Un viitor aliat: Republica Macedonia de Nord
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Un viitor aliat: Republica Macedonia de Nord

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

E prea devreme să-i urăm bun venit în Alianţa Nord-Atlantică, dar în curând o vom putea face. Ţara va adopta noul nume, Republica Macedonia de Nord (RMN), şi va deveni cel de-al treizecilea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Astăzi, reprezentanţii statelor-membre vor semna protocolul de aderare al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (actualul nume recunoscut pe plan internaţional) şi vor deschide drumul ratificării în parlamentele naţionale. Acesta ar putea fi concentrat pe durata unui an, astfel ca RMN să-şi ocupe locul de membru cu drepturi depline cu ocazia summitului din 2020.

Evident că episodul-cheie va fi ratificarea în parlamentul elen. Se ştie, Grecia a fost ţara care a blocat intrarea Macedoniei în NATO, precum şi începerea negocierilor de aderare la UE. Înţelegerea bilaterală Atena-Skopje, semnată de premierii Alexis Tsipras şi Zoran Zaev, a deblocat situaţia, iar dispariţia veto-ului grec a permis organizarea evenimentului de astăzi. Mai este nevoie, însă, de ratificare, iar guvernul grec are tot interesul ca ea să se producă rapid - înainte ca în fragila coaliţie de stânga (susţinută şi de independenţi şi unii centrişti) să apară fisuri. Populaţia pare a fi, în majoritatea ei covârşitoare, împotriva acordului, iar opoziţia conservatoare (Noua Democraţie) şi alte forţe de dreapta şi extrema dreaptă îl denunţă drept o trădare naţională. Ţinând cont de faptul că în toamnă sunt programate alegeri legislative pe care Noua Democraţie are mari şanse să le câştige, pentru Tsipras şi partidul său (SYRIZA) este vital să asigure un parcurs rapid.

Pe această cale se atinge şi obiectivul de a grăbi schimbarea numelui vecinului nordic: după cum se ştie, conform acordului, conducerea de la Skopje trebuie să pună în aplicare noile prevederi constituţionale imediat după ratificarea protocolului de aderare în parlamentul grec. Deşi are alegeri doar în 2020, şi executivul macedonean are motive să se grăbească: după ce a reuşit (pe cale parlamentară) să impună modificarea numelui, coaliţia dintre social-democraţii lui Zaev şi partidul etnicilor albanezi ar vrea să se concentreze pe avantajele viitoarei integrări atlantice şi, în perspectivă, europene.

Poate că aceste aspecte de politică internă elenă şi macedoneană au, astăzi, o importanţă mai redusă. Pentru NATO, primirea unui nou membru este un semn de vitalitate, chiar dacă alianţa nu traversează cea mai fastă perioadă din istoria ei. Nervozitatea pe care primirea RMN o provoacă la Moscova este, şi ea, demnă de menţio­nat: e vorba atât de aspectul simbolic, cât şi de perturbarea planurilor Rusiei în spaţiul post-iugoslav şi, într-un sens mai larg, în penin­sula balcanică. Apoi, se va şterge una dintre amin­tirile neplăcute ale summitului din 2008, de la Bucureşti, când Alianţa s-a dovedit incapabilă să-şi gestioneze conflictele interne. Din păcate, celelalte eşecuri înregistrate atunci - lipsa consensului pentru acordarea unui aşa-numit membership action plan pentru Georgia şi Ucraina - au avut consecinţe mai serioase şi mai greu de înlăturat.

Fără a supraestima capacitatea NATO de a produce transformări interne în noile state-membre din spaţiul postcomunist, să sperăm că integrarea RMN ar putea conduce la regăsirea unei traiectorii democratice pentru această societate, mult încercată de tensiuni şi conflicte, în ultimii zece ani. Ceea ce a reuşit Zoran Zaev, în condiţii politice foarte dificile şi cu ajutorul unor presiuni occidentale intense, nu este decât începutul. Aşa cum o dovedeşte experienţa altor ţări est-europene, integrarea în NATO şi mai ales în UE creează uneori mari aşteptări ce degenerează în mari dezamăgiri. Impulsurile naţionaliste nu sunt neapărat atenuate de procesul de adaptare la Occident: adesea, ele sunt chiar accentuate.

Nu trebuie omise nici meritele lui Alexis Tsipras. Cu un bilanţ amestecat şi controversat în materie de reforme economice, care explică într-un fel declinul său de popularitate, premierul elen a avut curajul să înfrunte opinia majoritară într-un caz cu puternică încărcătură simbolică: noul nume al Macedoniei. E greu de crezut că adversarii săi vor mai avea mijloacele (şi interesul) de a da timpul înapoi, dacă ajung la putere.

Aşadar, NATO va avea în curând un nou membru. Asemeni ultimului venit, Republica Muntenegru, şi Macedonia este o ţară cu capacităţi militare modeste. Dar nu acesta este criteriul de acces în NATO: Alianţa nu poate - şi probabil că, astăzi, nici nu trebuie - să se oprească din politica iniţiată la mijlocul anilor 1990.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.