Una e teoria, alta e practica. Înregistrarea cadastrală gratuită se face în ritm de melc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Una e teoria, alta e practica. Înregistrarea cadastrală gratuită se face în ritm de melc

GALERIE
cadastru
  • cadastru
- +

Procesul ar trebui să se încheie peste cinci ani şi jumătate, dar, numai în Iaşi, măsurătorile din trei comune durează de peste doi ani. La rândul ei, firma care efectuează înregistrările acuză dezinteresul proprietarilor de teren şi aplicarea defectuoasă a legilor de fond funciar.

În cele trei comune din Iaşi, beneficiare ale programului de înregistrare cadastrală gratuită, procedura se derulează foarte lent. Dumeşti, Leţcani şi Movileni au fost desemnate la sfârşitul anului 2015, alături de alte 62 de unităţi administrativ-teritoriale din ţară, drept primele UAT-uri în care toate imobilele vor fi înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 prevede realizarea planului cadastral al imobilelor şi deschiderea cărţilor funciare la nivelul tuturor UAT-urilor. În cadrul acestui program, proprietarul imobilului este beneficiar, deşi nu el iniţiază efectuarea cadastrului. Ordinea intrării comunelor şi oraşelor în acest program este stabilită de o comisie constituită în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publici­tate Imobiliară.

Ce e gratis mai durează

Dacă în teorie lucrurile arată bine, treaba pe teren merge cu totul altfel.

„Cu aproape doi ani în urmă au început măsurătorile în Movileni şi Leţcani. Pentru comuna Dumeşti, contractul a fost semnat în toamna trecută între ANCPI şi firma care a câştigat licitaţia“, ne-a precizat Mihai Cocoveică, viceprimarul din Dumeşti.

„La sfârşitul anului, reprezentanţii firmei au venit la noi, le-am dat anumite date care îi interesau şi urma ca în primăvara acestui an să vină la măsurători. Într-adevăr, există la ora actuală o întârziere. Am vorbit în câteva rânduri cu cei de la Cadastru din Iaşi, pentru că ei sunt puntea de legătură între noi ca Primărie şi cei Bucureşti. Ultima dată (cu o lună în urmă, n.r.), au spus că mai au ceva de rezolvat la Movileni şi vin la noi“, ne-a declarat el.

Viceprimarul ne-a mai spus că a pregătit deja câteva notificări „prin care anunţăm atât Oficiul de Cadastru Iaşi, cât şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Prefectura despre această întâr­ziere“.

Şi viceprimarul comunei Movileni, Mihai Frunză, ne-a confirmat că sunt câteva luni întâr­ziere. Măsurătorile trebuiau să se încheie în februarie, dar termenul a fost prelungit, ne-a spus el.

De cât timp e nevoie pentru măsurarea parcelelelor dintr-o comună

La începutul anului 2015, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a scos la licitaţie efectuarea serviciilor de înregistrare sistematică a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Din cele zece loturi, con­tractul pentru cel care cuprin­de judeţele Iaşi, Botoşani, Sucea­va şi Neamţ a fost atribuit pe 30 octombrie 2015 firmei Romair Consulting, singura a cărei ofertă a fost declarată admisibilă: 12 milioane de lei, de la 13,4 milioane, valoarea estimată la începutul licitaţiei.

„Contractul Subsecvent de Servicii pentru două comune din judeţul Iaşi, respectiv Leţcani şi Movileni, a fost semnat în data de 25.02.2016, iar pentru comuna Dumeşti în 09.10.2017“, ne-au confirmat cei de la Romair Consulting.

Ei susţin că durata esti­mată a activităţilor în cadrul unui Contract subsecvent este de 106 săptămâni, „un termen puţin realist în execuţia cu responsabilitate şi corectitudine (având în vedere toate părţile implicate în derularea proiectului, dar mai ales întreaga populaţie deţinătoare de terenuri din fiecare UAT)“.

Răspunsul primit la redacţie din partea Romair confirmă spusele viceprimarului din Dumeşti. Stadiul lucrărilor este cel mai avansat în comuna Movileni (95 la sută din activităţi finalizate). La Leţcani, activitatea de înregistrare a ajuns la jumătate, iar la Dumeşti e abia la început (15 la sută).

„Întârzieri sunt pentru comunele Leţcani şi Movileni, cu menţiunea că luna aceasta vom finaliza etapa aferentă UAT Movileni, urmând ca OCPI Iaşi să efectueze verificările impuse de legislaţie. La această dată, pentru UAT Dumeşti putem spune că nu sunt întârzieri“, se mai arată în răspunsul primit de la Romair Consulting.

Vraişte prin actele de proprietate

Pe de altă parte, societatea bucureşteană a identificat câteva cauze care au provocat întârzierile apărute: „aplicarea nu foarte corectă a legilor fondului funciar în trecut, aspecte legislative actuale, nepăsarea şi neimplicarea multor deţinători de imobile, suportul nu tocmai excelent din partea unor entităţi publice“.

Totodată, reprezentanţii Romair şi-au asumat unele erori de apreciere şi, implicit, penalităţile impuse prin contract. În final, ei au făcut apel la deţinătorii de imobile să se implice în activităţile de înregistrare cadastrală, „să colaboreze cu echipele care culeg datele din teren, prin furnizarea informaţiilor privitoare la identificarea imobilelor pe care le deţin, indicarea limitelor acestora, prezentarea actelor juridice care le atestă drepturile asupra imobilelor“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.