anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un volum din România, desemnat printre "Cele mai frumoase cărţi din lume"

GALERIE
carte de vizita
 • carte de vizita
- +

Albumul românesc "Cartea de vizită" a fost premiat la concursul internaţional "Cele mai frumoase cărţi din lume/ Book Design from all over the World", Leipzig 2015, competiţie la care au concurat 585 de cărţi din 30 de ţări.

Albumul "Cartea de vizită", realizat de "Fabrik - 72+87", un atelier tipografic şi o asociere între doi graphic designeri, a primit unul dintre premiile pentru design de carte la concursul internaţional "Cele mai frumoase cărţi din lume", Leipzig 2015, respectiv Menţiunea de Onoare.

La competiţie au participat 585 de cărţi din 30 de ţări, iar România este una dintre cele zece ţări câştigătoare.

Un juriu independent format din şapte specialişti a selectat 14 titluri câştigătoare din 10 ţări, printre care şi România. Este pentru prima oară când o carte din România primeşte o distincţie de acest fel, la cel mai înalt nivel de exigenţă profesională şi creativă în domeniul designului de carte.

"Am avut o jurizare intensă, cu două zile foarte interesante, la Leipzig. 585 de cărţi provenind din 30 de ţări din toată lumea au trebuit să fie jurizate - cu siguranţă, deciziile nu au fost uşoare, luând în considerare numărul enorm de cărţi frumoase şi diversitatea copleşitoare a abordărilor - design de carte excepţional din atât de multe ţări şi culturi", a declarat Ines Paul, responsabil de comunicare Stiftung Buchkunst.

Această competiţie internaţională are loc anual la Leipzig începând din 1963, în prezent fiind organizată de Stiftung Buchkunst. La concurs pot fi înscrise doar cărţi care au fost selectate printr-o jurizare de specialitate la nivel naţional. În ultimele trei ediţii au fost înscrise şi cărţi din România, selectate în concursul naţional de design de carte "Cele mai frumoase cărţi din România". În ediţiile 2013 şi 2014, România a avut cărţi nominalizate la premii de către juriul internaţional, iar în acest an, "Cartea de vizită" a fost distinsă cu Menţiunea de Onoare.

Albumul este o colecţie de 59 de cărţi de vizită ce datează din prima parte a secolului XX şi a fost tipărit într-o ediţie de 150 exemplare. Cartea este o călătorie nostalgică în trecutul personal, chiar intim, al unor celebrităţi sau oameni obişnuiţi, ale căror cărţi de vizită servesc astăzi drept suport pentru un exerciţiu de stil şi o lecţie de imagine personală. Cartea se doreşte a fi doar un suport conceput pentru o prezentare fidelă şi obiectivă a cărţilor de vizită selectate, fără intervenţii estetice în procesul de prelucrare, cu o grafică discretă, deloc invazivă, care respectă construcţia minimală, dar riguroasă a cărţii de vizită, lăsând notiţele şi mesajele să vorbească în locul unor explicaţii tradiţionale. Jocurile de texturi şi tehnicile combinate fac din copertă o introducere tactilă în atmosfera cărţii.

"Suntem bucuroşi şi onoraţi de această distincţie şi le suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiect - de la cei care ne-au pus la dispoziţie originalele cărţilor de vizită, până la tipografii şi legătorii care au avut grijă ca această idee să se materializeze fără cusur. Şi, bineînţeles, mulţumim proiectului «Cele mai frumoase cărţi din România», fără de care participarea la această competiţie nu ar fi fost posibilă", au spus autorii, la aflarea veştii despre premiul primit.

Autorii şi editorii acestei cărţi şi-au propus să finanţeze singuri proiectul pentru a putea respecta toţi paşii procesului clasic de producţie de carte, fără presiunea timpului, având un singur obiectiv: realizarea unui obiect care să transmită pasiune şi respect pentru această disciplină.

Toate cele 585 de cărţi participante, între care şi cărţile finaliste ale concursului "Cele mai frumoase cărţi 2014", vor fi prezentate publicului în expoziţia "Best Book Design from all over the World" la Târgul de Carte de la Leipzig, în perioada 12-15 martie, în standul Stiftung Buchkunst - G600 din Hala 3.

De asemenea, "Cartea de vizită" va fi expusă la standul României de la Leipzig, alături de celelalte cărţi premiate în concursul naţional de design de carte, urmând o serie de expoziţii (cu cărţile premiate sau cu toate cărţile selectate în urma jurizării) la târgurile internaţionale de carte de la Paris, Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România şi de Institutul Cultural Român.

Proiectul "Cele mai frumoase cărţi" a fost organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură. Proiectul a fost finanţat în 2014 de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Printre partenerii acestui proiect se numără Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.