Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Una caldă, una rece pentru rectorul UMF

GALERIE
Vasile Astărăstoa
  • Vasile Astărăstoa
- +
 
 Vasile Astărăstoae a pierdut în primă instanţă procesul deschis de el împotriva unui raport al ANI, decizia nefiind însă definitivă sau executorie. „Intenţionez să declar recurs“, a declarat el. Inspectorii îl acuzaseră pe rectorul UMF de conflict de interese şi abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat unele contracte semnând fără a respecta legea. Zilele trecute, Astărăstoae tocmai bifase o victorie la Suceava, unde judecătorii au decis că DNA Iaşi l-a cercetat nelegal în dosarul platformei e-learning de la UMF

După ce a răsuflat uşurat zilele trecute, când Curtea de Apel Suceava a găsit greşeli ale DNA în cercetare şi a decis să întoarcă la Parchet dosarul platformei e-learning a UMF, ieri rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“, Vasile Astărăstoae, s-a trezit cu o nouă problemă. El a pierdut procesul împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care preşedintele Colegiului Medicilor din România solicita instanţei anularea raportului inspectorilor de integritate care l-au acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Piteşti, instanţă la care dosarul a fost strămutat de la Iaşi, şi este o sentinţă doar în primă instanţă. „Nu am prea multe de comentat în acest caz. Decizia nu este definitivă sau executorie şi intenţionez să declar recurs“, a spus ieri Astărăstoae. Recursul urmează să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Acuzaţiile ANI

În raportul contestat de Vasile Astărăstoae, inspectorii de integritate l-au acuzat pe acesta că ar fi comis mai multe nereguli prin prisma funcţiilor de conducere pe care le-a avut. Potrivit ANI, în perioada în care Astărăstoae era şi şef al Institutului de Medicină Legală din Iaşi, ar fi încheiat contracte de muncă cu el şi cu fiica sa. „Institutul de Medicină Legală Iaşi, reprezentat legal de către Astărăstoae Vasile, în calitate de director, a încheiat 3 contracte civile de muncă, respectiv de prestări servicii, cu Astărăstoae Daniela, fiica acestuia, şi 3 contracte cu propria persoană. Beneficiul patrimonial total obţinut de către Astărăstoae Vasile şi fiica sa, ca produs al conflictului de interese, a fost de 204.759 lei“, au precizat inspectorii de integritate. De asemenea, ANI l-a mai acuzat pe Astărăstoae şi de nereguli comise în calitatea de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi. „Începând cu data de 01.05.2010 şi până în prezent (n.r. - raportul ANI a fost întocmit în 2011), Astărăstoae Vasile a participat, în baza unui număr de 4 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi, - instituţie publică parteneră în proiect -, cât şi în calitate de salariat“, a mai precizat ANI.
Vasile Astărăstoae mai poartă o luptă în instanţă cu ANI, la Curtea de Apel Braşov, acolo unde a contestat un alt raport al inspectorilor de integritate prin care este acuzat de incompatibilitate după ce ar fi exercitat simultan şase funcţii publice, cinci dintre acestea fiind de conducere. „Începând cu data de 13.01.2011, Astărăstoae Vasile s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, atât calitatea de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie «Gr.T. Popa» din Iaşi, cât şi funcţiile publice de conducere de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi membru în Comisia Superioară de Medicinã Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici»“, precizau inspectorii de integritate în cel de-al doilea raport. Procesul prin care Astărăstoae a contestat documentul ANI nu a fost încă finalizat de judecătorii de la Braşov. În momentul întocmirii celor două rapoarte împotriva ANI, inspectorii au sesizat şi procurorii cu privire la presupusele infracţiuni constate. Până în prezent, pentru niciuna dintre acuzaţii Astărăstoae nu a fost pus oficial sub învinuire.
La momentul sesizărilor ANI, dar şi după începerea urmăririi penale în cazul platformei de e-learning, Astărăstoae declara că atacurile asupra sa ar avea şi o componentă politică, acestea având loc înainte de alegerile din decembrie 2012.
Vasile Astărăstoae a fost trimis şi în judecată, de DNA Iaşi, în decembrie 2011, fiind acuzat că ar fi participat la trucarea unei licitaţii privind implementarea unui proiect european cu o valoare de peste 6 milioane de lei. Procesul a început la Curtea de Apel Suceava, însă judecătorii de aici au decis, la începutul lunii, să îl restituie la procuror după ce au constatat că DNA Iaşi nu a avea competenţa pentru a realiza urmărirea penală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri