Unde au dispărut zeci de mii de tone de cărbune? Proces cu miză de 30 milioane euro pentru Iași: primăria caută avocat de top să se apere la Londra de elvețieni

luni, 24 februarie 2025, 04:00
7 MIN
 Unde au dispărut zeci de mii de tone de cărbune? Proces cu miză de 30 milioane euro pentru Iași: primăria caută avocat de top să se apere la Londra de elvețieni

Un proces cu o miză uriașă pentru municipiul Iași este pe cale să înceapă la Londra. Un contract păgubos încheiat de Primărie în vara anului 2022 ar putea provoca o „gaură” (suplimentară) în buget de cel puțin 30 milioane euro.

Aceasta este cuantumul minim al sumei solicitate de elvețienii de la Vitol pentru modul defectuos în care s-a derulat contractul pentru livrarea de cărbune la Iași în perioada 2022 – 2023. Elvețienii au dat în judecată municipiul Iași la Tribunalul Comercial al Curții Supreme de Justiție din Anglia și Țara Galilor. Primăria Iași solicită Consiliului Local (CL) să-i permită să angajeze o casă de avocatură specializată în legislația engleză.

Vitol spune că Iașul nu a mai preluat 70.000 tone cărbune

Cererea de judecată depusă de Vitol a fost înregistrată la Londra pe 1 noiembrie 2024. Șapte zile mai târziu, Primăria Iași depune și ea o acțiune în instanța, dar la Tribunalul Iași. Demersul municipalității este ciudat: inclusiv într-un raport al propriei Direcții Juridice se arată că acordul Vitol – Primărie este guvernat de legea engleză.

„Cererea reclamantului este evaluată provizoriu la peste 24,8 milioane lire sterline”, se arată în cererea de judecată depusă de Vitol la Londra. La cursul stabilit în octombrie 2024, suma ajunge la circa 30 milioane euro. Dar acest cuantum este unul minim și, după cum se arată și în cerere, este calculat „provizoriu”. O prezentare succintă a acțiunii Vitol este un document-anexă la un proiect de hotărâre care va fi discutat vineri de consilierii locali, prin care Primăria solicită aviz pentru contractarea unor avocați specializați în drept englez.

„Prin încălcarea contractului, pârâtul (Primăria Iași, n.r.) nu a plătit și nu a preluat posesia asupra 68.900 tone metrice de cărbune, în conformitate cu planul de livrare agreat între părți. Drept urmare, reclamantul a suferit pierderi și daune care reflectă diferența dintre prețul contractului și prețul pieței cărbunelui la momentul în care ar fi trebuit acceptată”, se precizează în cerere.

Având în vedere că Primăria a contractat, în cele din urmă, o cantitate de 154.000 tone de cărbune la Vitol, rezultă că a folosit efectiv din această cantitate 85.100 tone. Contractul a fost semnat în august 2022 pentru sezonul rece 2022-2023.

Un alt capăt al cererii elvețienilor vizează faptul că Primăria ar trebui să achite costuri de depozitare a unei cantități de cărbune care ar fi fost depozitată în portul Constanța, dar care nu a fost ridicată de municipalitate. Nu în ultimul rând, Vitol solicită instanței engleze să-i permită să utilizeze o sumă de 16 milioane dolari: acești bani au fost plasați de Primăria Iași într-un cont escrow, ca avans la contractul dintre părți, încă din august 2022.

Primăria se judecă la Iași cu Vitol

„Potrivit legii contractuale stabilită de părți prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 96444/12.08.2022, eventualele litigii izvorâte din executarea contractului vor fi de competența Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor, legea aplicabilă fiind legea engleză”, acesta este unul dintre argumentele Primăriei pentru a contracta avocați englezi. Cu toate acestea, anul trecut, la șapte zile după ce Vitol a înregistrat cererea de judecată la Londra, Primăria a deschis propriul proces, dar la Tribunalul Iași. Procesul încă nu are termen de judecată.

Din acțiunea Primăriei, putem totuși afla cum se raportează municipalitatea la litigiul cu Vitol. În primul rând, conform dosarului consultat recent de ZDI la Tribunal, elvețienilor li se impută la plată 16 milioane dolari, alături de alte două sume: 437.294 dolari și 55.750 dolari. Prima sumă reprezintă avansul plasat de Primărie în contul escrow. Municipalitatea spune că Vitol putea să retragă această sumă doar dacă livra ultimele cantități de cărbune, în sensul că avansul reprezenta „contravaloarea ultimelor trenuri livrate”. „Prin faptul că a refuzat livrarea ultimelor trenuri și nu a înțeles să restituie suma achitată cu titlu de avans pentru acestea, Vitol a cauzat Municipiului Iași un prejudiciu echivalent cu suma în cauză”, a susținut Primăria în acțiune.

A doua sumă invocată de municipalitate este rezultatul unui control al Curții de Conturi. Cu ocazia unui audit, inspectorii au descoperit diferențe între cantitatea declarată la încărcarea în portul Constanța și cea descărcată la CET Holboca, fiind vorba despre 1.054 de tone. Ultima sumă enumerată reprezintă regularizarea unei facturi.

cet II, termoficare, holboca,

 

Contract derulat defectuos și în defavoarea Iașului

Din informațiile ZDI, un audit comandat de Primărie la un expert independent a constatat că acordul Primărie – Vitol ar fi fost încheiat încă de la început în defavoarea Iașului. Contractul a fost semnat în august 2022, fiind încheiate ulterior patru acte adiționale care au prelungit acordul până în mai 2023. Primăria se angaja să plătească aproape 415 dolari/tonă pentru 140.000 tone de cărbune, respectiv circa 60 milioane euro. Însă, unul dintre actele adiționale, din 21 decembrie 2022, a activat o clauză contractuală pentru o suplimentare cu 10% a cantității. Acest act adițional a fost semnat din partea Primăriei de Cezar Baciu, fost viceprimar și, în prezent, director în cadrul Termo-Service. Astfel, cantitatea contractată în final a ajuns la 154.000 tone cărbune.

Semnarea acestui act adițional a fost controversată: Primăria încă nu recepționase nici măcar cantitatea inițial contractată, consumul de energie termică a fost mai mic decât cel prognozat (temperaturile au fost mai ridicate), iar CET Holboca înregistra avarii majore (centrala nu a funcționat timp de 40 de zile în sezonul rece 2022-2023).

În perioada ianuarie 2023 – august 2024, Primăria și Vitol au încercat să soluționeze amiabil finalizarea contractului. După câteva adrese ale Primăriei, privind cantitățile lipsă identificate de Curtea de Conturi, elvețienii au notificat municipalitatea că nu a achitat și nici ridicat o cantitate de 30.135 tone. Această cantitate ar fi fost descărcată de Vitol în portul Constanța și depozitată pe platforma Comvex. Suplimentar față de costul cărbunelui, elvețienii au solicitat plata de către Primărie inclusiv a cheltuielilor privind taxa de depozitare. În mai 2023, Vitol invoca cheltuieli de depozitare de aproape 8 milioane euro.

În paralel, municipalitatea transmitea Vitol că vrea să renegocieze clauzele contractuale. Primăria invoca o serie de probleme cu intenția de a declara forța majoră: dezechilibre financiare survenite plăților deja efectuate către Vitol până la acel moment (33,3 milioane euro), avariile de la CET, războiul din Ucraina sau vânzările reduse de energie electrică – municipalitatea se baza pe un scenariu (super)optimist că prețul de achiziție al cărbunelui va fi acoperit în bună parte de producerea de energie electrică la CET Holboca.

În același timp, o altă problemă a fost că Primăria a trebuit să achite 22,1 milioane euro (fără TVA), sumă ce a reprezentat contravaloarea a 254.732 de certificate „verzi”, conform legislației europene, din cauză că municipalitatea a utilizat un combustibil poluant.

Primăria a găsit în port doar 2.000 de tone

Corespondența dintre cele două părți a continuat, atât Primăria, cât și Vitol invocând încălcarea clauzelor contractuale. În august 2023, municipalitatea a avut parte de o surpriză: același viceprimar Baciu face o vizită în Constanța unde ar fi constatat că există doar o cantitate de 2.000 tone destinată Iașului. În acțiunea depusă la Tribunalul Iași, Primăria a susținut că nu a fost informată de Vitol asupra ridicării cărbunelui de către elvețieni din port.

Misterul celor 30.135 tone care ar fi fost aduse în port încă nu este deslușit: cel mai probabil, Vitol va prezenta o situație în acest sens în fața instanței din Londra.

Încercările de a soluționa amiabil litigiul au continuat până în vara anului 2024, dar cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord: Primăria a făcut mai multe propuneri de finalizare a contractului (prin care să recupereze avansul – parțial sau integral – și să nu antreneze alte resurse de la bugetul local), Vitol a invocat o serie de daune și plata a diverse sume în compensare, dar niciunul dintre aceste demersuri nu a dus la o stingere a conflictului. Astfel, în noiembrie 2024, cele două părți s-au dat reciproc în judecată, dar, așa cum prevede și clauza din contract, hotărârea instanței din Londra va fi decisivă în soluționarea litigiului.

„Dată fiind complexitatea litigiului, precum și multiplele modalități în care societățile de avocatură își stabilesc onorariile pe care le percep (de exemplu: onorarii diferite pentru studiul dosarului, redactarea acțiunii sau apărărilor, reprezentarea efectivă în instanță, onorarii fixe sau orare, onorarii procentuale etc.), nicio eventuală ofertă transmisă de către societăți civile profesionale sau avocați nu poate fi în această fază premergătoare fermă și certă”, se mai arată într-un raport al Primăriei prin care se justifică faptul că, la acest moment, costurile pentru contractarea unor avocați specializați în drept englez nu sunt cunoscute.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii