Un vameș ieșean prins cu șpagă a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare fiindcă și-a recunoscut vina și i-a „turnat” pe mituitori
Vameșul condamnat a colaborat cu anchetatorii, încheind cu aceștia un acord de recunoaștere a vinovăției. În vizorul DNA se află alți 26 de agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice, cercetate pentru fapte similare. Printre ei, și șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni.
Uneori șpaga se dădea „pe caiet”, la fel ca într-un birt sătesc
Gabriel Bertea a fost acuzat de procurorii DNA că în perioada august-noiembrie anul trecut a primit în total 1.570 de euro pentru a închide ochii și nu a mai controla bagajele pasagerilor sau coletele transportate peste graniță, dinspre Republica Moldova. Banii erau luați de la șoferi de agentul poliției de frontieră de la barieră și împărțiți ulterior cu ceilalți colegi de tură. Conform procurorilor, o parte a sumelor încasate ajungeau la șeful Punctului de trecere a frontierei, subcomisarul Cristian Mancaș.
De regulă, banii își schimbau proprietarul în timpul controlului vamal. Cât timp un polițist procesa actele în birou, un altul încasa banii de la șoferul autocarului încărcat cu pasageri și bagaje. Banii strânși erau împărțiți apoi, la sfârșit de tură, între vameși. Procurorii au consemnat însă și situații în care în vamă s-a lucrat „pe caiet”, ca într-un birt sătesc. Astfel, în dimineața zilei de 2 august anul trecut, la ora 5.35, în vamă a intrat un microbuz încărcat cu colete și bagaje care urmau să ajungă în vestul Europei. Șef de tură era Bertea. În momentul respectiv, nu a putut fi încasată șpaga, mașina trecând prin vamă fără a fi controlată, dar și fără a da „dreptul”. Situația a fost regularizată două săptămâni mai târziu, când același șofer a intrat în vamă cu un autocar și o remorcă de bagaje. Pentru a nu avea probleme, a achitat 200 de euro pentru autocarul respectiv și alți 500 de euro pentru mașina de colete din 2 august.
Un autocar ticsit cu țigări a trecut fără nicio problemă
Pentru 24 august, unui autocar moldovean i s-a interzis intrarea în țară, întrucât pasagerii dețineau prea multe bagaje și transportau alimente și băuturi alcoolice. Li s-a cerut să arunce băutura și alimentele, dar au refuzat. Ce nu s-a putut însă în timpul nopții, s-a rezolvat dis-de-dimineață, după schimbarea turei. Cunoscând că acum va discuta cu Bertea, șoferul autocarului s-a întors în vamă. Contra sumei de 100 de euro, controlul autocarului a durat doar 13 minute, întreaga sa încărcătură fiind considerată ca regulamentară.
Vameșii români nu închideau însă ochii doar la coletele cu murături și zacuscă trimise moldovenilor plecați la muncă în străinătate. Pe 8 noiembrie, Bertea a fost planificat pentru controlul de pe linia II. Acesta presupune verificări suplimentare făcute pentru clarificarea suspiciunilor semnalate de polițistul de frontieră de pe linia I, combaterea contrabandei sau identificarea persoanelor urmărite internațional. La linia a doua a fost trimis un autocar ticsit cu țigări, condus de Dmitri Caragioz. În locul controlului „la sânge” care ar fi trebuit efectuat, a avut loc doar o discuție amicală, încheiată cu achitarea de către moldovean a sumei de 500 de euro. Conform procurorilor, Caragioz negociase încă din august cu vameșii efectuarea transportului.
Vameșul a fost cercetat pentru 8 fapte de luare de mită
Bertea a fost cercetat pentru 8 fapte de luare de mită, dar și pentru dare de mită, constând în împărțirea cu ceilalți membri ai echipei a banilor primiți. Conform legii, luarea de mită se pedepsește, în cazul persoanelor cu atribuții de control, cu închisoarea pe o durată de până la 13 ani și 4 luni. De asemenea, darea de mită poate atrage o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare. Pe de altă parte, recunoașterea faptei duce la o reducere a limitelor pedepsei cu o treime, iar formularea unui denunț împotriva altui infractor este recompensată cu reducerea la jumătate a limitelor pedepsei. Bertea și-a recunoscut fapta și a denunțat mai mulți dintre cei care dăduseră mită vameșilor. Ca urmare, el a putut beneficia de prevederile unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii, aceștia propunând o pedeapsă de doar 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. „Instanța constată că inculpatul și-a asumat responsabilitatea faptelor, nu are antecedente penale, a adoptat o atitudine sinceră și cooperantă, a contribuit la aflarea adevărului în cauză oferind date și informații care au dus la punerea sub acuzare a altor persoane implicate în săvârșirea infracțiunilor de corupție. Mai mult decât atât, se mai reține că inculpatul are studii superioare, vârsta de 39 de ani, este căsătorit, are un copil minor în întreținere și aparența unei persoane bine integrate în societate, iar după solicitarea de a încheia un acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, și-a dat demisia din funcția de agent de poliție de frontieră pentru o reintegrare cât mai rapidă în societate”, au reținut judecătorii, care au aprobat acordul propus de procurori.
Publicitate și alte recomandări video