Unde poți apela dacă ți se fură banii de pe card sau telefonul îți e capturat de hackeri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Unde poți apela dacă ți se fură banii de pe card sau telefonul îți e capturat de hackeri

GALERIE
atac cibernetic
  • atac cibernetic
- +

Pandemia a dus la o diversificare a metodelor prin care infractorii cibernetici au încercat să fure banii românilor prin intermediul dispozitivelor electronice, în condițiile în care digitalizarea a prins viteză în pandemie.

Centrul Național Cyberint din cadrul SRI a identificat, anul trecut, o creștere a ariei de atac a infractorilor cibernetici, în condițiile în care pandemia i-a obligat pe oameni să lucreze de acasă, prin intermediul internetului, iar spaima de boală i-a făcut să se documenteze intens, fără să mai fie atenți la sursele accestate.

Pandemia de coronavirus a făcut să crească exponențial suprafața de atac cibernetic, cu o diversificare a metodelor. Actorii au rămas aceiași, iar motivațiile similare, a explicat Anton Rog, directorul Centrului Național Cyberint din cadrul SRI, pentru NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

Dan Cîmpean, directorul general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), a recomandat celor care au căzut victime unui atac cibernetic să nu accepte cererile atacatorilor.

„Niciodată să nu plătească acea răscumpărare care i se cere. În felul acesta, nu facem decât să încurajăm practicile ilegale ale unor grupări criminale care exploatează suprafața crescută de atac”, a menționat Dan Cîmpean, pentru NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

Pandemia de coronavirus a făcut ca rata de digitalizare să fie de circa 7 ori mai mare decât într-o perioadă normală, ceea ce a deschis și noi oportunități pentru infractorii cibernetici.

„La nivel global, avem 127 de noi dispozitive pe secundă, care se conectează la internet și se așteaptă ca în 2-3, să avem o medie de 4-5 dispozitive pe persoană.

Toate statisticile arată că tipul și numărul de tentative de atacuri, din ce în ce mai sofisticate, care țintesc de la simpli utilizatori până la organizații guvernamentale și infrastructuri critice, cresc constant.

Mare parte din atacuri pot fi îndepărtate cu măsuri elementare, fără a fi expert.

Dacă contul este preluat de atacatori, sunt organizații guvernamentale precum Cert-Ro, care pot ajuta”, a menționat Dan Cîmpean.

Dacă sunteți victima unui astfel de atac, puteți suna la numărul de urgență 1911, pentru a raporta incidentul.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.