sambata, 03.06.2023
Vocaţia unui reporter de investigaţie este de-a nu merge pe căi bătătorite sau, dac-o porneşte pe-acestea, de-a explora până-n pânzele albe, folosindu-se, ca un veritabil Poirot, de cel mai mic şi mai neaşteptat indiciu, întru aflarea adevărului, a… criminalului.
Mai ieri-alaltăieri, un ministru cam sinistru s-a trezit vorbind, mai mult încă, propunând ca ziariştii să nu mai aibă acces la documente şi surse decât după ce au fost făcute publice. Păi, dispare astfel raţiunea de-a fi a reporterului, chiar a presei însăşi! Să sperăm că parlamentarii, intraţi în vacanţă electorală (!), n-au apucat a legifera această aberaţie şi, până se-ntorc la locul lor de odihnă plăcută, poate uită…
Se poate uita şi ierta o fluierătură-n biserică? Răspunsul e ca la Radio Erevan: şi da, şi nu. În urmă cu peste o sută de ani, tânărul şi neliniştitul Mihai Codreanu, proaspăt absolvent al Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică, s-a trezit fluierând la spectacolul de licenţă dat de studenţii din clasa profesorului (şi marelui actor) State Dragomir. Fluierăturile au produs nişte reverberaţii peste pereţii sălii de spectacol şi peste aşteptări, ajungând nu doar la urechile rectorului, dar şi la cele ale ministrului de resort, care au propus (urechile!) pedepse dintre cele mai drastice (incredibile, astăzi) pentru insolentul proaspăt licenţiat… Cum însă tot atunci se intra în vacanţa de vară, turbulentul viitor sonetist a sperat că, până-n toamnă, episodul va intra în uitare şi el va scăpa basma curată. Nici vorbă: toamna, chiar domnul ministru a decis ca ”infractorului” să nu i se elibereze diploma de licenţă decât peste doi ani. Ceea ce s-a şi întâmplat.
E acesta doar un episod din multele, scoase, de Viorel Ilişoi, de sub aluviunile depuse în veac peste omul şi opera sa, spre a ni-l restitui pe Necunoscutul Mihai Codreanu. Pe adevăratul, adică. Reporter de investigaţie, cum îi place a se denumi, Viorel Ilişoi practică, de fapt, reportajul la limita prozei, în cazul de faţă fiind evident şi concubinajul cu critica/ istoria literară. Reportajele lui - care se bucură de-un succes enorm, îndeosebi pe fb - scrise cu dexteritatea şi răbdarea unui prozator (cum şi este), au, de obicei, un clenci detectivist, misterios, provocator. Nu-l pot uita pe cel în care reporterul, ”deghizat” în muncitor sezonier, se angajează culegător de mere la o fermă (din judeţul Botoşani). Dincolo de atmosfera ”pitorescă”, de coabitarea cu nişte oameni necăjiţi, din acea Românie ”profundă”, de care politrucii îşi amintesc doar în campaniile electorale (ca acum), incitant este, pentru cititor, să afle dacă ”intrusului” i se va descoperi adevărata identitate. Ceea ce se şi-ntâmplă, după vreo 30 de pagini, pe care le citeşti cu sufletul la gură.
Pentru a scrie Necunoscutul Mihai Codreanu (Editura Muzeului Literaturii Române, Iaşi, 2014), Viorel Ilişoi s-a… deghizat în purtătorul de cuvânt al Sonetistului. Să recunoaştem, unul dintre cele mai la îndemână travestiuri. Eu însumi, când muzeografiam la Vila ”Sonet”, am încercat a şterge colbul de pe uitata, stinghera lui statuie… Mi l-am imaginat chiar partener de şah, dar am abandonat partida tocmai când devenea mai interesantă, nevoit fiind a ieşi ”la pensii, domnule, la pensii!”. Una din victoriile mele, obţinută spre sfârşitul celor şase ani de muzeografiere: am reuşit să le bag în cap, unor doamne de la dispecerat, adresa: Vila SONET, Muzeul Mihai Codreanu, iar pe taximetrişti să-i determin a parca în faţa Muzeului, nu peste drum, la ”Bolta Rece”. Şi acum, după opt ani, nimeresc câte-un taximetrist care-mi spune: ”Vă ştiu, vă luam cândva de la Casa Codreanu…” Da, dar eu mi-s campion la taximetrie, or, după abstragerea de la Vilă, comenzile de-acolo au scăzut dramatic… Şi cum uitarea e scrisă-n legile omeneşti, lui Viorel Ilişoi - în cele şapte luni de documentare - i-a trebuit multă răbdare şi persuasiune, spre a-i (re)învăţa, pe aceiaşi sau pe alţii, unde este Vila SONET.
În schimb, investigatorului nu i-a fost greu să constate că, pentru majoritatea ieşenilor (interogaţi pe stradă, uneori chiar în preajma Vilei), Codreanu este un mare necunoscut. Evident că nu e om să nu ştie unde-i lăcaşul de băutură ”Bolta Rece”, dar prea puţini iau sama la lăcaşul de cultură de peste drum. Când muzeografiam (detectivul are gentileţea de-a mă cita de câteva ori), compusesem un catren pe care-l vroiam (în entuziast acord cu don Valeriu, patronul), să-l suim pe un banner care să unească, peste stradă, cele două lăcaşuri: Ca să nu resimţi tot greul/ ce în lume te petrece, / vizitează întâi Muzeul / şi… rămâi la Bolta Rece!... Dar, ca şi atâtea alte mari proiecte făurite din cuţite şi pahară, şi acesta a rămas urmaşilor mei Turtureşti…
Spre a testa aderenţa la şosea a acestei maşinării delicate, producătoare de sonete, mereu inventivul cercetaş n-a apelat la vreun post-modern poet sau critic literar, ci la un amic inginer, ştiindu-se faptul că inginerii sunt printre cei mai rafinaţi degustători de produse lirice… La prima înghiţitură, amicul s-a strâmbat, ca şi cum ar fi băut o poşircă, dar, pe măsură ce papilele gustative se acomodau, realiza că i s-a oferit un vin nobil, fără (prea mult) bisulfit, care emana indicibile arome. Stimulat, totuşi, şi de un vin de la ”Boltă”, insensibilul, la început, degustător, a ajuns, în final, să înveţe unele sonete codrene pe de rost… (Continuarea în ediţia de mâine, 10 octombrie, a Ziarului de Iaşi)
Nicolae Turtureanu este poet şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Energia fotovoltaică a depăşit cărbunele în Europa. Preţul la energie a coborât sub zero
Incendiu puternic Mănăstirea Sihăstria Putnei. Focul, izbucnit de la o lumânare
O româncă a oprit trenul spre Bucureşti după ce a auzit un bărbat care îşi ameninţă iubita
Zboruri din România spre SUA pentru o companie care operează pe Aeroportul Iaşi
Copil de 11 ani, adus la spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi după ce a fost împuşcat
Iaşul, “acoperit” de avioane spion ale NATO. Misiuni, fără precedent, de descurajare a inamicului
Vă amintiți povestea lui Sandy Bell, desenul animat ce golea locurile de joacă în anii ’90?
Castel Mimi, oferit pe gratis organizatorilor summitului Comunității Politice Europene
Puhoi de turişti pe muntele preferat al ieşenilor. Avertisment dur al salvamontiştilor
Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva, anunță președintele Zelenski
Un nou scandal între Brad Pitt şi Angelina Jolie. Legătura cu un oligarh rus
Ştiaţi că România este al doilea cel mai mare producător de biciclete din UE?
Studiu comandat de sindicalişti din sănătate: Ar fi scăzut puternic numărul şpăgilor în spitale
Forţele ruseşti au încercat să-mi arunce în aer oamenii, acuză Prigojin
Aş putea avea un cangur? Navalnîi îi tachinează cu cereri bizare pe oficialii penitenciarului
Cine se va ocupa de refacerea pasajului “Alexandru cel Bun”. Primăria a stabilit constructorul
O nouă clădire de birouri în centrul Iaşului? A început demolarea unei case - FOTO
Fotografie spectaculoasă: 12 delfini, surprinşi înotând în același val
A crezut că are are intoleranță la lactoză și, de fapt, avea cancer. „Eram mereu balonată”
Catastrofa feroviară din India: Bilanţul deceselor se apropie de 300
Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)
Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice
Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică
Ultimele zile libere la Poli. Ce noutăţi sunt aşteptate la reunirea de luni? Cantonament în Bulgaria
Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene
Eveniment special dedicat copiilor la Domeniul Miclăuşeni - Castelul Strurdza, astăzi şi mâine
De râs sau de plâns? Taximetrist ieşean prins la stradă în off-side: nu avea permis de conducere
Tragedie la Vlădeni - A murit singur în câmp, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren viran
FOTO/VIDEO – Concert Proconsul la Berarium Tankeria Ursus din Iași
FOTO Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere
SCHIMBĂRI MAJORE în traseele autobuzelor și tramvaielor care trec prin CENTRU! Lista devierilor
VIDEO Imagini ireale la început de vară. Nămeți de 4 m înălțime pe Transfăgărășan
Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate
Scandal mare la ApaVital: Un avocat reclamă trei judecători ieşeni la DNA. O afacere de 16 mil. euro
Lovitură fulminantă cu falsuri într-un megadosar de la Iaşi. Ştia domn doftor, au ba?
Noul magazin SENSE din Iași, un concept premium 100% românesc (P)
Un material promițător ar putea îmbunătăți tratamentul artritei
Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice
Radu POPESCUOrganizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice |
Eugen MUNTEANUDosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II) |
Alexandru CĂLINESCURapide notaţii „la cald” |
Neculai SEGHEDINCarol Mihalic de Hodocin (1) |