anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Unde au mai rămas locuri libere la liceu

GALERIE
foto DAN LUCA examen de evaluare nationala 1113
 • foto DAN LUCA examen de evaluare nationala 1113
- +

Din cele 7.774 de locuri alocate în liceele din Iaşi, 23,81%, adică 1.851 la număr, au rămas neocupate. Mediile de admitere la colegiile de elită au fost aproximate "la mustaţă", la fel ca în anii trecuţi, de algoritmul folosit de "Ziarul de Iaşi".

 

Absolvenţii de gimnaziu au aflat la ce licee îşi vor continua studiile, în timp ce instituţiile de elită se laudă cu medii de admitere mai bune decât în 2012. Saltul se explică în principal prin faptul că, anul acesta, mediile de admitere foarte bune, cuprinse în tranşa 9,50-10, au o pondere mai mare. De exemplu, 15 tineri au intrat la liceu cu 10, dintre care 13 sunt din Iaşi, unul din Piatra Neamţ şi unul din Negreşti – Vaslui. Din cele 7.774 de locuri alocate în liceele din Iaşi, 23,81%, adică 1.851 la număr, au rămas neocupate, urmând ca tinerii nerepartizaţi să se întreacă pentru ele în cea de-a doua rundă a admiterii. Pentru filiera teoretică, în municipiu, locuri libere au mai rămas la profilul Matematică - informatică - Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” (12 locuri) şi Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gh. Mârzescu” (4) -, la profilul Ştiinţe ale naturii - „Gh. Mârzescu” (18) şi Liceul Tehnologic „Petru Poni” (13) – şi la Ştiinţe sociale (bilingv spaniolă) – Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” (20). Ultimul elev repartizat în această etapă a avut media 3,75 - nota 1 la evaluare şi 6,50 media din gimnaziu. Acesta a fost admis la Liceul „Petru Rareş” din Târgu Frumos, specializarea Industrie textilă şi pielărie. Cea mai slabă cerere s-a înregistrat pentru Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări, specializarea Electromencanică, pentru care a optat un singur elev, cu media 7,04. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la Liceul Tehnologic Holboca, unde un singur candidat, cu media 4,92, a optat pentru clasa de industrie alimentară.
 
"Racoviţă”: cei mai mulţi zecişti
 
Cei mai mulţi elevi cu zece pe linie - şapte - au ales să îşi continue studiile la Colegiul „E. Racoviţă”, instituţia ieşeană ocupând locul 6, la egalitate cu un liceu din Bucureşti şi unul din Cluj-Napoca, în topul liceelor din ţară cu cei mai mulţi zecişti. Mediile de admitere la toate cele trei specializări au crescut cu aproximativ 5 sutimi, în condiţiile în care numărul locurilor a fost mărit cu 29, pentru a crea încă o clasă la profilul Ştiinţe ale naturii. Astfel, la Matematică - informatică şi Ştiinţe s-a intrat cu 9,64, în timp ce la Filologie cea mai mică medie de admitere a fost 9,46. Cei mai mulţi zecişti, cinci la număr, s-au înscris la clasele de Matematică, patru dintre ei fiind foşti elevi ai colegiului. La profilul de Ştiinţe sunt doi zecişti, ambii din afara judeţului: Piatra Neamţ şi Negreşti (Vaslui). Alţi trei elevi, toţi cu medii mari, cuprinse între 9,87 şi 9,95, provin din alte judeţe: Neamţ, respectiv Vaslui. „Avem aşteptări ca aceşti copii să fie foarte pregătiţi, pe măsura mediilor de admitere. Cât despre medii, ne aşteptam să fie fluctuaţii – fie câteva sutimi în plus, fie în minus, mai ales că am introdus încă o clasă”, a punctat Paula Gavrilescu, director al Colegiului „E. Racoviţă”.
 
"Negruzzi”, magnet pentru elevi din alte judeţe
 
Şi Colegiul Naţional se laudă cu şase zecişti înscrişi în clasa a IX-a, plus o creştere a mediilor de admitere. La Matematică - informatică, cea mai mică medie de admitere este 9,65, cu 8 sutimi mai mult decât anul trecut, în timp ce la Filologie creşterea este de 12 sutimi, de la 9,38 la 9,50. Zeciştii vor face parte din clasele de la profilul real, toţi fiind foşti elevi ai colegiului. Printre liceenii de la „Naţional” se vor număra şi un elev de nota 9,83 din Tulcea şi unul de nota 9,56 din Vaslui. La Colegiul „C. Negruzzi”, deşi sunt doar doi zecişti (la Matematică - informatică şi la Ştiinţele naturii), instituţia se poate mândri cu faptul că, dintre liceele de elită, reuşeşte să atragă cei mai mulţi elevi din alte judeţe. Trei candidaţi din Vaslui, trei din Botoşani şi unul din Neamţ vor începe studiile la profilul real, în timp ce un tânăr din Neamţ este primul pe lista de la Filologie, cu media 9,99. La fel ca anul trecut, media de intrare la clasa de Ştiinţe ale naturii de la „Negruzzi” este mai mare decât cea de la Matematică - informatică, lucru explicabil şi prin distribuţia locurilor – 29, respectiv 87. Astfel, la Ştiinţe s-a intrat cu 9,61 (cu 2 sutimi mai mult decât în 2012), iar la Matematică cu 9,57 (cu 11 sutimi mai mult decât anul trecut). O creştere spectaculoasă remarcăm la specializarea filologie: 1,18 puncte. Anul acesta s-a intrat cu 9,52, dar, spre deosebire de anul trecut, nu mai există niciun loc pentru etapa a doua a repartizării.
 
Note mari şi la Colegiul „Eminescu”
 
O evoluţie surprinzătoare s-a înregistrat la Colegiul Naţional „M. Eminescu”, unde ultimele medii de admitere au crescut cu aproape jumătate de punct la unele specializări. Spre deosebire de anii trecuţi, interesul elevilor a fost captat de specializarea matematică - informatică în regim bilingv, unde s-a intrat cu 9,50 la engleză (faţă de 9,06 anul trecut) şi 9,39 la franceză (faţă de 8,91 în 2012). Şi la Filologie notele au crescut surprinzător, mai ales la clasele de bilingv – 9,35 la engleză (cu 35 de sutimi mai mult) şi 8,88 la franceză (cu 46 sutimi mai mult). „Ne aşteptam la creşterea mediilor de intrare, pentru că şi mediile de admitere au fost mai mari decât anul trecut. Trendul este ascendent, dacă facem o analiză statistică cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. La profilul real, completarea cu o limbă străină studiată intensiv este binevenită. În plus, la bilingv franceză avem posibilitatea de a da un bacalaureat cu menţiunea bilingv – francofonă, şcoala făcând parte dintr-un proiect naţional, existând un program special de pregătire şi susţinere a bacalaureatului”, a detaliat Gabriela Săndulescu, director la „Eminescu”. Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare computerizată sau care nu au fost admişi se va face în perioada 17 – 22 iulie, urmând ca rezultatele să fie anunţate pe 25 iulie.
 
 
Estimările „Ziarului de Iaşi” au fost extrem de aproape de rezultale oficiale
 
 
„Ziarul de Iaşi” a realizat încă de la începutul lunii o simulare în privinţa ultimei medii cu care s-ar putea intra în clasele de Matematică-informatică din cele trei colegii de elită. Potrivit calculelor făcute de reporterii cotidianului, reieşea că pe locurile de la această specializare nu vor fi acceptaţi elevi cu medii de admitere mai mici de 9,62. Aproximarea noastră a fost foarte aproape de realitate, cea mai mică medie la această specializare, în cazul colegiilor de elită, fiind 9,57, cu numai cinci sutimi mai puţin. Şi în cazul Liceului „Gr. Moisil” rezultatul a fost apropiat de cel real. Astfel, reporterii Ziarului de Iaşi au calculat o medie de intrare de 9,30, cu 18 sutimi mai mare decât cea reală. La clasele de Ştiinţe ale Naturii de la „Negruzzi” şi „Racoviţă” s-a intrat cu 9,61, medie cu 8 sutimi mai mică decât cea aproximată prin simularea noastră. Diferenţele intervin şi din cauza elevilor înscrişi din alte judeţe, care nu au putut fi luaţi în calcul.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.