Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un viitor plin de promisiuni

GALERIE
gin
  • gin
- +

Trei explicaţii ale exploziei naţionalei României de fotbal juvenil.

Indiferent de ceea ce s-a întâmplat aseară la meciul de la Cesena, indiferent ce se va întâmpla în ultimul meci cu Franţa, participarea României la Campionatul European Under 21 din Italia&San Marino va însemna cel mai luminos moment din istoria fotbalului naţional din 1994 încoace. Poate au mai fost răbufniri, cum au fost Euro 2008, ori perioada "eurofantasticilor" de club din anii anteriori, dar ceea ce s-a făcut cu naţionala asta de tineri furioşi este mult mai valoros, fiindcă reprezintă un furnizor preţios de speranţe. Trebuie să mai reamintim că, în cam aceeaşi perioadă, "mânjii" din generaţia U19 au fost la un vârf de unghie de calificare? Că de gafa copilăresc-inconştientă a vedetei acelei echipe, Olimpiu Moruţan, a profitat o echipă a Ucrainei care a devenit campioană europeană? Ne amintim că, la ora aceea, o parte a presei becalofile din Capitală, juisa pur şi simplu la acea calificare, atunci, când preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, îşi aranjase o sărbătorire pe cinste şi a rămas cu buza umflată. Realitatea este că evenimentul a avut partea lui benefică, fiindcă suferinţa are, mai întotdeauna, rol important în restartarea carierei. Iar Burleanu şi staff-ul său şi-au văzut în continuare de treabă. Iar dacă naţionala mare a lui Cosmin Contra, cu "bulan" sau nu, îşi păstrează şansele de calificare la Euro 2020, performanţa echipei U21 este, deocamdată, primul vârf de lance al fotbalului nostru din epoca - hai să-i zicem - post Mircea Sandu. Trei sunt motivele care au stat la baza acestei performanţe:

Unul este aportul excepţional al liderului generaţiei de aur, Gheorghe Hagi, la resuscitarea izvorului de talente al fotbalului românesc. Cu cinci ani în urmă, atunci când a ratat victoria în alegerile federale din cauza unui moment nefericit, cumnatul Gică Popescu a spus că Hagi este singurul om care poate conduce sectorul de dezvoltare juvenilă al FRF. Sigur, "Baciul" a avut dreptate şi experimentul Viitorul oferă argumente cu carul. Că Hagi nu s-a implicat prea mult în proiectul Burleanu de la început, se explică prin motive omeneşti, însă dragostea şi ataşamentul indestructibil al "machidonului" pentru fotbalul omenesc a învins până la urmă şi sentimentele de clan, uşor de înţeles.

Al doilea se numeşte fotbalul din diaspora, această parte a românităţii care provoacă frisoane multor politicieni. Accederea României la Uniunea Europeană a provocat crearea unor generaţii de fotbalişti crescuţi aproape în întregime în ţări cu fotbal avansat şi climat sănătos. În care selecţia copiilor talentaţi nu se face pe pile şi şpăgi, ci pe calităţi exclusiv sportive. Poate că acum exemple ca Paşcanu, Radu, Puşcaş sau Vlad Dragomir sunt puţine. Dar fenomenul este în extindere şi îl putem vedea la toate echipele Under X.

Al treilea ("last but not least" cum spun englezii) este politica sănătoasă indusă de Răzvan Burleanu şi colaboratorii săi în privinţa copiilor şi juniorilor. Pornind de la introducerea regulii U21 în fotbalul de club (şi extinderea ei), continuând cu alegerea unor selecţioneri tineri şi avizi de consacrare la toate eşaloanele, cu obligativitatea (din sezonul viitor) a Academiilor pentru cluburile din Liga I, şi încheind cu noua organizare eşalonată a competiţiilor de gen, cu "liga elitelor" ca obiectiv intrinsec de consacrare. Cu competiţii destinate fotbalului sătesc şi, nu în ultimul rând, cu atenţie sportivă acordată potenţialului diasporei. Este drept, în primul mandat au fost destule "hâcuri" în administraţia lui Burleanu: eşecul centrelor de exclelenţă pe motive birocratice, selecţioneri aleşi pe internet, experimentul nefericit cu Christoph Daum... Dar acum, toată lumea simte că această căruţă înţepenită de atâţia ani începe să ia viteză.

Pentru ca fotbalul românesc să ajungă la un liman, mai este nevoie de îndeplinirea obiectivului naţionalei mari. Un lucru greu de realizat, fie şi din pricina integrării noului val de tineri în echipă, dar şi din cauza unor adversari puternici şi mult mai experimentaţi. Un pas înainte este faptul că, precum Gică Hagi, motorul dezvoltării la momentul actual, Cosmin Contra este adeptul unui joc de fotbal pozitiv, îndreptat spre poarta adversă. Un lucru încurajator este concordia deplină între cei doi selecţioneri, Contra şi Rădoi, în privinţa distribuţiei de efectiv între echipe. Ceea ce ne face să credem că, indiferent de finalul competiţiei din Italia şi San Marino şi chiar dacă se ratează la luptă obiectivul seniorilor, fotbalul nostru, cel puţin la nivel de selecţionate, se înscrie pe o traiectorie bună. Chiar dacă se vor cere demisii la orice moment dificil, chiar dacă vom mai auzi marota impresarilor-selecţioneri, viitorul sună bine în acest domeniu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri