Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Unde, când şi cum puteţi duce aparatele electrocasnice de care nu mai aveţi nevoie. Ce puteţi câştiga făcând aceasta

GALERIE
deseuri_colectare_Iasi1
  • deseuri_colectare_Iasi1
- +

Până pe 14 octombrie 2022 se derulează o nouă campanie de colectare a deșeurilor unde ieșenii își pot recicla aparatele electrice și electrocasnicele vechi, nefolositoare. Ieșenii pot alege să-și ducă singuri produsele la unul dintre centrele de colectare din Iași sau pot preda electrocasnicele chemând un curier. Asociaţia ECOarena pune la dispoziție vehicule și curieri pe care îi  poți chema pentru a-ți ridica produsele. 

Comenzile de ridicare de la domiciliu sau sediu de firmă se preiau GRATUIT astfel: zilnic, între orele 9.00-17.00 la numărul 0764.399.399 prin SMS (tarif normal) sau pe WhatsApp (cu menționarea numelui și adresei). O altă modalitate de chemare a curierului este prin formularul de comandă on-line de pe site-ul www.ecoarena.ro  sau www.colecteaza.ro.

Cum arată un punct de colectare și ce deșeuri se află acolo?

Am mers ieri la mai multe puncte de colectare pentru a vedea dacă ieșenii reciclează electrocasnicele vechi, cum sunt depozitate acestea și ce deșeuri predomină. Am vizitat patru locații diferite: două centre de cartier, sediul SC Salubris S.A. și la Centrul Permanent de Colectare DEEE IAȘI.

La centrul de colectare permanent am găsit deșeuri aduse de populaţia oraşului. Pe partea stângă a halei sunt depozitate o parte din deșeuri, în special cele de dimensiuni  mari. Şapte frigidere vechi și un motostivuitor arătau „recolta zilelor precedente”. În afara halei, pe partea laterală se aflau câteva mașini de spălat puse pe două rânduri și suprapuse trei câte trei. De la biroul de relaţii publice am aflat că majoritatea oamenilor preferă să trimită produsele prin curier, fie că sunt frigidere, fie că este vorba despre electrocasnice mici cum sunt aspiratoarele sau roboții de bucătărie.

Cu toate astea, au fost oameni care au ales să își aducă frigiderele cu propriu vehicul. În partea dreaptă a biroului se află un sac de aproximativ 2 metri înălțime în care se află electrocasnice mici, predominant aspiratoare. Aparatele electrice și electrocasnicele mici urmează a fi selectate pe categorii la sfârșitul campaniei. Indiferent de cantitatea adusă de deșeuri, ieșenii primesc un singur bilet de tombolă pentru înscrierea în concurs. Cei care aduc electrocasnice mari precum frigidere, mașini de spălat sau aere condiționate primesc totodată și cupoane valorice, mulții dintre aceștia preferând să ia doar cupoanele, în valoare de 30 de lei, renunțând la tombolă. La centrele de cartier din Păcurari și Alexandru cel Bun și la sediul Salubris ieșenii încă nu au adus aparate pentru reciclare.

Între 14 septembrie – 14 octombrie, aparatele electrice stricate sau nefolositoare pot fi aduse la unul dintre punctele de colectare provizorii:

  • Sediul Salubris S.A - Şos. Naţională, nr. 43, deschis de luni până vineri, între orele 09.00-16.00;
  • Centrul Permanent de Colectare DEEE Iași - Strada Pompei, nr. 3 (zona Podul de Piatră), deschis luni, miercuri între orele 09.00-18.00, marți, joi, vineri între orele 09.00-17.00 și sâmbăta între orele 09.00 – 13.00.
  • Centrul de cartier Tătărași -  str. Vasile Lupu, nr. 8, deschis de luni până vineri, între orele 09.00-16.00;
  • Centrul de cartier Alexandru cel Bun - str. Tabacului, nr. 1B, deschis de luni până vineri, între orele 09.00-16.00;
  • Centrul de cartier Nicolina - str. Petre Țuțea, nr. 2, deschis de luni până vineri, între orele 09.00-16.00;
  • Centrul de cartier Păcurari - șos. Păcurari, nr. 34, deschis de luni până vineri, între orele 09.00-16.00;
  • Centrul de cartier Frumoasa - bld. Poitiers, nr. 20-22, deschis de luni până vineri, între orele 09.00-16.00.

Societatea SALUBRIS S.A. împreună cu Primăria Municipiului Iași, Asociația CASUS, ECOarena, Eco Positive, Garda de Mediu Iași, Agenția pentru Protecția Mediului Iași,  Universitatea pentru Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad", Opera Națională Română Iași, Ateneul Național din Iași, Palatul Copiilor Iași, Fabrica de Print, Liceul Tehnologic Petru Poni au sărbătorit pe 14 septembrie 2022 Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice.

Astfel, până pe 14 octombrie 2022 se derulează o nouă campanie de colectare a deșeurilor unde ieșenii își pot recicla aparatele electrice și electrocasnicele vechi, nefolositoare. Totodată, doritorii se înscriu automat la o tombolă prin care pot câștiga diferite premii.

Premiile oferite prin tragere la sorți:

  • 20 x 2 Bilete/câștigător la Ateneul Național din Iași;
  • 10 x 2 Bilete/câștigător la Opera Națională din Iași;
  • 12 x fier de călcat;
  • 7 x coasă electrică;
  • 5 x mașină de găurit
  • 2 x uscător de păr,
  • 2 x cafetieră;
  • 2 x aspirator cu sac.

Tragerea la sorți va avea loc luni, 17 octombrie 2022, ora 12:00, la Centrul Permanent de Colectare DEEE – IAȘI – Strada Pompei nr. 3 (zona Podul de Piatră).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri