Insuficiența cardiacă este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial și este fatală în special pentru persoanele care nu au acces la facilități medicale. O echipă de cercetători și-a propus să aducă depistarea insuficienței cardiace din laborator la domiciliu.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 21
Prototipul dezvoltat seamănă cu un test de flux lateral pentru Covid-19 și poate măsura dintr-o picătură de salivă nivelurile a doi biomarkeri pentru insuficiența cardiacă în doar 15 minute.
Trey Pittman, absolvent al Universității de Stat din Colorado, va prezenta cercetarea echipei sale la reuniunea de toamnă a Societății Americane de Chimie (ACS).
„Dispozitivul nostru ar fi ideal pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de insuficiență cardiacă, dar care au acces limitat la un spital sau la un laborator centralizat”, spune Trey Pittman.
Insuficiența cardiacă se referă la slăbirea mușchiului cardiac care nu poate pompa suficient sânge oxigenat în organism.
Standardul de referință actual pentru depistarea insuficienței cardiace este un test de sânge administrat de două ori pe an de către un profesionist din domeniul sănătății, care măsoară nivelurile de peptidă natriuretică de tip B (BNP), o proteină care indică faptul că inima lucrează prea mult.
Cu toate acestea, noile evoluții în domeniul dispozitivelor la punctul de îngrijire ar putea egaliza condițiile existente de acordare a asistenței medicale prin teste simple, la domiciliu, cu salivă.
Un astfel de test pentru depistarea insuficienței cardiace ar putea fi administrat de o persoană pentru a verifica starea de sănătate la fiecare câteva săptămâni în loc de la fiecare șase luni, sugerează specialiștii.
Până în prezent, utilizarea pe scară largă a testelor salivare portabile pentru sănătatea inimii a fost limitată de tehnicile complicate de fabricație și de lipsa datelor relevante dincolo de prezența sau absența unui singur biomarker.
Prototipul testului de salivă, botezat imunoanaliză electrochimică capilară (eCaDI), a furnizat rezultate promițătoare.
Grupul de la Universitatea de stat din Colorado a combinat două dintre inovațiile anterioare pentru a crea platforma de testare portabilă: un dispozitiv microfluidic pentru salivă și un biosenzor pentru proteinele biomarker Galectin-3 și S100A7.
Împreună cu colaboratori de la Universitatea Griffith din Australia, cercetătorii au cuantificat nivelurile de Galectin-3 și S100A7 în salivă care au fost corelate cu rezultatele insuficienței cardiace.
Testul eCaDI este de unică folosință, iar cercetătorii estimează că fiecare costă aproximativ 3 dolari, în timp ce, potențiostatul, o mică sursă de energie reutilizabilă, se vinde pentru aproximativ 20 de dolari.
În demonstrații, cercetătorii au amestecat probe standardizate de salivă umană cu niveluri ale celor doi biomarkeri care ar indica insuficiența cardiacă. Rezultatele lor au arătat că eCaDI a detectat cu exactitate cantitățile de Galectin-3 și S100A7 din salivă.
„Aceste demonstrații sunt un prim pas către un senzor electrochimic robust și neinvaziv pentru biomarkerii insuficienței cardiace”, spune Pittman.
În următoarea etapă, echipa va testa eCaDIs la Universitatea Griffith în studii de cercetare pe subiecți umani, respectiv la persoane sănătoase și la cei cu insuficiență cardiacă.
Cercetarea poate fi un punct de plecare pentru noi platforme de testare pe bază de salivă și pentru alte boli, spun cercetătorii.
„Este o tehnologie care cred că ar putea sfârși prin a ajuta o mulțime de oameni – în special pe cei defavorizați – să aibă o viață mai lungă și mai sănătoasă”, a mai precizat cercetătorul american.
Publicitate și alte recomandări video