Unchiul primarului Mihai Chirica, tratat cu refuz la Tribunal. El ceruse un hectar din patrimoniul oraşului, pe motiv că este „revoluţionar”

marți, 21 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Unchiul primarului Mihai Chirica, tratat cu refuz la Tribunal. El ceruse un hectar din patrimoniul oraşului, pe motiv că este „revoluţionar”

Unchiul primarului Mihai Chirica nu a reuşit să convingă nici Tribunalul de meritele sale de „revoluţionar cu rol determinant” în evenimentele de la 1989. Cererea sa de a primi un hectar de teren intravilan în municipiu fusese respinsă în primăvara anului trecut de Judecătorie. Acum, a fost respinsă şi de Tribunal. Vasile Chirica mai are totuşi şansa recursului.

Chirica a cerut atribuirea în proprietate cu 10.000 mp de teren, în baza unui certificat eliberat în 2016, conform căruia ar fi fost „luptător pentru victoria revoluţiei din decembrie 1989, cu rol determinant”. Conform legii 341/2004, „a recunoştinţei”, luptătorii cu rol determinant au dreptul la o recompensă sub forma unui teren extravilan, dacă nu deţin deja o proprietate funciară. Chirica a arătat că îndeplineşte condiţiile legale pentru a primi pământ, dar Primăria fie nu îi răspunsese, fie nu îi dăduse un răspuns concret.

De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii au precizat că revoluţionarii primesc teren „în limita posibilităţilor”, iar Primăria nu dispune de suficient teren nici pentru a-i pune în posesie pe foştii proprietari ale căror pământuri fuseseră confiscate în timpul regimului comunist. Fără a respinge cererea lui Vasile Chirica, Primăria era în imposibilitatea de a i-o satisface.

În replică, Chirica a ataşat la dosar un inventar al domeniului public şi privat al municipiului, care menţiona existenţa a 61,93 ha libere în zona Moara de Vânt. Un expert a prezentat două variante de detaşare din această suprafaţă a câte unui hectar pentru îndestularea pretenţiilor lui Vasile Chirica.

Solicitarea a fost totuşi respinsă, întrucât tot terenul deţinut de Primărie în Moara de Vânt este de domeniu public. „Instanţa constată că suprafaţa de teren de 187.116 mp, din extravilan Iaşi, Zona Moara de Vânt – Podgoria Copou, aparţine domeniului public. Bunurile aparţinând domeniului public sunt inalienabile şi insesizabile, astfel că instanţa nu poate admite cererea reclamantului de atribuire în proprietate a unor suprafeţe de teren ce aparţin domeniului public. Faţă de aceste considerente, instanţa urmează să respingă, ca neîntemeiată, prezenta acţiune”, au conchis magistraţii Judecătoriei.

În apel, Vasile Chirica a propus trecerea unui hectar de teren din domeniul public al statului în cel privat al Primăriei, astfel încât să poată fi pus în posesie. De asemenea, a solicitat depunerea ca probă a unei expertize topografice. Această solicitare i-a fost însă respinsă, întrucât nu ar fi adus nimic nou. Dezbaterea dosarului a fost amânată în mai multe rânduri din cauza faptului că judecătorii s-au aflat în grevă. Când judecata s-a reluat, magistraţii Tribunalului nu au stat mult pe gânduri, decizând şi ei respingerea cererii depuse de unchiul primarului. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii