anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un vot surpriză. Cade jongleria Bârliba-Ghiocel din centrul Iașului

GALERIE
WhatsApp Image 2022-01-21 at 19.55.07
 • WhatsApp Image 2022-01-21 at 19.55.07
- +

După ce părea că şi-a pus oraşul la picioare, clanul lui Ghiocel Asimionesei s-a împiedicat de un Consiliu de Administraţie, care pare să strice afacerile aranjate cu complicitatea Primăriei. Afacerea revoltătoare pe care o firmă din siajul familiei o pusese la cale în parcul din faţa Policlinicii mari, în spatele Statuii Libertăţii, ajutat de fostul manager de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, un apropiat al acestuia, a căzut la vot în noul Consiliu de Administraţie al unităţii medicale. Lovitura vine odată cu schimbarea întregii conduceri a spitalului, care pare să vadă lucrurile cu totul altfel. În 2018, sprijinită din toate părţile, o firmă abia creată, pe numele unui angajat de numai 20 de ani de la gazeta controlată de familia Asimionesei, dădea marea lovitură în centrul oraşului: a primit terenul în cauză pentru a construi magazine pe spaţiul verde într-o zonă cu un vad extraordinar. Ce se va întâmpla mai departe?

FOTO: Ghiocel Asimionesei (foto dreapta) și Răzvan Șalaru, angajat (foto stânga)

Un vot surpriză, în conducerea celui mai mare spital din Moldova, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii: Spitalul „Sfântul Spiridon”. Consiliul de Administraţie al unităţii medicale ieşene a frânat complet controversatul proiect prin care o companie înfiinţată chiar înaintea atribuirii contractului, în anul 2017 - XYZ Stream SRL - a obţinut două spaţii de 80 de metri pătraţi chiar la intrarea în Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi. Este vorba de spaţiul verde din stânga şi din dreapta scărilor ce duc spre intrarea în Ambulatoriu (aşa-numita clădire a Policlinicii mari), din zona din spatele Statuii Libertăţii.

Conform informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi”, compania XYZ Stream SRL, care are concesionate spaţiile respective, a solicitat prelungirea termenelor de execuţie pentru lucrările de amenajare a spaţiilor, dincolo de ce era prevăzut în contract. Mai mult, reprezentanţii firmei au dorit şi schimbarea destinaţiei: din magazine cu produse alimentare şi nealimentare, aşa cum era anunţat în 2018, voiau să construiască farmacii. Consiliul de Administraţie al unităţii medicale a respins ambele solicitări ale companiei, şi a constatat că termenii din contractul semnat nu au fost respectaţi de nicio formă. În următoarea şedinţă de CA, care va avea loc săptămânile viitoare, se va decide, alături de managementul spitalului, care sunt paşii următori cu privire la oportunitatea concesionării spaţiilor respective. „Ziarul de Iaşi” a încercat să ia legătura cu managerul Spitalului „Sf. Spiridon”, dar acesta nu a vrut să comenteze acum acest subiect. De menţionat că respectivul contract controversat a fost semnat în mandatul fostului manager al spitalului, economist Ioan Bârliba, cel despre care s-a spus la acel moment că favorizează în mod făţiş pe oamenii din spatele acelei firme nou înfiinţate.

Captură din schiță: încercuite, cele două terenuri de câte 80 de metri pătrați de la intrarea în Ambulatoriu

O firmă fără experienţă, legături cu familia Asimionesei

De altfel, licitaţia organizată în 2018 a ridicat multe semne de întrebare, de la preţul surprinzător de mic obţinut de companie, la oportunitatea concesionării unui astfel de spaţiu, în centrul oraşului, unde este oricum deficit de spaţiu verde. Totul cu largul concurs al Primăriei şi Consiliului Local. În 2018, publicaţia Reporteris scria că în spatele companiei câştigătoare a licitaţiei se află familia lui Ghiocel Asimionesei, cea care controlează controversata publicaţie Bună Ziua Iaşi. Ghiocel Asimionesei are şi o condamnare pentru şantaj prin presă, din anii în care îşi asuma public controlul asupra publicaţiei familiei. De altfel, firma XYZ Stream SRL, care are în concesiune spaţiile din stânga şi din dreapta intrării în Ambulatoriu, a fost creată de tânărul Răzvan Şalaru, care, la vârsta de numai 20 de ani în 2018, era în realitate un simplu angajat al publicaţiei Bună Ziua Iaşi şi al familiei Asimionesei.

La momentul atribuirii concesiunii, Reporteris publica un articol în care arăta că, în fapt, sediul firmei câştigătoare era în acelaşi loc cu cel al firmei care gestionează publicaţia locală: pe Calea Chişinăului nr. 22. Astăzi, legătura între cele două companii e întărită de faptul că ambele au sediu în Piaţa Unirii nr. 9, unde este în momentul acesta sediul redacţiei Bună Ziua Iaşi.

Trebuia amenajat Ambulatoriul: în trei ani nu s-a făcut nimic

După momentul câştigării licitaţiei, compania urma să plătească o sumă de doar 5 euro pe metru pătrat pe lună. În plus, îşi luase şi angajamentul că va investi pentru a schimba geamurile de la faţada Ambulatoriului, şi că urma să aducă îmbunătăţiri şi amenajări la spaţiul verde de la intrarea în unitatea medicală. Niciun pas nu a fost făcut în acest sens până acum: intrarea în ambulatoriu pe zona centrală, unde erau prevăzute şi spaţiile respective, arată şi acum exact la fel ca în februarie 2018, când a fost câştigată licitaţia. Dacă nu cumva şi mai rău, între timp, pentru că nimic altceva nu s-a făcut decât s-a degradat. Şi felul în care a fost organizată licitaţia ridică mari semne de întrebare. Managerul spitalului de la momentul respectiv, ec. Ioan Bârliba, a declarat în 2018 că terenul în cauză aparţine domeniului public, nu spitalului, dar unitatea medicală a organizat licitaţia ca urmare a unei solicitări venite de la administraţia locală. Or, se ştie că Ghiocel Asimionesei a avut şi are influenţă asupra oamenilor din preajma primarului Mihai Chirica şi chiar a primarului. „În comisie a fost un reprezentant de la municipalitate (...) Acolo se intenţionează realizarea unui magazin cu produse alimentare şi nealimentare, fără vânzare de alcool sau tutun, fiind lipite de o unitate medicală”, a spus după momentul atribuirii managerul de atunci, Ioan Bârliba. Rămâne, aşadar, de văzut ce va decide noua conducere a spitalului pentru terenul respectiv. 

FOTO: reporteris.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.