anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un ucigaş de tată îmbătrânit în puşcărie, ajuns la 60 de ani, cere eliberarea

GALERIE
inchisoare
 • inchisoare
- +

Deşi putea să o ceară de mai mult timp, el nu a făcut acest lucru. Magistraţii i-au spus să revină peste 6 luni: au remarcat că nu lucrase pe parcursul detenţiei, deşi era apt. În plus, nici nu părea să regrete sincer fapta săvârşită.

Un paricid cere să fie eliberat din puşcărie. Ajuns la 60 de ani, el a cerut judecătorilor să-l elibereze, urmând să se mute în casa părintească şi să trăiască din pensie. Bărbatul a îndeplinit deja condiţiile minime pentru liberarea condiţionată. Magistraţii i-au cerut să revină însă cu o altă cerere, peste şase luni.

Gheorghe Munteanu fusese condamnat în 2013 la 12 ani de închisoare, după ce îşi omorâse tatăl în bătaie, pe fondul consumului de alcool. Scăpase relativ ieftin: când este comis împotriva unui membru al familiei, omorul se poate pedepsi cu până la 25 de ani de închisoare. În septembrie, comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului i-a avizat cererea de a fi eliberat înainte de termen, decizia urmând să fie luată de judecători.

Conform legii, liberarea condiţionată poate fi solicitată după executarea a minim trei sferturi din pedeapsă, atunci când aceasta depăşeşte 10 ani. Dacă deţinutul a împlinit însă 60 de ani, el poate cere liberarea după executarea a doar jumătate din pedeapsă. Faţă de cele minimum 2.191 de zile de închisoare necesare, Munteanu executase 3.070 de zile, la care se adăugau alte 474 de zile, acordate din cauza condiţiilor de detenţie.

Ucigaşul nu avea antecedente penale, fusese recompensat de 10 ori pe parcursul detenţiei, nu fusese sancţionat disciplinar şi se implicase în activităţile cultural-educative organizate în penitenciar. Întrebat din ce va trăi în eventualitatea liberării, Munteanu spune că va locui în casa părintească, întreţinându-se din pensie.

Deşi condiţiile de bază ale liberării condiţionate fuseseră îndeplinite, judecătorii au subliniat că liberarea este opţională, nu obligatorie. Ei nu au fost convinşi că deţinutul se îndreptase într-adevăr. Magistraţii au remarcat că Munteanu nu lucrase pe parcursul detenţiei, deşi era apt. În plus, nici nu părea să regrete sincer fapta săvârşită.

„Chiar dacă a susţinut în faţa instanţei că recunoaşte şi regretă fapta săvârşită, condamnatul a arătat că de fapt nu l-a lovit pe tatăl său, ci doar l-a împins şi cu toate că a afirmat că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice la momentul săvârşirii infracţiunii, nu pare să înţeleagă că tot de propria voinţă ţine şi ajungerea în stare de ebrietate. În aprecierea instanţei, nu s-a făcut dovada faptului că persoana condamnată s-a îndreptat şi este pregătită pentru reintegrarea în societate”, au conchis magistraţii Judecătoriei, care au decis respingerea cererii de liberare condiţionată.

Decizia a fost contestată de Munteanu, Tribunalul urmând să se pronunţe săptămâna viitoare. Dacă şi apelul deţinutului va fi respins, el va putea cere din nou liberarea peste şase luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X