Un vis
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Un vis

GALERIE
dr arh Oancea Ionel Corneliu
  • dr arh Oancea Ionel Corneliu
- +

Se făcea că peste oraşul nostru a coborât în chip vădit duhul înţelepciunii. Datorită acestei minuni, consilierii judeţeni, cei locali, preşedintele, primarul, personalităţile marcante ale partidelor politice ajung la două idei, culmea, comune. 

Înainte să moară, Carl Gustav Jung a fost căutat de John Freeman, reporter BBC, pentru realizarea unui amplu interviu. După ce l-a văzut la televizor, puternic impresionat, Wolfgang Foges, managerul editurii Aldus Books, l-a rugat pe Freeman să încerce să-l convingă pe Jung să scrie o carte accesibilă publicului larg. Ea ar urma să cuprindă, in nuce, viziunea psihologică a savantului. Răspunsul a fost un nu politicos, dar ferm. La puţin timp, marele psiholog al modernităţii a visat că a ieşit din biroul unde vorbea cu medici din toate colţurile lumii, într-un limbaj de specialitate, pentru a se adresa, într-un spaţiu public, unei mulţimi de oameni care îl ascultau şi îl înţelegeau în acelaşi timp. Visul acesta l-a determinat să accepte realizarea cărţii apărute la puţin timp după moartea lui. Amintesc episodul întrucât subliniază importanţa viselor în manifestarea inconştientului personal şi colectiv în viaţă.

Mărturisesc că acum şapte zile am avut şi eu un vis impresionant. Tot şapte zile m-am gândit mult, să-l fac sau să nu-l fac cunoscut? Dacă un vis semnificativ l-a convins pe Jung să-şi schimbe radical opţiunea în privinţa cărţii de popularizare a propriilor concepţii, cred că nu este fără interes să-l povestesc, mai ales că are legătură directă, spectaculoasă cu viitorul Iaşului, cu evoluţia lui în următorii patru ani.

Se făcea că peste oraşul nostru a coborât în chip vădit duhul înţelepciunii. Datorită acestei minuni, consilierii judeţeni, cei locali, preşedintele, primarul, personalităţile marcante ale partidelor politice ajung la două idei, culmea, comune. Prima este încetarea totală a dihoniei. Duhul pomenit i-a făcut să priceapă că treizeci de ani de luptă acerbă, cu lovituri sub centură, n-a avut succesul propovăduit de fiecare dintre ei în bunăstarea oraşului. Singurul efect palpabil este îndepărtarea cetăţenilor de la urnele de vot. Riscul perseverenţei în războiul total este mare. Alegătorii sunt descurajaţi să mai participe la orice exerciţiu democratic. Se deschide astfel drumul spre haos sau dictatură. Prin urmare, cel puţin în visul meu, s-au hotărât să încerce să se comporte exact invers de cum au făcut-o până acum. Măcar patru ani, să vadă ce se întâmplă.

A doua idee este fabuloasă. Mânaţi de inexplicabilul spirit constructiv s-au adunat într-un loc binecuvântat, adică fără duhuri rele, şi au hotărât împreună să trimită în parlamentul de la Bucureşti mari personalităţi locale pentru a susţine marile proiecte ale Iaşului. Platforma comună susţinută cu elocvenţă şi competenţă a obţinut votul masiv al ieşenilor. Încurajaţi de atâta democratică susţinere, politicienii ieşeni au pătruns masiv în viitorul guvern cu mai mulţi miniştri de excepţie devotaţi binelui public. Şi uite aşa s-a mai adăugat o minune, politicienii de jos şi cei de sus au început să promoveze proiectele spectaculoase pentru Iaşi cu scopul declarat de a recupera atâta amar de vreme în care oraşul nostru a fost marginalizat.

Primul este autostrada şi trenul de viteză până la Cluj. Mi se spunea în vis că este prioritatea numărul unu pentru sănătatea ţării. Nu este o minciună. Să ajungi la Cluj în maximum patru ore înseamnă unire adevărată, reală. Ciudat, tot ghidul din vis a completat, făcându-mi cu ochiul, că s-a hotărât deja ca această modernă infrastructură să fie realizată, în cadrul aceluiaşi proiect, până la Chişinău. N-ar fi rău mi-am zis. Să ajungi în capitala Basarabiei în patruzeci şi cinci de minute poate însemna o viitoare, definitivă unire. Deşi proiectul este oarecum credibil, în fapt el datează din 1932, faptul că am fost asigurat de realizarea lui în patru ani mi se pare o utopie!

Al doilea este aeroportul. Polemica privind dezvoltarea în estul sau în vestul pistei a încetat ca prin farmec. Ghidul mi-a explicat că politicienii locali s-au înţeles pentru un proiect măreţ. Cele trei sute de hectare foarte bine situate pentru dezvoltare urbană, dar prost dispuse pentru un aeroport, au fost destinate unui centru urban cu strălucire vizibilă pe tot mapamondul. El va fi un loc al creaţiei de arhitectură şi urbanism ajunsă, în sfârşit, la cel mai înalt nivel conceptual posibil. O parte din resursele acestei dezvoltări urmează să fie folosite pentru un nou aeroport, bine aşezat în raport cu viitoarele căi de comunicaţie, capabil să focalizeze traficul de pasageri şi de marfă pentru întreaga regiune Nord-Est. Logica proiectului pleacă de la ideea adevărată că numai într-o ţară fără proiecte de viitor, cu dezvoltare întâmplătoare, are loc realizarea a trei aeroporturi internaţionale pentru şase judeţe. Cine îşi poate imagina că toate trei sunt rentabile şi pot deveni, fiecare în parte, poli de dezvoltare?

Al treilea proiect, inexplicabil, îmi preia o idee mai veche de regândire a oraşului prin utilizarea eficientă a sutelor de hectare ocupate de infrastructura căilor ferate. Practic, susţin noii vizionari din vis, proiectul acesta va recrea imaginea de ansamblu a spaţiului urban prin eliminarea mizeriei vizibile acum ca un cancer pe obrazul oraşului. Adăugarea noilor terenuri la cele eliberate de aeroport transformă Iaşul într-o atracţie mondială pentru investiţii şi instituţii cu importanţă internaţională prin poziţia strategică de avanpost european la interfaţa a două lumi ireconciliabile.

Surpriza cea mai mare, m-a anunţat misteriosul meu ghid, este descoperirea, de către politicienii noştri, a vechiului proiect interbelic de realizare a canalului navigabil între Prut şi Vistula. Desigur, nu mai suntem vecini cu polonezii, dar navigabilitatea pe Prut, cu amenajări minime, astfel încât Iaşul să se racordeze turistic la Dunăre şi Rin este perfect posibilă! Îmi imaginez deja, naivul de mine, portul turistic de pe Bahlui şi posibilitatea unei călătorii minunate chiar şi cu o bărcuţă cu motor cât de mică!

Mai erau şi alte proiecte, în visul meu, realizabile în patru ani de înţelegere totală între politicieni. Dar, o spun cu mare sinceritate, mă mulţumesc şi cu acestea patru... Mă trezesc însă la realitate şi mulţumirea dispare. Realizez îndată că nu a fost un vis profetic, ci doar unul care merită psihanalizat în comunitatea ieşeană.

Dr.arh. Ionel Corneliu Oancea este manager al unei companii de soluţii arhitecturale; a fost arhitect-şef al Iaşului 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.