anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Un tânăr dintr-un centru de plasament vrea să-i ajute pe copiii năpăstuiţi

GALERIE
asociatia nova vita cristal (2)Ciprian Mihalacheasociatia nova vita cristal
 • asociatia nova vita cristal (2)Ciprian Mihalache
 • asociatia nova vita cristal
- +

Un tânăr de 26 de ani din Iaşi, care a crescut la într-un centru de plasament, încearcă acum să îi ajute pe cei aflaţi în nevoie prin intermediul unei asociaţii înfiinţate cu ajutorul unei ieşence. Tânărul a realizat că îşi doreşte să îi ajute pe cei din jur încă din perioada în care locuia într-un centru social, implicându-se în proiectele realizate de centru. Mai târziu, chiar dacă nu era implicat în vreun proiect sau campanie, încerca să ajute cât mai multe persoane în preajma sărbătorilor, să aibă grijă ca familiile sărace să aibă ce pune pe masă de Crăciun şi cu ce să îşi îmbrace copiii, chiar dacă la rândul său el nu avea unde să doarmă sau suficient cât să se întreţină. Şi reuşea, aşa, de unul singur, să ajute măcar o sută de persoane şi să le facă sărbătorile mai fericite.

Mihalache Ciprian este un tânăr de 26 de ani din Iaşi, care a crescut întreaga sa viaţă într-un centru de plasament. Acolo, implicându-se în diferite campanii şi proiecte sociale, a realizat că asta şi-ar dori să facă pentru tot restul vieţii: să îi ajute pe cei aflaţi în nevoie şi să aibă grijă de cei năpăstuiţi. „Din asta mă hrănesc, asta îmi doresc să fac. Tot timpul meu liber aşa mi-l petrec, cu voluntarii asociaţiei, strângând bani, sau mergând şi ajutând oameni“, mărturiseşte Ciprian.

Acum coordonează o echipă de mai bine de 40 de voluntari în cadrul Asociaţiei Nova Vita Cristal, asociaţie care l-a primit, crezând în proiectele sale. Asociaţia este înfiinţată de o ieşeancă, Laura Manea, care desfăşoară şi alte proiecte cu impact social la nivelul judeţului. Ieşeanca îl sprijină acum pe Ciprian să realizeze proiectele sale, pe lângă cele întreprinse de către asociaţie, având promisiunea că pe viitor va primi sprijin când va dori să îşi înfiinţeze propria asociaţie. „Acum 7 ani am intrat în familia Asociaţiei Nova Vita Cristal, am întâlnit o doamnă super drăguţă, ce m-a ascultat şi mi-a acceptat ideile mele. Ştiu, sunt complicat, sunt repezit, dar facem bine împreună“, mărturiseşte tânărul. Voluntarii de la Asociaţia Nova Vita Cristal împlicaţi în proiectul lui Ciprian încearcă acum, în preajma sărbătorilor de Paşti, să sprijine aproximativ 3.000 de copii, 100 de bătrâni şi 30 de familii. Pentru a strânge banii necesari, ei vând baloane în Palas Mall, primind acordul centrului comercial, şi au urne montate în opt magazine unde clienţii acestora pot dona bani pentru cei aflaţi în nevoie. Şi-ar dori ca acum, de Sărbătorile Pascale, să reuşească să facă pachete cu alimente şi dulciuri, calculând ei că toate costurile s-ar ridica la 250 de lei pentru fiecare pachet. Astfel, cei pe care îi ajută vor primi un coş consistent de alimente, de la sticle de ulei, zahăr şi făină, până la alte tipuri de alimente neperisabile.

Ciprian lucrează acum cu jumătate de normă la McDonald’s, de unde obţine suficienţi bani cât să îşi plătească o chirie. Mai mult nu îl interesează, atâta timp cât poate să le vină în ajutor celor din jur.

Totul pare un soi de obsesie pentru Ciprian, iar o bună parte din activitatea pe care o desfăşoară asociaţia are loc la Belceşti, localitatea de unde sunt părinţii săi. I-a cunoscut târziu, având mai mult curiozitatea să vadă care îi sunt rădăcinile, păstrează legătura cu ei, dar încearcă să nu îi ajute prea mult şi nu şi-ar dori să ajungă să depindă de el. Cu toate acestea, de parcă încearcă din răsputeri să preîntâmpine poveşti similare cu a lui, strânge bani de oriunde poate şi se asigură că cei care îi cer ajutorul au suficient cât să nu se culce noaptea flămânzi. „Aproape 50% dintre persoanele pe care le ajutăm sunt din Belceşti, dar ajutăm oriunde este nevoie. Şi eu şi voluntarii căutăm cauzuri, căutăm sponsori şi încercăm să ajutăm cât mai multă lume“, spune cu convingere Ciprian.

Cum pot ajuta ieşenii

Asociaţia Nova Vita Cristal a fost înfiinţată din dorinţa de a sprijini persoanel mai puţin norocoase, persone de care uneori societate a uitat, iar în textul de prezentare al proiectului lui Ciprian, pe care asociaţia îl sprijină, este menţionat faptul că „Ochii trişti ai copiilor mai puţin norocoşi şi strigătul mut al mămicilor ce poartă cicatricile vieţii în suflet m-au direcţionat spre ceea ce astăzi e concretizat în fapte: cadouri pentru fiecare copil când e vremea Moşului, hăinuţe şi ghetuţe la timp şi potrivit vârstei, alimente cât să susţină familii pe perioade bune de timp, lemne pentru încălzire, medicamente acolo unde este cazul, îmbunătăţirea unei locuinţe pentru condiţii umane de trai, s.a.m.d.“. Astfel, asociaţia şi voluntarii acesteia încearcă să facă de toate şi pentru toţi, atât cât banii pe care îi au le permit. Cei care doresc să vină în sprijinul activităţilor întreprinse de tinerii de la Nova Vita Cristal în cadrul proiectului lui Ciprian pot face acest lucru în cele două conturi deschise de asociaţie, Cont în LEI: RO54BTRLRONCRT0510240801 sau Cont în EURO: RO04BTRLEURCRT0510240801, pentru Campania „Suflet de copil“.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.