anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Un viitor aliat: Republica Macedonia de Nord

GALERIE
lucian dirdala
 • lucian dirdala
- +

E prea devreme să-i urăm bun venit în Alianţa Nord-Atlantică, dar în curând o vom putea face. Ţara va adopta noul nume, Republica Macedonia de Nord (RMN), şi va deveni cel de-al treizecilea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Astăzi, reprezentanţii statelor-membre vor semna protocolul de aderare al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (actualul nume recunoscut pe plan internaţional) şi vor deschide drumul ratificării în parlamentele naţionale. Acesta ar putea fi concentrat pe durata unui an, astfel ca RMN să-şi ocupe locul de membru cu drepturi depline cu ocazia summitului din 2020.

Evident că episodul-cheie va fi ratificarea în parlamentul elen. Se ştie, Grecia a fost ţara care a blocat intrarea Macedoniei în NATO, precum şi începerea negocierilor de aderare la UE. Înţelegerea bilaterală Atena-Skopje, semnată de premierii Alexis Tsipras şi Zoran Zaev, a deblocat situaţia, iar dispariţia veto-ului grec a permis organizarea evenimentului de astăzi. Mai este nevoie, însă, de ratificare, iar guvernul grec are tot interesul ca ea să se producă rapid - înainte ca în fragila coaliţie de stânga (susţinută şi de independenţi şi unii centrişti) să apară fisuri. Populaţia pare a fi, în majoritatea ei covârşitoare, împotriva acordului, iar opoziţia conservatoare (Noua Democraţie) şi alte forţe de dreapta şi extrema dreaptă îl denunţă drept o trădare naţională. Ţinând cont de faptul că în toamnă sunt programate alegeri legislative pe care Noua Democraţie are mari şanse să le câştige, pentru Tsipras şi partidul său (SYRIZA) este vital să asigure un parcurs rapid.

Pe această cale se atinge şi obiectivul de a grăbi schimbarea numelui vecinului nordic: după cum se ştie, conform acordului, conducerea de la Skopje trebuie să pună în aplicare noile prevederi constituţionale imediat după ratificarea protocolului de aderare în parlamentul grec. Deşi are alegeri doar în 2020, şi executivul macedonean are motive să se grăbească: după ce a reuşit (pe cale parlamentară) să impună modificarea numelui, coaliţia dintre social-democraţii lui Zaev şi partidul etnicilor albanezi ar vrea să se concentreze pe avantajele viitoarei integrări atlantice şi, în perspectivă, europene.

Poate că aceste aspecte de politică internă elenă şi macedoneană au, astăzi, o importanţă mai redusă. Pentru NATO, primirea unui nou membru este un semn de vitalitate, chiar dacă alianţa nu traversează cea mai fastă perioadă din istoria ei. Nervozitatea pe care primirea RMN o provoacă la Moscova este, şi ea, demnă de menţio­nat: e vorba atât de aspectul simbolic, cât şi de perturbarea planurilor Rusiei în spaţiul post-iugoslav şi, într-un sens mai larg, în penin­sula balcanică. Apoi, se va şterge una dintre amin­tirile neplăcute ale summitului din 2008, de la Bucureşti, când Alianţa s-a dovedit incapabilă să-şi gestioneze conflictele interne. Din păcate, celelalte eşecuri înregistrate atunci - lipsa consensului pentru acordarea unui aşa-numit membership action plan pentru Georgia şi Ucraina - au avut consecinţe mai serioase şi mai greu de înlăturat.

Fără a supraestima capacitatea NATO de a produce transformări interne în noile state-membre din spaţiul postcomunist, să sperăm că integrarea RMN ar putea conduce la regăsirea unei traiectorii democratice pentru această societate, mult încercată de tensiuni şi conflicte, în ultimii zece ani. Ceea ce a reuşit Zoran Zaev, în condiţii politice foarte dificile şi cu ajutorul unor presiuni occidentale intense, nu este decât începutul. Aşa cum o dovedeşte experienţa altor ţări est-europene, integrarea în NATO şi mai ales în UE creează uneori mari aşteptări ce degenerează în mari dezamăgiri. Impulsurile naţionaliste nu sunt neapărat atenuate de procesul de adaptare la Occident: adesea, ele sunt chiar accentuate.

Nu trebuie omise nici meritele lui Alexis Tsipras. Cu un bilanţ amestecat şi controversat în materie de reforme economice, care explică într-un fel declinul său de popularitate, premierul elen a avut curajul să înfrunte opinia majoritară într-un caz cu puternică încărcătură simbolică: noul nume al Macedoniei. E greu de crezut că adversarii săi vor mai avea mijloacele (şi interesul) de a da timpul înapoi, dacă ajung la putere.

Aşadar, NATO va avea în curând un nou membru. Asemeni ultimului venit, Republica Muntenegru, şi Macedonia este o ţară cu capacităţi militare modeste. Dar nu acesta este criteriul de acces în NATO: Alianţa nu poate - şi probabil că, astăzi, nici nu trebuie - să se oprească din politica iniţiată la mijlocul anilor 1990.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.