Un tratat de genetică realizat de profesorii UMF, premiat de Academia Română
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un tratat de genetică realizat de profesorii UMF, premiat de Academia Română

GALERIE
Genetica Medicala
  • Genetica Medicala
- +

Academia Română a acordat „Premiul C.I. Parhon“ (2019) tratatului de „Genetică medicală“ (a treia ediţie), realizat de Mircea Covic, Dragoş Ştefănescu, Ionel Sandovici şi Vlad Gorduza, publicat în 2017 de către Editura Polirom. Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ Iaşi spun că acest premiu este unul prestigios şi este o recunoaştere a valorii lucrării, a şcolii medicale din Iaşi şi o binemeritată răsplată pentru strădania celor 34 de colaboratori din ţară şi străinătate.

„Este o lucrare de referinţă în literatura medicală românească ce pledează şi convinge argumentat în favoarea medicinii genomice care, prin personalizare şi precizie, modifică esenţial practica medicală curentă. Prin actualitate, mod de abordare, profunzime şi bogăţia informaţiilor oferite, prin caracterul ei interdisciplinar, lucrarea reprezintă un „must have“ pentru reprezentanţii lumii medicale, indiferent de subdomeniul de activitate şi de vârstă şi pentru cercetători şi cadre didactice din domenii conexe“, scrie acad. Bogdan Simionescu, actualmente vicepreşedinte al Academiei Române, în prefaţa cărţii.

Prof.dr. Mircea Covic a predat genetică medicală la Facultatea de Medicină a UMF Iaşi şi a fost directorul Centrului de Patologie Genetică Iaşi. Studiile universitare (Facultatea de Medicină Iaşi şi Facultatea de Biologie Iaşi), numeroasele specializări în ţară şi străinătate (Paris, Lyon, Marseille, Nancy, Leuven), activitatea practică în domeniul geneticii clinice (medic primar) şi activitatea de cercetare i-au adus o meritată reputaţie în acest domeniu, fiind ales preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală şi membru al unor societăţi ştiinţifice internaţionale (ESHG, ISHG, ECA).

Prof. univ. dr. Eusebiu Vlad Gorduza este coordonator al disciplinei de Genetică Medicală la Facultatea de Medicină, medic primar în specialitatea de Genetică Medicală. Pe lângă activitatea universitară şi cea medicală (Departamentul de Diagnostic prenatal din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Gr.T. Popa“ Iaşi) a desfăşurat o importantă activitate ştiinţifică. Domeniile de studiu şi cercetare sînt cromozomii umani şi bolile cromozomiale, citogenetica medicală, tulburări de reproducere şi sexualizare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.