Un volum despre istoria presei Iaşului de acum 100 de ani a apărut în librării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un volum despre istoria presei Iaşului de acum 100 de ani a apărut în librării

GALERIE
emiliaEmilia Chiscop lansare carte
  • emilia
  • Emilia Chiscop lansare carte
- +

Cartea jurnalistei Emilia Chiscop va fi lansată oficial, vineri, la Librăria „Tafrali“ de la Universitatea „Cuza“.

Ieşenii interesaţi de presă, dar şi de istorie, pot găsi acum în librării o nouă apariţie editorială. Volumul Presa Ie­şeană de Informaţie 1890-1910, de Emi­lia Chiscop, apărut în această toamnă la Editura „Junimea“, va fi lansat vineri, 12 octombrie, ora 14, la Librăria „Tafrali“ de la Uni­versitatea „Al.I. Cuza“.

Evenimentul va fi mo­derat de criticul Simona Mo­dreanu şi îi are ca invitati speciali pe istoricii Mihai-Ştefan Ceauşu şi Dumitru Vit­cu, redactorul şef al „Ziarului de Iaşi“, Toni Hriţac, preşedintele Gru­pului de Presă Medianet, Alexandru Lăzescu, criticul literar Doris Mironescu, precum şi pe autoarea lucrării.

Cei pre­zenţi la lansare (intrarea este liberă) vor avea ocazia de a participa şi la o discuţie despre tendinţe şi maladii ale presei de azi în comparaţie cu presa de acum mai bine 100 de ani.

Presa ieşeană de informaţie încorporează analiza minuţioasă a nouă dintre cele mai reprezentative colecţii de periodice ieşene din perioada 1890-1910, perioadă importantă atât în procesul de modenizare a societăţii româneşti, cât şi în cel de maturizare, diversificare şi profesionalizare a presei. Ziarele „Evenimentul“ şi „Opi­nia“, ambele de orientare conservatoa­re, au fost publicaţiile ieşene cele mai importante ale epocii, contribuind la formarea curentelor de opinie în Iaşi şi reprezentând, la nivelul timpului lor, vehicule ale democraţiei. „Gazeta Mol­dovei“ s-a remarcat ca un organ de presă independent, a cărui structură şi tematică se aproprie, probabil cel mai mult, de presa de azi. Alături de periodicele menţionate, „Viaţa Româ­nească“, revista culturală, a fost spaţiu de dezbatere şi analiză a unor teme importante de dezvoltare socială, ca reforma educaţiei, a sistemului sanitar sau a culturii.

„Am ales această temă de cer­cetare şi dintr-un motiv personal: ca jurnalistă la «Ziarul de Iaşi», mi-am privit profesia şi din perspectivă istorică. Aşa cum presa de astăzi contribuie, cu bune şi rele, la formarea societăţii civile, la formarea şi deformarea de valori, la maturizarea sau schimonosirea discursului public, la practicarea exerciţiului democratic, cum vor fi contribuit ziarele de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor la toate acestea? Ce lecţii ar putea învăţa jurnalismul de azi din jurnalismul de ieri, în spiritul filosofiei istoriei a lui Xenopol, care consideră istoria drept un instrument de înţelegere a prezentului? Ce elemente ale spaţiului pu­blic de azi se regăsesc în cel de ieri?“, scrie Emilia Chiscop în introducerea volumului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.