Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un test de sânge ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament pentru cancerul de sân

GALERIE
test
  • test
- +

Un test de sânge pentru detectarea celulelor tumorale ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament pentru unele cancere de sân şi îmbunătăţi rata de supravieţuire a pacientelor, potrivit unui studiu clinic prezentat joi, la un congres în Statele Unite, informează AFP.

"Este primul studiu care arată că prin utilizarea acestei informaţii se poate ameliora speranţa de viaţă a pacientelor", a explicat pentru AFP Profesorul Jean-Yves Pierga, şef al departamentului de oncologie medicală de la Institutul Curie, unde a fost realizat studiul.

Femeile care suferă de cancer de sân cu metastaze "sensibile la hormoni" (cele mai frecvente) sunt cel mai adesea tratate prin hormonoterapie, chimioterapia - responsabilă pentru numeroase efecte secundare - fiind rezervată pacientelor cu cele mai severe forme. În prezent însă,"criteriile pentru a permite medicilor să evalueze această gravitate, şi, prin urmare, alegerea terapiei, rămân neclare", sublinia într-un comunicat Institutul Curie şi Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines.

Într-un studiu clinic care a inclus 778 de paciente din circa 15 spitale franceze, jumătate au avut tratamentul ales în funcţie de evaluarea medicului, iar cealaltă jumătate în funcţie de nivelul de celule tumorale circulante (CTC).

Pentru 300 dintre acestea, tratamentul indicat de nivelul de celule tumorale circulante nu corespundea cu cel pe care medicul l-ar fi ales.

Potrivit cercetătorilor, "femeile care au fost tratate cu hormonoterapie în conformitate cu recomandarea medicului, dar care au primit în cele din urmă chimioterapie din cauza nivelurilor ridicate de CTC din sânge, şi-au crescut şansele de supravieţuire".

Aceste rezultate, prezentate la Simpozionul dedicat cancerului de sân din San Antonio (Texas) de profesorul François-Clement Bidard, medic oncolog la Institut Curie, invită "la combinarea celor două abordări pentru a ghida alegerile terapeutice: recomandarea clinicianului şi doza de CTC ", a indicat cercetătorul, citat în comunicat.

Cercetările arătaseră deja importanţa acestui test de sânge în diagnosticul şi prognosticul cancerului, însă nu şi pentru alegerea terapeutică.

Studiul a fost finanţat în cea mai mare parte de Institutul Naţional al Cancerului (INCa), cu o contribuţie mică din partea CellSearch, compania americană care oferă tehnologia de măsurare a nivelului de CTC, a precizat Pierga. Rezultatele sale vor fi publicate ulterior într-un jurnal ştiinţific, a adăugat el. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri