
O echipă de cercetători americani a dezvoltat un test la domiciliu care poate detecta fragmente de ADN tumoral în probele de urină, oferind o alternativă neinvazivă la testele tradiționale de biomarker bazate pe sânge.
Citiți aici integral ediția Ziarul de Sănătate nr. 6
Virusul papiloma uman (HPV) este recunoscut pe scară largă ca fiind cauza cancerului de col uterin, însă se constată din ce în ce mai des că acesta provoacă și cancere în gură, gât și în alte regiuni ale capului și gâtului. Depistarea timpurie a acestor tumori este esențială, întrucât identificarea cancerului într-un stadiu incipient favorizează rezultate mai bune pentru pacienți.
Oameni de știință de la Centrul de cancer al Universității din Michigan (U-M) au dezvoltat un nou test la domiciliu capabil să detecteze fragmente de ADN eliberate de tumorile din sfera ORL (tumorile capului și gâtului) în probele de urină.
Cercetătorii cred că noul test ar putea duce într-o bună zi la detectarea timpurie a acestui tip de cancer, care în prezent nu dispune de o metodă de screening fiabilă.
Prin secvențierea întregului genom, echipa de cercetare a confirmat că fragmentele de ADN libere de celule, eliberate de celulele tumorale, care trec din fluxul sanguin în urină prin rinichi, sunt predominant mai scurte (mai puțin de 50 de perechi de baze).
Din cauza dimensiunilor lor mici, este mult mai probabil ca aceste fragmente să nu fie observate în timpul testelor convenționale de biopsie lichidă bazate pe urină sau sânge, destinate să detecteze ADN tumoral circulant (ADNtc).
„În acest studiu, aducem dovezi în sprijinul ipotezei conform căreia testele convenționale nu detectează fragmentele ultrascurte găsite în urină, deoarece acestea sunt concepute pentru a viza fragmente de ADN mai lungi. Echipa noastră a folosit o abordare neconvențională pentru a dezvolta un test de urină pentru detectarea ADNct la nivelul cancerului de cap și gât HPV-pozitiv”, afirmă unul dintre autorii studiului Chandan Bhambhani, într-un comunicat de presă.
Deși se află încă în faza de descoperire, acest test prin poștă a fost deja distribuit în rândul pacienților din Statele Unite în scopuri de cercetare.
Acest lucru le va permite cercetătorilor să colecteze date semnificative privind eficacitatea kitului pentru acasă.
După ce colectează o probă de urină, participanții o trimit înapoi la laboratorul U-M, unde testele pot detecta prezența sau absența cancerului la cap și gât.
„Unul dintre cele mai remarcabile rezultate ale acestui studiu este faptul că testul a detectat recidivele de cancer mult mai devreme decât s-ar întâmpla de obicei pe baza imagisticii clinice. Prin urmare, aceste rezultate promițătoare ne-au dat încredere să extindem domeniul de aplicare al studiului”, adaugă profesorul Chad Brenner, co-autor principal al studiului.
În timp ce până acum s-a pus accentul în mod specific pe cancerele de cap și gât, acest proiect detaliază, de asemenea, o nouă metodă care ar putea ajuta la extinderea testului pentru a detecta și alte tipuri de cancer.
De exemplu, cercetătorii remarcă faptul că testul poate detecta, de asemenea, ADNc în urina pacienților cu cancer de sân și leucemie mieloidă acută, sugerând că există mai multe oportunități de a studia aplicarea testelor bazate pe urină pentru alte tipuri de cancer.
„Mulți oameni nu sunt conștienți de faptul că urina poartă informații despre multe tipuri diferite de cancer, deși este produsă în rinichi. Descoperirile noastre privind diferența dintre dimensiunile fragmentelor de ADNc și testul pe care l-am dezvoltat pentru detectarea cancerului de cap și gât HPV-pozitiv oferă informații cheie despre modul în care pot fi dezvoltate teste de diagnosticare bazate pe urină pentru diferite tipuri de cancer”, conchide Bhambhani.
Mai mult, aceste tipuri de teste pot avea o complianță mult mai mare în cazul pacienților care necesită teste de urmărire după tratament, datorită comodității autocolectării probelor, în comparație cu testele bazate pe sânge.
Studiul a fost publicat în revista JCI Insight.
Publicitate și alte recomandări video