Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

Un vot pentru familie și pentru valorile moral - creștine

GALERIE
foto-gavrila
  • foto-gavrila
- +

Votul reprezintă mecanismul fundamental al unei democrații consolidate. Recenta experiență a referendumului național presupune, în mod firesc, o analiză sociologică, dar și reflecția clasei politice.

Este aproape inexplicabil faptul că, după mulți ani în care România a traversat o perioadă tulbure, un univers închis, totalitar, în care pluralismul politic, libertatea de expresie și dreptul la un vot autentic erau deziderate majore, astăzi nu reușim să găsim soluții pentru o participare activă la vot.
Votul este un drept, nu o obligație, dar un drept câștigat cu greu pe parcursul istoriei, de aceea, poate, acesta ar trebui să fie o obligație morală. Absenteismul românilor la votul pentru redefinirea familiei are semnificații multiple: încredere scăzută a cetățenilor în politicile prezentate, lipsa de interes pentru tema în discuție, insuficienta explicare a sensurilor referendumului și ale temei propuse, lipsa unei culturi a votului, dar și o sancționare a clasei politice”, a subliniat în Plenul Camerei Deputaților, prof. dr. Camelia GAVRILĂ.

Deputatul C. Gavrilă a adăugat că „nu trebuie să uităm că Referendumul pentru familie 2018 are la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie, deci a fost un demers al societății civile. Familia este o comunitate umană care se confundă cu dezvoltarea civilizației, este “școală a emoțiilor”, oferă copiilor primele lecții de afecțiune și comunicare caldă. În familie se realizează pregătirea copiilor pentru viața socială, aceasta constituie un simbolic prolog pentru școala de mai târziu, oferind garanții de moralitate, cultivând ideea de datorie, ierarhie și ordine, împlinire de sine, demnitate și libertate interioară.

Exercițiul democratic din data de 6 - 7 octombrie 2018 a reprezentat o modalitate de a asculta vocea cetățenilor și de a observa faptul că încrederea acestora este la o cotă alarmantă în raport cu actorii politici și cu instituțiile statului. România are nevoie de campanii de informare a cetățenilor pentru a se înțelege și asuma valori sociale, civice, politice, pentru a accepta necesitatea participării active la vot, în contextul unor noi alegeri în anii 2019-2020, după cum continuarea demersurilor ce susțin familia tradițională și sprijinirea unui mediu armonios, sănătos și adecvat dezvoltării copiilor este absolut necesară pentru un stat responsabil.

Problematica familiei și a importanței majore pe care familia o are în societate trebuie să fie în atenția tuturor actorilor sociali, iar referendumul care s-a încheiat este un prilej de a trage un semnal de alarmă față de alte probleme complementare temei în discuție:

1. Birocrația excesivă în procesul de adopție

În România, procesul de adopție a unui copil reprezintă încă un demers anevoios, cu dificultăți legislative, care îndeamnă mai mult la renunțare, decât la stimularea unei familii să adopte unul dintre cei 20.000 de copii prezenți încă în orfelinate și centre de plasament din România, conform unui studiu prezentat de UNICEF în 2016.

2. Stabilitatea familiei în contextul migrării părinților

Potrivit datelor preluate de la Direcțiile generale de asistența socială și protecția copilului aproximativ 100.000 de copii au cel puțin un părinte plecat în străinătate la muncă, iar cei care au ambii părinți plecați sunt în jur de 18.000 de copii. Obligată de situația economică și socială, familia din România se confruntă cu o serie nouă de provocări ce țin de comunicare, de sprijinul oferit copiilor, calitatea educației parentale substituite de bunicii copiilor sau numărul mare de divorțuri etc.  Este necesară acordarea de sprijin și stimulente financiare sau materiale, consiliere economică, socială, juridică, profesională pentru revenirea în țară a familiilor migrante.

3. O familie înseamnă și un copil

Este recunoscut faptul că natalitatea în România este în scădere, iar o familie înseamnă, ipotetic, și prezența unui copil, pentru a se ajunge la armonia și împlinirea unei meniri importante. De aceea, sunt necesare programe guvernamentale de încurajare a natalității, de finanțare a procedurilor medicale specifice.

4. Alocațiile de stat oferite copiilor
    
În prezent, alocația unui copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani este de 84 de lei, echivalentul a 18 euro. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au o alocație de cel puțin 100 de euro, pe primele locuri  fiind Olanda cu o indemnizație de 273 euro, urmată de Italia cu 258 de euro.
Evident această listă poate să meargă mai departe prin armonizarea vieții de familie cu idealurile legate de carieră, măsuri ce vizează stimularea natalității pentru o redresare demografică, locuințe prin programul „Prima Casă”, alte programe destinate tinerilor, aspecte și demersuri ce țin de cultura familiei, roluri, drepturi, obligații, măsuri și programe de consiliere.

Susținerea valorilor moral-creștine, suportul legislativ și financiar acordat familiei reprezintă un subiect ce trebuie să ne preocupe atât la nivel politic și guvernamental, cât și la nivel de campanii, programe și modalități variate prin care aceste valori să fie cunoscute, promovate prin educație și înțelesecu sensurile lor profunde.

Mai multe informații regăsiți pe site-ul www.cameliagavrila.ro.

 

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
Deputat PSD de Iași
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri