anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Una dintre surprizele pregătite la Ateneu pentru ieșeni: „Cartea de Aur a Centenarului Unirii“

GALERIE
cartea de aur
 • cartea de aur
- +

Evenimentul va avea loc la Ateneu, intrarea fiind liberă.

„Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri“, realizată de Bogdan Bucur, va fi lansată în această săptămână la Ateneul din Iaşi. Evenimentul va avea loc joi, 22 martie, de la ora 17, volumul reprezen­tând o ediţie aniversară, cea de-a  doua carte de aur dedicată Marii Uniri.

Prima carte de aur, realizată în anul 1929, aparţine patrimoniului cultural naţional mobil şi este un manuscris pe pergament, realizat manual pentru serbarea primilor 10 ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Ine­ditul exemplar, publicat pentru prima dată integral în ultimul capitol al acestui volum, a fost ornamentat, asemenea in­cu­nabulelor medievale, prin pictare tra­diţională, în stilul Art Nouveau, de către pictoriţa Cecilia Cuţescu-Storck, la comanda principesei Alexandrina Gr. Cantacuzino.

Volumul care va fi lansat joia aceasta înglobează, continuă şi dezvoltă prima carte de aur şi a fost realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Astfel, cartea ilustrează parcursul istoric anevoios care a condus la unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Ba­­na­tului, Crişanei, Sătmarului şi Maramureşului cu Vechiul Regat şi formarea României Mari.

Lansarea va avea loc în Foaierul Ateneului din Iaşi, in­trarea fiind liberă.

Cel de-al doilea eveniment al săptămânii la Ateneu este punerea în scenă a comediei „1+1=3“, un spectacol regizat de Andrei Ciobanu. Spectacolul spune povestea Petronelei şi al lui Fro­sinel şi ale pregătirilor pentru cel mai important eveniment al vieţii lor. Spectacolul este programat pe data de 23 martie, de la ora 19.00, în Sala Mică de Spectacole.

Sâmbătă dimineaţa, de la ora 10.00, cei mici sunt aşteptaţi la spectacolul pentru copii „Peter Pan“, în regia lui Iulian Ioan Sandu, care va prezenta aventurile legendarului personaj. Preţul unui bilet este de 15 lei, iar pentru elevi, studenţi, pensionari sau şomeri preţul este de 10 lei.

Tot sâmbătă, de la ora 13.30, va avea loc şi lansarea volumului „Parlamentul în pribegie. 1916-1918. Amintiri, note şi impresii“, semnat de Grigore Procopiu. Evenimentul va avea loc în Galeria mică de artă, la eveniment urmând să ia cuvântul Daniel Cain, editor şi cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române şi Claudiu-Lucian Topor, istoric, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

Sâmbătă seară, de la ora 19.00, iubitorii de teatru pot urmări piesa „Un tramvai numit Dorinţă“, în regia Andrei Ciobanu, o dramă cu puternice accente comice, iar duminică, pe data de 25 martie, de la ora 10.00, cei mici vor putea să vadă piesa „Punguţa cu doi bani“, pregătită de trupa Marionnette Show. Cei mici vor afla că aceasta nu este povestea clasică, iar cocoşul fugărit de acasă se va întâlni cu un personaj din lumea Disney, cu Minnie Mouse.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.