anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Un traseu neclar

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Am traversat douăzeci şi cinci de ani de transformări profunde şi, pe alocuri, dureroase. România s-a schimbat, ne-am schimbat şi noi - dar nu neapărat aşa cum ne închipuiam, în decembrie 1989.

Ne-am eliberat de represiune, de pericolul de a fi persecutaţi pentru convingerile şi opiniile noastre ori pentru stilul de viaţă pe care îl preţuim. Legea este uneori nedreaptă, iar instituţiile menite să o aplice au defecte multe şi mari, însă a dispărut definitiv presiunea pe care o resimţeam în epoca vechiului regim.

Am scăpat de sentimentul că oricând poate interveni cineva care să-ţi schimbe sau să-ţi blocheze brutal planul de viaţă. Nu înseamnă că ni-l putem urma cu uşurinţă, însă obstacolele sunt, astăzi, impersonale.

Nu mai suntem obligaţi să ne dedublăm, afirmându-ne o identitate în public şi cultivând o alta, în sfera noastră privată. Nu mai există, astăzi, standarde oficiale pentru adevăr, bine sau frumuseţe. Ni le putem exprima pe ale noastre oricât de tare dorim, ceea ce nu înseamnă că alţii sunt obligaţi să ne asculte ori să ne dea dreptate.

Am intrat în era alegerii, începând de la rafturile magazinelor ce abundă în produse frumos ambalate şi terminând cu rafturile politicii, la fel de frumos garnisite. În toate aceste cazuri, riscăm să achiziţionăm produse nocive sau care, pur şi simplu, nu ne plac.

Ne confruntăm cu abundenţa informaţiei, după ce ani de-a rândul am resimţit penuria ei. Ne ignoram aproape total între noi, înainte de decembrie 1989. Nu cunoaştem cât ne-am dori (şi cât ar trebui) nici acum, când problema selecţiei şi cea a manipulării au atins cote grave. La fel se întâmplă şi în relaţia noastră cu ceilalţi.

Dialogul şi deliberarea s-au dovedit a fi provocări mai dificile decât ne aşteptam. După ani de tăcere impusă, iluzia armoniei a făcut loc unei agasante cacofonii. Violenţa şi indecenţa s-au numărat printre numeroasele surprize neplăcute, din acest punct de vedere.

Au avut dreptate cei ce ne avertizau că, într-o societate liberă, acţiunea în comun este dificilă şi adesea frustrantă. Nu avem suficientă încredere în ceilalţi pentru a reuşi să mergem alături de ei, fără rezerve. De aceea, ratăm adesea promovarea unor cauze bune sau nu reuşim să blocăm iniţiative dăunătoare.

Nu ne-am lămurit în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a influenţa mediul în care trăim. O facem, desigur, dar adesea ne-am dori ca vocea noastră să fie cea decisivă - un obiectiv periculos şi, din fericire, imposibil de atins. Domnia numerelor mari netezeşte aroganţa şi intoleranţa, deşi o face într-un mod ce nu-i poate aduce prea multe aclamaţii.

Acceptăm cu greu faptul că suntem dependenţi de alţii (străini şi îndepărtaţi) şi că această dependenţă se exercită prin mii de canale pe care nimeni nu le poate controla. Am dori ca lumea să fie mai simplă, iar traseele influenţei şi puterii să fie mai clare - uneori, cădem în capcana teoriilor conspiraţiei.

Ne dorim să fim respectaţi şi iubiţi, ca persoane şi ca naţiune, dar de multe ori suferim la capitolul respectului şi iubirii faţă de celălalt. Nu am ajuns, încă, buni practicieni ai reciprocităţii în raporturile între oameni şi între grupuri.

Cu siguranţă că fiecare dintre cititori ar putea adăuga o multitudine de observaţii pe această listă sau ar putea să le elimine pe unele dintre cele expuse mai sus, considerându-le nerelevante. Oricum, semnatarul acestui articol îşi menţine interogaţiile, rezerva, dubiile. Procesul de schimbare continuă. Ştim sigur că evoluăm, putem inventaria etape din trecut şi posibile repere în viitor. Traseul general, însă, rămâne deocamdată neclar.

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.