză de specialitate.

Nu a mai reuşit să se concentreze la învăţătură, căzând examenul de bacalaureat, mult timp a evitat să se mai urce în mijloacele de transport în comun, prezintă episoade depresive, are în continuare coşmaruri, suferă de insomnie, a devenit anxios, introvertit şi uşor iritabil. Tânărul a solicitat în instanţă despăgubiri de 15.000 euro de la Asirom SA, societatea la care era asigurat autocarul.

Magistraţii Judecătoriei au constatat că, date fiind circumstanţele accidentului, vinovăţia şoferului nu poate fi pusă la îndoială. Aceasta a fost de altfel şi concluzia la care ajunseseră procurorii care au anchetat cazul.

Societatea de asigurări era responsabilă de eventualele daune civile. Singura problemă a judecătorilor a constat în aprecierea sumei ce ar urma stabilită ca despăgubire şi aprecierea măsurii în care suferinţele acuzate de tânăr se datorează accidentului şi nu altor factori.

"Instanţa consideră că probele administrate nu sunt suficiente pentru a fundamenta concluziile că viaţa profesională a reclamantului este definitiv compromisă, ori compromisă într-o foarte mare măsură, ori că acesta a ratat examenul de bacalaureat din cauza stării de după accident. Fără a exclude, la nivel de principiu, posibilitatea ca aceste consecinţe să se poată produce în urma unui asemenea accident, se va reţine că acest aspect nu a fost probat în speţă, aprecierile martorilor sub acest aspect fiind speculative şi subiective. Astfel, consecinţe de o asemenea magnitudine pot şi trebuie să fie dovedite cu alte mijloace de probă, având un caracter tehnic", au spus magistraţii, care au apreciat totuşi că celelalte probleme ale tânărului pot fi atribuite accidentului.

Judecătoria a stabilit despăgubiri în valoare de 8.000 de euro. Cuantumul daunelor morale poate fi schimbat la nivelul Tribunalului, pe rolul căruia a intrat apelul depus de Asirom SA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X