Un tânăr de 39 de ani a murit de infarct, iar apelul familiei la 112 stârnește controverse privind trimiterea elicopterului SMURD
Povestea tragică a unui tânăr de 39 de ani din Ciurea, care a decedat la sfârșitul săptămânii trecute, a generat controverse între familia acestuia și echipajul de salvare. Familia susține că a efectuat mai multe apeluri la 112 pentru a solicita o ambulanță, dar, conform lor, un elicopter a ajuns abia după două ore și jumătate. Pe de altă parte, reprezentanții serviciilor de ambulanță și urgență afirmă că primele solicitări au fost pentru constatarea decesului. Ulterior, când familia a modificat solicitarea, indicând că pacientul ar putea respira, atunci a fost trimis elicopterul.
Familia decedatului susține că persoana care a preluat apelul a înțeles greșit vârsta bărbatului, confundând 38 de ani cu 88, posibil din cauza numărului străzii care era 88. Aceștia afirmă că au făcut mai multe apeluri pentru a solicita intervenția unui echipaj de salvare, însă echipajul s-a prezentat abia după ce au reușit să clarifice că era vorba de un tânăr de 39 de ani cu șanse de supraviețuire. Situația nu este clară, o ipoteză plauzibilă fiind aceea că tânărul era deja mort în momentul primului apel.
Prima solicitare la 112 a făcut-o vecinul. Nu se știe dacă pacientul era mort în acel moment
”Avea 39 de ani, în toamnă făcea 40. El nu era căsătorit, nu avea copii, era la casa părintească. Duminică, după ce au stat toți la masă, mama lui s-a dus să se culce. Așa că s-a dus și el să se culce în dormitorul lui. Când mama lui a mai trecut pe la el, a observat că pusese telefonul pe birou și că ținea telecomanda în mână, în aceeași poziție. Atunci a realizat că ceva nu e în regulă și a început să răcnească. Ea încă nu percepe ce s-a întâmplat. El avea probleme cu inima de trei ani, medicul i-a spus că dacă mai pune alcool în gură nu îi mai dă șanse. El fiind singur, necăsătorit, cum e cu anturajul, mai treceau băieții gardul și îl pofteau la magazin. Toți am tras de el și îi spuneam că îi oferim orice numai să lase băutura. Nu a vrut să asculte. Îl și certam, l-am luat și cu vorbă bună, nu a ținut cont de absolut nimic. Nici nu mai voia să facă nimic prin curte în ultima vreme, parcă presimțea”, a declarat o rudă.
Familia decedatului susține că după ce mama decedatului a realizat că ceva s-a întâmplat cu fiul ei, a început să strige până a auzit-o vecinul din spatele casei. El ar fi făcut prima solicitare la 112. După, familia susține că au urmat apeluri disperate la 112.
„A sunat fratele lui și a rugat-o pe doamna de la 112 să vină la strada respectivă, numărul 88, atunci doamna de la dispecerat i-a răspuns „la 88 de ani ce mai vrei?”, apoi fratele a lămurit-o că e strada 88. A fost întrebat dacă e mort, iar el i-a spus „doamnă, dar eu sunt medic să constat decesul?”, a declarat o rudă.
„Mi-a spus nevasta că se aude ceva, că vecina strigă că i-a murit băiatul. Am ieșit afară repede și m-am dus la ea. Dumneaei era jos, plângea și se zvârcolea, vă dați seama, să-și vadă băiatul mort în casă. Eu m-am dus direct în camera lui, stătea cu fața în sus. Am strigat la el, l-am prins de umăr, dar nimic. I-am pus mâna pe față și l-am frecat, dar era deja rece. Când m-am uitat la degete, era deja vânăt până la jumătate. Am sunat repede la 112 pe la 16:45, dar ei au venit pe la 19:30. La 112 m-au întrebat anii, de unde este, cum îl cheamă, le-am spus tot. A durat vreo zece -20 de minute, abia după a mai sunat fratele lui. Au venit așa târziu că nu aveau ambulanță și au trimis elicopterul. Când am vorbit cu ei m-au pus să îi pun mâna la venă, i-am zis că nu simt nimic, i-am spus că e rece. M-au întrebat cum arată la față și le-am spus că e spre vânăt, inclusiv la degetele de la mâini și picioare. Le-am zis că nu îmi dau seama și să trimită un echipaj. Când a venit echipajul, au zis că e mort de cinci ore”, a declarat vecinul care a făcut prima solicitare.
„Au avut loc două apeluri din partea familiei prin care se solicita constatarea unui deces. Nu le-a fost luată constatarea de deces pentru că erau în județ, la distanță de Iași. La aproximativ 15 minute după al doilea apel, familia a revenit și a insistat că pacientul pare să mai respire. În acel moment, s-a corectat și eroarea legată de vârsta pacientului, care era de fapt 38 de ani, nu 88, cum fusese inițial înregistrat. Neavând nicio mașină în sediu, a fost trimis un elicopter. Solicitarea care a dus la trimiterea elicopterului a fost înregistrată la ora 18:22. Din discuțiile pe care le-am avut cu dispecerul, acesta susține că familia a revenit schimbând motivul solicitării”, a declarat Marlena Crihan, director medical la Serviciul Județean de Ambulanță Iași.
Marlena Crihan spune că în urma unei analize a cazurilor din acest an, a observat o tendință de creștere a infarctului miocardic la tineri. În perioada ianuarie-iunie, media lunară a cazurilor în rândul persoanelor sub 50 de ani a variat între 3 și 8. Deși este dificil de realizat o listă exactă, datele sugerează că infarctul miocardic nu mai este o excepție pentru persoanele sub 50 de ani, din contră, acesta apare din ce în ce mai frecvent în această grupă de vârstă.
Ambulanța a fost solicitată pentru constatarea decesului, dar apoi s-a spus că pacientul avea puls
„Ambulanța este trimisă pe baza interogatoriului realizat între operator și solicitant. În funcție de informațiile furnizate în timpul acestui dialog, se ia decizia de a trimite sau nu o ambulanță. Dacă s-a trimis ambulanța, este probabil că dialogul a condus la această decizie. Întrebările adresate sunt standard, dar sunt adaptate în funcție de situația specifică. În acest caz, solicitantul a cerut constatarea decesului, astfel că operatorul a procedat în consecință după ce a pus câteva întrebări relevante”, a declarat Marlena Crihan.
„În momentul în care echipajul elicopterului SMURD a ajuns la locul solicitării, a fost găsit un pacient decedat, prezentând rigiditate cadaverică și lividități cadaverice, deci nu era un pacient în stop cardiorespirator, ci un pacient deja decedat, motiv pentru care doar s-a constatat decesul și nu au fost necesare manevre de resuscitare. pacientul fiind decedat. Între momentul primei solicitări și momentul ultimei solicitări, persoana sau persoanele care au apelat au răspuns la întrebările dispecerului, afirmând că pacientul ar avea puls, dar asta abia la ultimul apel. Intervalul dintre primul și ultimul apel a fost de 40 de minute”, a declarat Doctor Anda Păuleț, medic primar medicină de urgență.
Anda Păuleț spune că elicopterului a ajuns în aproximativ un sfert de oră. Medicul spune că dacă ar fi fost trimisă o ambulanță de la Iași, aceasta ar fi ajuns în aproximativ 40 de minute, având în vedere distanța până la localitatea respectivă. Astfel, chiar dacă apelul inițial ar fi fost corect și familia ar fi specificat că pacientul era inconștient, ambulanța ar fi ajuns cam în același timp în care a ajuns elicopterul SMURD, din momentul în care s-a luat decizia de a interveni.
Conversația dintre cel care solicită ambulanța și operatorul de la 112 este foarte importantă
„În momentul în care se spune la telefon că este rece, că este vânat, că nu respiră, că probabil este decedat și să vină cineva să constate decesul, nu pot suspiciona că pacientul respectiv este în viață. În momentul în care ar fi spus, cum au spus la ultimul apel, că parcă respiră, că e un pacient inconștient, atunci automat ar fi fost trimis ori elicopterul, ori măcar orice ambulanță era disponibilă la momentul respectiv. Însă, la primul apel, familia sau persoana care a făcut solicitarea nu a raportat un pacient inconștient aflat în stop cardiorespirator, ci a cerut constatarea decesului, ceea ce este o situație diferită. În cazul constatării decesului, se trimite o ambulanță nemedicalizată, care nu este echipată pentru resuscitare. Un astfel de echipaj include un medic care doar constată decesul, nu un echipaj medicalizat capabil să inițieze manevre de resuscitare”, a declarat Dr. Anda Păuleț.
Medicul afirmă că doctorul care a ajuns la fața locului și a constatat decesul a observat semnele specifice rigidității cadaverice, care se instalează într-un anumit interval de timp. Acesta susține că, având în vedere aspectul pacientului decedat, este foarte probabil ca decesul să fi survenit chiar înainte de a fi făcută prima solicitare, dar acest lucru va fi confirmat de medicii legiști. Medicul subliniază că nu este clar dacă persoana care a făcut primul apel la 112 este aceeași cu cea care a făcut ultimul apel, iar acest aspect este esențial pentru a se asigura acuratețea informațiilor. Corectitudinea acestor informații este crucială pentru decizia pe care o ia medicul coordonator. Medicul precizează că, chiar dacă nu era disponibilă o ambulanță cu medic, s-ar fi putut trimite elicopterul, așa cum s-a și procedat ulterior. În concluzie, medicul consideră că nu a existat o neglijență în alocarea resurselor corespunzătoare, ci mai degrabă o discrepanță între solicitarea primului apelant și cea a ultimului.
Fumatul, un risc major pentru infarct
„Dacă o persoană este fumătoare, consumă alcool și prezintă și alți factori de risc, cum ar fi obezitatea sau hipertensiunea, riscul de infarct crește considerabil chiar și la vârste de 30-30 și ceva de ani, mai ales din cauza fumatului. Sunt persoane care, la 35 de ani sau chiar la 39, cum a fost cazul de față, suferă un infarct după ce au fumat încă din adolescență, de la 15-18-20 de ani. În acest context, este evident că fumatul reprezintă un factor de risc major pentru evenimentele cardiovasculare. De asemenea, stilul de viață poate juca un rol important. De exemplu, persoanele sedentare sau cele cu antecedente ereditare de boli cardiovasculare prezintă un risc crescut. Cred că în acest caz specific, factorii de risc asociați au jucat un rol semnificativ. În general, vârsta persoanelor care suferă de boli cardiovasculare și de evenimente cardiace grave devine din ce în ce mai mică, mai ales în rândul bărbaților. Alimentația dezechilibrată, în special consumul frecvent de fast-food, care conține cantități mari de carbohidrați și alimente procesate, contribuie la creșterea riscului de astfel de evenimente. Aceste obiceiuri alimentare accelerează procesul aterosclerotic precoce, adică depunerile de colesterol se formează mult mai rapid, iar ateroscleroza devine mult mai frecventă”, a declarat Prof. Univ. Dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Medicină internă și Cardiologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași.
Prof. Univ. Dr. Florin Mitu afirmă că, dacă o persoană suferă de o criză cardiacă și are antecedente de boală de inimă, ar trebui să aibă întotdeauna la dispoziție nitroglicerină pentru a o folosi în cazul unor crize anginoase. Acesta spune că, în cazul unui infarct, când durerea toracică durează mai mult de 30 de minute, este crucial să chemăm imediat salvarea și să asigurăm internarea de urgență, deoarece fiecare minut contează între apariția durerii și intervenția medicală. Timpul în care persoana ajunge la spital și primește tratamentul specializat este esențial.
„La data de 18 august a.c., polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un bărbat, de 39 de ani, a decedat la domiciliul din comuna Ciurea. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, constatând că cele sesizate se confirmă. Pe corpul persoanei nu au fost identificate urme vizibile de violență. A fost emisă ordonanța de efectuare a necropsiei medico-legale în vederea stabilirii cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.
Citiți și:
- Doctorițele de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de omor calificat au fost arestate preventiv
- Moartea a 14 pacienți la Spitalul Sf. Pantelimon: Ancheta dezvăluie noi detalii șocante
- Asistentă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, reţinută în dosarul morţilor suspecte
Publicitate și alte recomandări video