Una din cele mai fastuoase deschideri de an universitar. Iohannis vine astăzi la Iaşi

luni, 01 octombrie 2018, 01:50
3 MIN
 Una din cele mai fastuoase deschideri de an universitar. Iohannis vine astăzi la Iaşi

În Sala Mare a Teatrului Naţional vor sta azi alături rectorii tuturor celor cinci universităţi de stat ieşene, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis. Aceştia vor marca începutul anului universitar 2018-2019, în centrul universitar Iaşi u invitaţia i-a aparţinut rectorului Universităţii Tehnice.

Astăzi va avea loc la Iaşi una dintre cele mai fastuoase deschideri de an universitar din ultimii ani: toate universităţile vor sta laolaltă în Sala Mare a Teatrului Naţional, unde, în prezenţa preşedintelului României, Klaus Iohannis, vor marca începutul anului universitar 2018-2019 în centrul universitar Iaşi. Rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi vor sta pe scena Teatrului Naţional alături de preşedinte, în prima deschidere comună a anului universitar în Iaşi, şeful statului venind la Iaşi la invitaţia Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Evenimentul începe la ora 11.00.

Rectorul Dan Caşcaval: „Am avut în luna martie prima discuţie“

În sală vr fi prezenţi profesori şi studenţi de la toate universităţile ieşene, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Iaşi. „Am avut în luna martie prima discuţie cu domnul Preşedinte referitoare la o posibilă participare a Excelenţei Sale la evenimentele organizate de universitatea noastră cu ocazia deschiderii anului universitar şi aniversării a 205 ani de învăţământ ingineresc în limba română, prin şcoala tehnică din principatele române. Discuţia a avut loc după prezentarea la Palatul Cotroceni a proiectului TUIASI «205 ani de la prima clasă de inginerie în limba română», care a fost inclus între proiectele dedicate Centenarului susţinute de către Preşedinţia României. Ulterior, am transmis invitaţia oficială de participare la cele două evenimente şi am fost onoraţi şi bucuroşi să primim răspunsul pozitiv“, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI. Ulterior, de la orele 13, preşedintele va merge în Copou, în Aula „Carmen Sylva“ de la TUIASI, unde va asista la festivităţile Politehnicii ieşene care marchează împlinirea a 205 ani de la prima clasă de limbă română înfiinţată la Iaşi de Gheorghe Asachi în 1837. La sediul Teatrului Naţional sunt aşteptate autorităţile locale, cât şi reprezentanţi din partea Guvernului României.

În aceeaşi zi încep cursurile şi restul universităţilor din Iaşi în ceremonii particulare – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ va avea o manifestare organizată în acest sens de la ora 14.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu“, de la aceeaşi oră va organiza şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi, în Sala Eduard Caudella, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ va marca propria festivitatea de la 17.30, în Aula „George Emil Palade“ a universităţii. Singurii care nu vor mai organiza o astfel de manifestare astăzi sunt cei de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, care au început deja cursurile de două săptămâni. (Andrei MIHAI, Cătălin HOPULELE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii