Un trio pentru integrare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Un trio pentru integrare

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

La începutul acestei săptămâni, în urma unei reuniuni programate la Kiev, miniştrii de externe din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova au oficializat constituirea unui „Trio Asociat” - o formulă de cooperare mai strânsă între cele trei ţări ale Parteneriatului Estic care îşi doresc integrarea deplină în Uniunea Europeană.

În esenţă, această iniţiativă este binevenită şi deloc surprinzătoare - probabil că ea ar fi apărut în urmă cu câţiva ani, dacă politica internă din aceste republici post-sovietice nu ar fi atât de agitată. Deşi integrarea europeană a unei ţări este rezultatul unui proces bilateral (UE - statul candidat), există beneficii clare ale cooperării între mai mulţi aspiranţi la aderare, aşa cum o atestă, spre exemplu, drumul comun al statelor baltice către momentul 2004. Ucraina, Georgia şi Moldova nu au, deocamdată, o experienţă consistentă a cooperării în triunghi, dar pentru toate trebuie să existe un început. Şi, de altfel, dacă ţinem cont de situaţia generală de pe continent (Est şi Vest), va exista suficient timp pentru a dezvolta o asemenea experienţă, până în momentul unei eventuale aderări. Problemele teritoriale şi chestiunile de securitate nu trebuie să ţină în loc eforturile politice de adâncire şi dezvoltare a asocierii.

Cât priveşte posibilele reacţii ale instituţiilor europene, probabil că nu va fi un entuziasm general, dar iniţiativa guvernelor de la Kiev, Tbilisi şi Chişinău va fi mai bine primită astăzi decât ar fi fost în urmă cu cinci sau şase ani. Liderii UE au înţeles că abordarea în bloc, promovată prin Parteneriatul Estic (de altfel, şi prin Politica Europeană de Vecinătate) este aproape epuizată. Republicile post-sovietice semnatare au obiective diferite în relaţia cu UE, astfel că acest spaţiu nu mai poate fi uniformizat artificial - exceptând situaţia în care s-ar merge către un minimum prea puţin ambiţios. Nu înseamnă că Parteneriatul Estic a devenit inutil, însă el nu trebuie să creeze constrângeri artificiale asupra statelor care vor mai mult.

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic. Dar nu trebuie să ne aşteptăm prea curând la oficializarea unei diferenţieri între parteneri; când (şi dacă) va veni, o asemenea decizie va fi rezultatul unei atent cântărite iniţiative diplomatice a Bruxelles-ului.

E bine, însă, că dosarul estic este pe cale să fie şters de praf şi redeschis. Relaţia cu republicile post-sovietice care nu urmăresc aderarea şi sunt expuse în mai mică măsură contactelor instituţionale cu Europa occidentală ar putea fi aşezată în cadre stabile şi supusă mai rar evaluării. Nu la fel stau, însă, lucrurile în cazul Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, mai ales pe fondul problemelor de securitate apărute în relaţia cu Moscova. Cele trei state - cu precădere Ucraina - reprezintă o miză într-un conflict pe care UE nu l-a dorit şi l-a considerat, poate în mod naiv, evitabil. Acum, nimeni nu mai poate afirma cu seriozitate că nu este cazul să se ofere speranţe celor trei ţări, din cauză că Rusia se va supăra. Ultimii şapte-opt ani ne-au arătat că Rusia tinde să fie supărată oricum, aşa că singura variantă rezonabilă ar fi ca UE - şi Occidentul, în general - să-şi definească interesele şi să le urmărească.

România va aştepta, probabil, definirea unei linii europene în privinţa „Trio-ului Asociat”, pentru că aceasta va fi o decizie luată de instituţii, nu de statele-membre. Însă, indiferent de conţinutul acesteia, guvernul de la Bucureşti are la dispoziţie modalităţi de a-şi exprima sprijinul faţă de cooperarea trilaterală Ucraina - Georgia - Republica Moldova. Şi mai important ar fi ca Bucureştiul să acorde ceva mai multă atenţie dialogului politic cu Kievul şi Tbilisi, pentru a completa angajamentul deja substanţial în favoarea Republicii Moldova, şi să exploreze alături de toţi cei trei parteneri variante de consolidare a legăturilor economice şi societale.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.