luni, 23.05.2022
După ce părea că şi-a pus oraşul la picioare, clanul lui Ghiocel Asimionesei s-a împiedicat de un Consiliu de Administraţie, care pare să strice afacerile aranjate cu complicitatea Primăriei. Afacerea revoltătoare pe care o firmă din siajul familiei o pusese la cale în parcul din faţa Policlinicii mari, în spatele Statuii Libertăţii, ajutat de fostul manager de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, un apropiat al acestuia, a căzut la vot în noul Consiliu de Administraţie al unităţii medicale. Lovitura vine odată cu schimbarea întregii conduceri a spitalului, care pare să vadă lucrurile cu totul altfel. În 2018, sprijinită din toate părţile, o firmă abia creată, pe numele unui angajat de numai 20 de ani de la gazeta controlată de familia Asimionesei, dădea marea lovitură în centrul oraşului: a primit terenul în cauză pentru a construi magazine pe spaţiul verde într-o zonă cu un vad extraordinar. Ce se va întâmpla mai departe?
FOTO: Ghiocel Asimionesei (foto dreapta) și Răzvan Șalaru, angajat (foto stânga)
Un vot surpriză, în conducerea celui mai mare spital din Moldova, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii: Spitalul „Sfântul Spiridon”. Consiliul de Administraţie al unităţii medicale ieşene a frânat complet controversatul proiect prin care o companie înfiinţată chiar înaintea atribuirii contractului, în anul 2017 - XYZ Stream SRL - a obţinut două spaţii de 80 de metri pătraţi chiar la intrarea în Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi. Este vorba de spaţiul verde din stânga şi din dreapta scărilor ce duc spre intrarea în Ambulatoriu (aşa-numita clădire a Policlinicii mari), din zona din spatele Statuii Libertăţii.
Conform informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi”, compania XYZ Stream SRL, care are concesionate spaţiile respective, a solicitat prelungirea termenelor de execuţie pentru lucrările de amenajare a spaţiilor, dincolo de ce era prevăzut în contract. Mai mult, reprezentanţii firmei au dorit şi schimbarea destinaţiei: din magazine cu produse alimentare şi nealimentare, aşa cum era anunţat în 2018, voiau să construiască farmacii. Consiliul de Administraţie al unităţii medicale a respins ambele solicitări ale companiei, şi a constatat că termenii din contractul semnat nu au fost respectaţi de nicio formă. În următoarea şedinţă de CA, care va avea loc săptămânile viitoare, se va decide, alături de managementul spitalului, care sunt paşii următori cu privire la oportunitatea concesionării spaţiilor respective. „Ziarul de Iaşi” a încercat să ia legătura cu managerul Spitalului „Sf. Spiridon”, dar acesta nu a vrut să comenteze acum acest subiect. De menţionat că respectivul contract controversat a fost semnat în mandatul fostului manager al spitalului, economist Ioan Bârliba, cel despre care s-a spus la acel moment că favorizează în mod făţiş pe oamenii din spatele acelei firme nou înfiinţate.
Captură din schiță: încercuite, cele două terenuri de câte 80 de metri pătrați de la intrarea în Ambulatoriu
O firmă fără experienţă, legături cu familia Asimionesei
De altfel, licitaţia organizată în 2018 a ridicat multe semne de întrebare, de la preţul surprinzător de mic obţinut de companie, la oportunitatea concesionării unui astfel de spaţiu, în centrul oraşului, unde este oricum deficit de spaţiu verde. Totul cu largul concurs al Primăriei şi Consiliului Local. În 2018, publicaţia Reporteris scria că în spatele companiei câştigătoare a licitaţiei se află familia lui Ghiocel Asimionesei, cea care controlează controversata publicaţie Bună Ziua Iaşi. Ghiocel Asimionesei are şi o condamnare pentru şantaj prin presă, din anii în care îşi asuma public controlul asupra publicaţiei familiei. De altfel, firma XYZ Stream SRL, care are în concesiune spaţiile din stânga şi din dreapta intrării în Ambulatoriu, a fost creată de tânărul Răzvan Şalaru, care, la vârsta de numai 20 de ani în 2018, era în realitate un simplu angajat al publicaţiei Bună Ziua Iaşi şi al familiei Asimionesei.
La momentul atribuirii concesiunii, Reporteris publica un articol în care arăta că, în fapt, sediul firmei câştigătoare era în acelaşi loc cu cel al firmei care gestionează publicaţia locală: pe Calea Chişinăului nr. 22. Astăzi, legătura între cele două companii e întărită de faptul că ambele au sediu în Piaţa Unirii nr. 9, unde este în momentul acesta sediul redacţiei Bună Ziua Iaşi.
Trebuia amenajat Ambulatoriul: în trei ani nu s-a făcut nimic
După momentul câştigării licitaţiei, compania urma să plătească o sumă de doar 5 euro pe metru pătrat pe lună. În plus, îşi luase şi angajamentul că va investi pentru a schimba geamurile de la faţada Ambulatoriului, şi că urma să aducă îmbunătăţiri şi amenajări la spaţiul verde de la intrarea în unitatea medicală. Niciun pas nu a fost făcut în acest sens până acum: intrarea în ambulatoriu pe zona centrală, unde erau prevăzute şi spaţiile respective, arată şi acum exact la fel ca în februarie 2018, când a fost câştigată licitaţia. Dacă nu cumva şi mai rău, între timp, pentru că nimic altceva nu s-a făcut decât s-a degradat. Şi felul în care a fost organizată licitaţia ridică mari semne de întrebare. Managerul spitalului de la momentul respectiv, ec. Ioan Bârliba, a declarat în 2018 că terenul în cauză aparţine domeniului public, nu spitalului, dar unitatea medicală a organizat licitaţia ca urmare a unei solicitări venite de la administraţia locală. Or, se ştie că Ghiocel Asimionesei a avut şi are influenţă asupra oamenilor din preajma primarului Mihai Chirica şi chiar a primarului. „În comisie a fost un reprezentant de la municipalitate (...) Acolo se intenţionează realizarea unui magazin cu produse alimentare şi nealimentare, fără vânzare de alcool sau tutun, fiind lipite de o unitate medicală”, a spus după momentul atribuirii managerul de atunci, Ioan Bârliba. Rămâne, aşadar, de văzut ce va decide noua conducere a spitalului pentru terenul respectiv.
FOTO: reporteris.ro
Cuvinte cheie: + vot, consiliu, spatiu, spiridon, policlinica
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Biden avertizează că SUA vor apăra militar Taiwanul dacă Beijingul invadează ţara
Florin Cîţu critică PSD din cauza anunţului privind introducerea cotei progresive de impozitare
Program de spectacole la Teatrul Luceafărul în săptămâna 24-29 mai 2022
Becali îl ironizează pe primarul Pandele: Felicitări, pentru cupă! Ai muncit un an pentru CFR
Emblematica chitară a lui Kurt Cobain, adjudecată la 4,5 milioane de dolari
Jumătate dintre români vor să-şi cumpere maşini electrice pentru a reduce costul cu alimentarea
Fenechiu: PNL nu este dispus să renunţe la cota unică. Este una din liniile roşii
Un tânăr de 21 de ani a murit sub privirile tatălui său. Cei doi lucrau împreună
Militar rus: „Eram murdari şi obosiţi. Oamenii din jurul nostru mureau”
Schimbare majoră la admiterea la liceu. Notele din gimnaziu nu vor mai fi luate în calcul
Editura JUNIMEA şi revista SCRIPTOR invită publicul marţi la un dialog cultural
Cum a făcut România jocurile politice ale Rusiei. Abia de acum vine greul!
Averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari
Canalul de Suez aduce Egiptului venituri de circa 7 miliarde de dolari în actualul an fiscal
Alarmă falsă în Grecia. Turistul englez bănuit ca ar fi avut variola maimuţei are de fapt varicelă
Echipa FC Porto a câştigat duminică a XVIII-a oară Cupa Portugaliei
Cannes 2022: Cristian Mungiu radiografiază xenofobia care macină Europa
Cum iroseşte România o importantă sursă de energie în aşteptarea legislaţiei privind investiţiile
Un feribot a luat foc în Filipine: cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa (VIDEO)
WhatsApp nu va mai funcţiona pe versiunile de iOS lansate în 2016 şi 2017
Primul abandon important în proba mersului fără mâncare, după 660 km parcurși
Fondul de salarii lunar din Iaşi cu tot cu taxe şi impozite se ridică la circa 900 milioane de lei
Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)
300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie
Licitaţie majoră a ApaVital: extindere înspre Mogoşeşti şi Scânteia
Doar 15 cazuri de COVID-19 peste weekend la Iaşi. Recorduri negative şi la nivel naţional
Spitalul Mitropoliei s-a extins: o investiţie de 2 milioane de euro
Proiectul Sălii Polivalente Iaşi, preluat la Guvern. Investiţia a ajuns la 340 milioane lei.
Cum se modernizează un punct vamal aglomerat, cu cozi de 15 km?
CJ înfiinţează poimâine Asociaţia „Iaşi Infrastructură”. Primul proiect: centura Hârlău
Programul din Arhiepiscopia Iaşilor pe această săptămână: ce vor face ierarhii?
Se caută manager pentru cea mai mare maternitate din Moldova. Economiştii, bineveniţi
Centru Oncologic nou în zona Codrescu: trei clădiri vor fi demolate
Nu vezi un indicator rutier ascuns în vegetaţie? Iată cum judecă instanţa!
Deţinuţii ieşeni, testaţi în masă pentru depistarea hepatitei
Iată-l pe cel mai perseverent infractor din traficul ieşean!
Au fugit din faţa a trei rânduri de tancuri. Sunt fugăriţi acum şi de statul român
Bubuiturile care au speriat în plină noapte un sat de lângă Iaşi: era un antrenament
Enache rupe tăcerea după despărţirea de Iaşi: “M-au bulversat!”
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Nichita DANILOVBiberonul |
Ciprian IFTIMOAEIDespre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II) |
Michael ASTNERMamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.