Ieșenii sunt recunoscuți ca fiind amatori de grătar.
Astfel, am făcut revizuire a locurilor în care se poate aprinde foc în Iași și în împrejurimi, fară a risca amenzi usturătoare.
Locuri tradiționale de grătar
Există câteva zone tradiționale, descrise și pe ,,In Oras.ro”, dar am inclus în top și locuri mai puțin cunoscute, unde pot fi fripte fleicile, micii sau alte delicatese la grătar. Așadar, iată o listă cu zonele în care puteți face liniștiți un grătar:
- C.A. Rosetti – zonă accesibilă din Copou sau din Podul de Fier. Sunt grătare amenajate, bănci și chiar coșuri de gunoi pe care vă recomandăm sa le folosiți cu responsabilitate. Evident, se poate opta si pentru varianta clasică a grătarului făcut direct pe pământ, dar atenție la amenzi.
- Bucium – zonă accesibilă dinspre Bularga sau bulevardul Poitiers. Nu sunt grătare amenajate, dar este o zonă destul de populară și sunt multe locuri deja „bătătorite”. Atenție, de asemenea, la controale și folosiți cu încredere saci menajeri pentru strângerea gunoaielor!
- Ciric – zonă accesibilă dinspre Doi Băieți sau dinspre Moara de Vânt. Există locuri special amenajate, inclusiv cu foișoare. Nu este recomandat focul neautorizat, pentru ca este zonă împădurită.
- Zona Hadâmbu – spre Mănăstirea Hadâmbu, pe marginea drumului și în pădurea de stejari sunt amenajate grătare în care trebuie doar să încingeți cărbunii. În plus, există și câteva bănci, pentru popasuri.
În ceea ce privește zonele de picnic, fără a face grătar, sunt disponibile:
- Zona Bucium Releu – ideală pentru că se ajunge ușor, inclusiv cu autobuzul, iar zona este frumoasă, se vede orașul de sus. În general e liniște și plăcut. Grătar se poate face aici fără a arde iarba, ci doar pe grătar cu picioare adus de acasă.
Acestea sunt doar câteva locuri, cele mai cunoscute de ieșenii. În m od sigur mai există și alte locuri mai puțin frecventate, dar nu mai puțin frumoase.
Ce amenzi riscați dacă faceți grătare în locuri nepermise
Potrivit regulilor stabilite prin Legea nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza doar cu respectarea unor norme clare. Legea stabilește două zone în care se poate organiza un picnic: în zonele indicate (pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului); în zonele special amenajate (pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă).
Prin urmare, grătarul poate fi făcut doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător. În conformitate cu regulile, focul poate fi aprins doar în zonele special amenajate și trebuie supravegheat în mod constant, cei care încalcă aceste reguli riscând amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.
Publicitate și alte recomandări video