Drama unui copil ajuns la 13 ani în lumina reflectoarelor

Un vis împlinit a produs o dramă la Iaşi. Fotomodel la 13 ani, izolată de familie

sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 02:50
6 MIN
 Un vis împlinit a produs o dramă la Iaşi. Fotomodel la 13 ani, izolată de familie

De aproape o săptămână, o familie din Valea Lupului trăieşte o poveste tristă din cauza carierei pe care fiica şi-a ales-o de la 13 ani. Iuliana a urcat în 2011 pe podiumul de modă şi de atunci viaţa ei s-a schimbat, mare parte din timp fiind dedicată acestei pasiuni. Pe de altă parte, părinţii ei s-au îngrijorat din cauza absenţelor de la şcoală. Speriaţi şi de faptul că adolescenta ajungea acasă seara târziu, au hotărât să poarte o discuţie cu fiica lor. Însă dialogul dintre părinţi şi fată a degenerat, iar acum tânăra se află sub supravegherea specialiştilor de la Centrul de Primire Urgenţe din Tătăraşi. Pentru o „bătaie părintească”, tatăl şi mama copilei riscă să fie decăzuţi din drepturile părinteşti, iar Iuliana să ajungă într-un centru de plasament. Asta pentru că eleva a ales un drum cu care părinţii ei nu au fost de acord.

„Să nu vă imaginaţi că a snopit-o”

Ieri, Kasta Morrely, o organizaţie care se declară neguvernamentală şi internaţională în „apărarea drepturilor omului” şi care „a făcut posibilă legalizarea meseriei de manechin în România”, conform site-ului, a denunţat că Iuliana D. este supusă unor tratamente inumane din partea reprezentanţilor Centrului de Primire în Regim de Urgenţă Tătăraşi. Organizaţia susţine că fata, în vârstă de 15 ani, este victima unui caz „de brutalitate parentală” care a determinat, ulterior, izolarea ei în centrul menţionat. Acolo, Kasta Morelly este de părere că adolescenta este „supusă unor abuzuri psihice grave pentru a fi manipulată să se întoarcă în familia violentă”. Mai mult decât atât, firma de impresariat este de părere că fata este ţinută „într-un regim feudal de detenţie şi sub presiuni psihice”.

ONG-ul cunoaşte fata de doi ani de zile şi declară că Iuliana este un copil talentat, cuminte şi ascultător. Cu sprijinul Kasta Morrely, tânăra a câştigat vara aceasta, la Mamaia, în cadrul competiţiei Miss Litoral 2013, titlul de Luxury Spring Water Model. Dar, în acelaşi timp, tânăra este elevă în clasa a noua a unui liceu din municipiu unde „mai întârzie uneori la ore”, după cum declară colega ei de bancă, Andreea B. Pentru că, la un moment dat, părinţii au fost sesizaţi de absenţele fetei şi pentru că tânăra venea acasă seara după ora 23.00, aceştia au decis că trebuie să poarte o discuţie serioasă cu fiica lor în ceea ce priveşte viitorul ei. Discuţia a degenerat, iar tatăl i-ar fi tras câteva palme.

„Să nu vă imaginaţi că a snopit-o. Fata şi-a scos a doua zi certificat medico-legal, iar Poliţia a îndrumat-o către Centrul de Primire Urgenţe din Tătăraşi. Noi am fost sesizaţi cu privire la situaţia ei, iar acum Direcţia Socială de Protecţie a Copilului derulează o anchetă în acest sens”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DASPC.

„E ţinută de parcă ar fi o delincventă”

Potrivit Dianei Alexandroae, inspector pe resurse umane la Kasta Morrely, certificatul medico-legal al fetei, care atestă faptul că a fost lovită, a fost plătit chiar din banii ONGului pentru că tânăra nu putea să-şi permită o astfel de expertiză. Între timp, eleva a rămas sub supravegherea specialiştilor de la centrul din Tătăraşi, centru care presupune un regim semiînchis în care sunt autorizaţi doar părinţii să o viziteze, accesul colegilor ei de la Kasta Morrely sau chiar al celor de clasă fiind interzis.

„Noi am vizitat-o în primele două zile, când puteam intra în centru pentru că acum e ţinută de parcă ar fi o delincventă, şi ne-a spus atunci că psihologul o tot întreba de unde are telefonul, dacă a mai primit şi alte cadouri de la străini şi dacă a fost pusă de aceştia să facă ceva în schimb. Era practic acuzată de prostituţie”, a declarat Diana C., colegă a Iulianei care susţine că o cunoaşte pe aceasta de mai mulţi ani şi că ştie sigur că fata a fost supusă mai multor traume încă din copilărie, fiind victima celor doi părinţi revoltaţi.

„Odată, tatăl ei a venit la noi la sediu şi a ameninţat-o în gura mare să renunţe să mai înveţe activităţile noastre culturale, pentru că ea trebuie în viaţă să muncească şi să obţină bani”, a mai precizat Diana C.

Pe de altă parte, reprezentaţii DGASPC sunt de părere că ONG-ul exagerează situaţia şi deformează povestea reală astfel încât versiunea ei să le fie favorabilă organizaţiei pentru care tânăra lucrează.

„În primul rând, trebuie spus că fata este fotomodel de ceva timp la agenţia respectivă şi că, din câte am înţeles, a şi câştigat câteva concursuri. În al doilea rând, vă pot spune că părinţii au reacţionat astfel pentru că fiica lor adesea nu frecventează şcoala şi pentru că s-au îngrijorat văzând că minora soseşte acasă târziu. Nu mă pot exprima dacă a fost o bătaie exagerată, dar vă pot spune că fata este bine. Ea este hrănită şi tratată corespunzător în centrul din Tătăraşi, iar zilele trecute, din câte am înţeles, a fost vizitată de bunica ei. În urma investigaţiilor, vom decide dacă părinţii vor fi decăzuţi din drepturi şi dacă eleva va ajunge într-un centru de plasament”, a mai detaliat purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Colegii fetei de la Kasta Morrely susţin că adolescenta a primit la centru şi vizita părinţilor, în condiţiile în care, potrivit DGASPC, tatăl tinerei este internat în spital, iar soţia sa, respectiv mama Iulianei, îl îngrijeşte în permanenţă din cauza afecţiunilor cu care se confruntă.

Părerea psihoterapeuţilor

Potrivit psihoterapeutului Diana Ciubotaru, tinerele care lucrează în industria modei au un anumit profil şi pentru ele sunt primordiale imaginea, aplauzele şi defilarea pe podium.

„Ele urmăresc să arate nemaipomenit, dar în acelaşi timp au o stimă de sine scăzută pe care încearcă să o înlocuiască cu altceva. În plus, unele dintre ele sunt în relaţii proaste cu părinţii tocmai din cauza motorului acestuia pe care îl au în faţă, modelling-ul”, a apreciat specialistul.

Acesta a mai precizat că, drama interioară trăită de tinerele fotomodele poate hrăni multe persoane şi ea poate fi combătută doar printr-un control adecvat, cu susţinerea unui psiholog. Mai mult decât atât, Diana Ciubotaru este de părere că modelling-ul se poate face de la vârste mici însă numai cu implicarea în acest proces a părinţilor prin informarea lor în legătură cu rezultatele şi dezvoltarea copilului. Totodată, echipa de impresariat trebuie să-şi aducă în echipă şi psihologi „cum se întâmplă în occident unde agenţia de modă îşi angajează specialişti tocmai pentru dezvoltarea emoţională corectă a modelelor”.

Pe de altă parte, doctorul psihoterapeut Gabriel Crumpei atrage atenţia asupra abuzurilor care intervin în această meserie. El este de părere că postura de fotomodel „alimentează vicii legate de devenirea personală şi deviază tinerele care aleg acest drum de la pregătirea lor şcolară” şi că, „adesea, cei care întreţin astfel de firme nu sunt oameni foarte serioşi, iar tinerele ajung să fie atrase de tot felul de ispite în spatele cărora se află abuzuri sau chiar trafic de persoane”.

Referitor la povestea Iulianei, specialistul apreciază că succesul a distorsionat relaţia cu familia sa, iar din cauza acestuia nu a mai făcut faţă cerinţelor şcolii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii